Urskog-Hølandsbanen – eller «Tertitten» blant venner

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 22.10.2016Akershus, Museer, Togturer |

Anslått lesetid:

Med jernbane skulle landet bygges, på slutten av 1800-tallet. Vi skal besøke Tertitten, en smalsporet jernbane med damplokomotiv og gamle passasjervogner – full av sjarm og historie.

 

Da banen ble til

Med privat eierskap og bygget på billigste måte åpnet Urskogbanen i 1896 og Hølandsbanen i 1898. Som sammenslått selskap ble siste rest av strekningen til Sørumsand åpnet i 1903. Damplokomotivene kunne da tøffe over en samlet lengde på 57 km fra Sørumsand til Skulerud.

Sporvidden var og er på skarve 75 cm, og den ble benevnt tertiærjernbane (tredjeklasses) – og av det er navnet Tertitten avledet. Standard sporvidde i Norge og over det meste av verden er for øvrig 143,5 cm. Urskog-Hølandsbanen fortsatte å bringe passasjerer og gods (skogs- og landsbruksprodukter) fra bygdene øst for Glomma til og fra markedene mot vest. Selskapet forble privat fram til NSB overtok i 1945 og i 1947 døpte den om til Aurskog-Hølandsbanen. Banen ble nedlagt i 1960, som så mange andre små jernbanestrekninger i Norge.

 

Bevaring av banen etter nedleggelsen

Det ble umiddelbart tatt lokale initiativer til å bevare strekningen som en museumsjernbane, et andelslag ble stiftet. De fikk etter få år overta 2,5 kilometer med spor på strekket Fyen-Bingsfos-Fossum. Medfølgende var to damplokomotiver og noen vogner. Første veterantog tøffet ut i 1966, og i 1968 fikk man en liten utvidelse til Presterud og deretter til Sørumsand sentrum i 1989. På resten av den gamle strekningen er sporene dels fjernet, dels omgjort til gang-/sykkelvei og dels ligger de der enda.

På endestasjonen og stedet hvor dagens turisttrafikk starter, Sørumsund, finner vi en kopi av stasjonsbygningen på Bjørkelangen, en vognhall, lokomotivstall og verksted. Strekningen på ca. 3,7 km med tilhørende materiell og bygninger ble fredet i 1982. All bygningsmasse er bygget opp etter at banen ble nedlagt og overtatt til museumsdrift.

 

Akershus - Sørum - Sørumsand - Tertitten

Man får jo nesten inntrykk av at det suser avgårde, fort. Men det gjør det i realiteten ikke med Tertitten.

 

Opplevelser

Det er noe fascinerende for både voksne og barn med damplokomotiver, gamle vogner og stasjonsbygninger. Vi voksne besøkende lar oss også gripe av den enestående frivillighet som legges for dagen i å opprettholde dette museumstilbudet sommerstid, men jammen også med et førjulstilbud.

Selve togturen tar 50 minutter fra Sørumsand til Fossum. Der må togsettet snus før det gjør vendereis. Underveis stopper det på Bingsfos stasjon der det er enkel servering. Farten er ikke store greiene, sporbredden tillater ikke mye slinger i valsen. Følgelig er toppfarten beskjedne 35 km/t, men det er ikke farten vi er kommet for å oppleve.

Du kan velge å reise mellom andre klasse og plysj, og tredje klasse.

Ta plass!

 

Praktisk

Til Sørumsand kommer man med bil eller f.eks. vanlig NSB-tog fra Oslo (retning Årnes). Tertittbanen starter like ved NSB sin stasjon.

 

 

Urskog-Hølandbanen er organisert som en avdeling av Museene i Akershus (MiA). Enheten har tre heltidsansatte, men baserer i realiteten sitt arbeid på stor egeninnsats fra frivillige. Venneforeningen Tertitten har mye god informasjon på sin nettside. Der kan man blant annet lese om ambisjonene som er bygget inn i forvaltningsplanen for banen. Videre finner vi togtider og priser (voksen kr 170 for andre klasse, 110 for tredje, barn hhv. 90 og 60).

For den som er litt mer enn vanlig interessert i eldre jernbaner, så har jernbaneverket en verneliste over baner og bygninger rundt om i landet. Leksikalsk informasjon finner vi i Store norske leksikon, Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Få en oversikt over andre museumsjernbaner. Les også andre togartikler her på Sandalsand.

Mitt besøk fant sted for flere år siden, men det er jo tross alt en museumsbane og dermed gjengis bildene under likevel.

 

Helt til slutt, her er en videosnutt fra YouTube. Du finner flere andre der.