Pages Navigation Menu

Veikrysset Førde

Veikrysset Førde

Førde ble tidligere ansett å være den styggeste byen i Norge. Det er dessverre mange utfordrere til denne lite hyggelige tittelen, og jeg tviler på at Førde topper listen lenger.

Til tross for det, Førde har fortsatt et stort potensiale i å utvikle seg som en fascinerende reisemål i seg selv, et sted å stoppe på vei andre steder, eller til og med et sted å bo. Plasseringen av Førde i det vakre Vest-Norge, i bunnen av den pittoreske Sunnfjorden, med en elv som renner gjennom sentrum av byen, og med høye fjell på alle kanter, er et godt utgangspunkt.

Dessuten ligger Førde på den viktigste nord-sør veien på Vestlandet, E39. Dette gjør det til et praktisk sted å stoppe. Førde er et viktig veiskille i denne delen av landet, og bussterminalen er det pulserende hjertet av det hele. Den er avbildet ovenfor.

Dalføret er typisk for denne delen av landet. Den er bred og U-formet, dannet av isbreer for mer enn ti tusen år siden. Hovedgatenes utforming gjenspeiler dette brede og åpne uttrykket. Gateløpene er lagt i rette linjer, de er brede og omkranset av upretensiøse garasjer, bensinstasjoner, kjøpesentre og kontorbygninger som ingen er over 2-3 etasjer. Begrepet «American-style» er det som slår en besøkende.

 

Norway - Sogn og Fjordane - Førde

Det fargerike nye kommunehuset i Førde liver opp i kjedsomheten

 

Trehus, så vanlig i det meste av Norge, er nesten fraværende i Førde. Det er ingenting som gir oss en antydning av et senter som kan dateres tilbake mer enn tre-fire tiår. Byggematerialet over hele byen er «moderne» prefab-elementer. Kjedelig.

Noen av kjøpesentrene er rimelig nye og ganske greie, selv om ingen er mer interessante enn andre ordinære kjøpesentre i Norge.

Det er mye som bør gjøres for å utvikle et sentrum av byen, en plaza eller torg, eller noe annet sted hvor folk kan møtes. Det å finne en restaurant er en enda mer håpløs oppgave, selv om Rica Sunnfjord Hotel ganske ofte serverer god mat.

Vi finner imidlertid noen få, nyere bygninger som synes å kunne skyve byens utvikling i riktig retning: bankbygget og leilighetene rett overfor den triste bussterminalen er ett element. Naboen er Sogn og Fjordane kunstmuseum, som også holder en høy eksteriørmessig kvalitet. Over elven har kommunen satt opp et nytt fargerikt rådhus. Og det er en liten park ved elven. Det er en god start.

 

Video fra Førde

 

Denne artikkelen ble først publisert på den engelskspråklige delen av Sandalsand.

Kommenter