Trondenes med sitt historiske senter og kultursti

Sist endret 28.10.2023 | Publisert 24.08.2017Museer, Strand og vann, Troms |

Anslått lesetid:

Trondenes historiske senter finner vi på et område med en 1000-årig historie, rikt som det er på minnesmerker om en stolt fortid og en tragisk nyere krigshistorie. Omgivelsene er vakre og innbyr til vandring langs kulturstien som er anlagt over området.

En liten orientering aller først

Trondenes er halvøya nord for Harstad sentrum som under vikingtiden og middelalderen skulle komme til å spille en viktig religiøs og derigjennom politisk rolle, og som var et befolkningsmessig tyngdepunkt i nord. Igjen fra denne tiden står den vakre Trondenes steinkirke fra ca. 1250. Under krigen satte tyskerne i gang med byggingen av militære forsvarsverk ytterst på neset, med bruk av russiske krigsfanger. Disse levde under svært kummerlige forhold like ved kirken. Området er også et vakkert kulturlandskap med rikt plante- og fugleliv. 

Under mitt besøk droppet jeg besøket ut til fortet og den berømte Adolfkanonen fra krigen. Den var opprinnelig en av fire kanoner på stedet, og den gang blant de største landbaserte kanonene i verden. Jeg startet mitt besøk i Trondenes historiske senter, fortsatte langs den skiltede og godt tilrettelagte kulturstien forbi kirken, fangeleiren og rundt stiftsgården fra 1870 tilbake til museet.

Det historiske senteret

Trondenes historiske senter holder til i et elegant utformet bygg, med torvtak og godt tilpasset sine omgivelser. Baksiden ligger delvis nedgravd i skråningen opp fra sjøkanten. Innvendig finner vi en kafé og stort fellesområde med store panoramavinduer ut mot sjøen på østsiden av Trondenes. Utstillingene består av en permanent utstilling om Trondenes gjennom historien, og diverse skiftende utstillinger.

Det er informative og godt tilrettelagte utstillinger vi møter, og noen virkelige skatter av kirkekunst fra både Trondenes og andre kirker i Sør-Troms har funnet sin plass her. Videre får vi krigshistorien, og ikke minst den tragiske skjebnen til russerfangene.

Troms - Harstad - Trondenes Historiske Senter - Alterskap fra Kvæfjord kirke - St. Olav, St. Jakob, St. Peter, Sta. Katarina og Sta. Barbara
Alterskap fra Kvæfjord kirke – St. Olav, St. Jakob, St. Peter, Sta. Katarina og Sta. Barbara

Kulturstien

Etter museumsbesøket høver det godt å fortsette nordover rundt steinkirken. Den blir nærmere omtalt i en spesialartikkel på linje med en lang rekke steinkirker fra norsk middelalder. Det spesielle med Trondenes kirke er at den går for å være verdens nordligste steinkirke fra denne tidsperioden – og i Norge den eneste nord for Trøndelag.

LES MER: Middelalderkirken på Trondenes

Like bortenfor kirkegårdsmuren finner vi en informasjonsplakat og et monument til minne om krigsfangene. De står på et stort gressdekket område som fra 1942 besto av en godt bevoktet brakkeleir av finér. Her kan vi lese om 403 begravde krigsfanger. De ble begravd her, like ved leiren, men ble i 1951 flyttet til den felles krigskirkegården for Nord-Norge som ble opprettet på Tjøtta på Helgeland. I perioden 1941-45 kom det 100.000 sovjetiske krigsfanger til Norge, 13.700 av dem døde før frigjøringen.

LES MER: Krigskirkegårdene på Tjøtta

Området er i dag ryddet, men vi kan ane omrisset av de små brakkene samt fundamentet av et fangetårn. Ved inngangen til skogen lengst borte ligger en ruin av en steinbygning kalt «russekirka». Den var nok heller i bruk til andre formål. Under tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms ble russerbrakkene fjernet og brakker for de evakuerte satt opp på området. Heller ikke disse står igjen.

Troms - Harstad - Trondenes - Krigsminne
Informasjonsplakater på flere språk, på området hvor en av landets største krigsfangeleirer en gang stod.

Flere opplevelser på Trondenes

Den som fortsetter vandringen vil mot sørvest komme til en lite vann som kalles Laugen. Det er omkranset av siv og myrvekster og har et rikt fugleliv. Her er også anlagt en utendørsscene. Over på vestsiden av Trondenes kan vi i Altevågen finne rester av to nausttufter fra vikingtiden. Lenger nord ligger som sagt fortet og Adolfskanonen. Disse severdighetene kom jeg ikke til under mitt besøk, for i stedet la jeg veien tilbake til utgangspunktet og passerte de elegant utformede bygningene tilhørende Stiftsgården, en godt bevarte prestegård fra 1870. Min vandrerute var ikke spesielt lang, men når vi ser bort fra den tragiske krigshistorien, var den riktig så idyllisk i strandkanten og like innenfor.

Se flere bilder fra senteret og området rundt:

Finn fram (kart)

Mange vil nok komme bilveien, og da går det greit å finne fram ca. 2,5 km nord for Harstad sentrum. Følg skiltingen og så kommer man fram til en ikke veldig stor parkeringsplass ved senteret. Er der fullt, ligge det en større parkeringsplass ved kirken et steinkast mot nord. Det er imidlertid også lagt til rette for en turvei fra Harstad sentrum ut hit, og som nevnt fortsetter den rundt om i landskapet på Trondenes.

Les mer

Det er Sør-Troms Museum som driver Trondenes historiske senter, og de presenterer seg på en nettside, Facebook, Digitalt Museum og festivalen Historiske Trondenes. Turistinformasjon finner vi også på Visit Harstad og Visit Norway. For annen type informasjon sjekk ut Arkitekturguide og Trondenes bygdebok.

Finn flere artikler om HarstadSandalsand.