Pages Navigation Menu

Telefonkiosken som kulturminne

Telefonkiosken som kulturminne

Fra 1933 til 1995 ble det produsert 9000 telefonkiosker etter samme lest. «Riks» har hengt med oss i svært mange år, og fremdeles står det noen av dem rundt om i landet. 100 telefonkiosker er blitt vernet av Riksantikvaren.

 

Bakgrunn

Det var i 1932 at Telegrafvesenet som det dengang het, lyste ut en arkitektkonkurranse om ny, standard telefonkiosk for landet. Der var nemlig allerede siden 1880-tallet blitt tilbudt offentlig telefonering rundt om i landet, rettere sagt i storbyene. Telegrafvesenet la nå sine føringer. Blant annet måtte den nye kiosken «utføres slik at sne og is ikke hindrer åpning og lukning av døren. Den må videre kunne tåle storm og uvær og gjerne sjøblandet regnpisk.»

Vi stålsetter oss ved lesningen av de to siste ordene. Nåvel. Hele 93 forslag kom inn og juryen uttalte ved sin bedømming av vinnerutkastet:

 

Nr. 80 «Riks». Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst.

 

Bergensarkitekten Georg Fredrik Fasting stod bak vinnerutkastet. Ære, være ham for det.

«Riks» blir noen ganger regnet som det mest vellykkede norske design noensinne. Den besto av en bærende ramme av vinkeljern med plater klinket fast på rammen. Det var lufting gjennom fire og fem lag à tre sprinkler nederst. Glassvegger var det i øvre del. Spraymalt rødfarge ble valgt som utvendig farge, slik som i England, men innvendig valgte Fasting en mørk, blåsvart farge for å dempe den visuelle opplevelsen av kiosken. Telefonkiosken har en stram oppbygging, funksjonell i bruk og funksjonalistisk i stil.

Her følger noen bilder fra en telefonkiosk i Sandnes anno 2016. Den er vernet. Vi ser at telefonkatalogene mangler, telefonapparatet er ikke fra 1933, interiøret framstår lysere enn originalen, men vi vet at designet er fra Fastings tegnebord i 1932. Klikk og se forstørrelser av bildene.

 

Telefonkiosken ble for mange den eneste telefoneringsmuligheten. Det var innpå 1960- og til og med 1970-tallet rasjonering på privattelefoner og mange stod lenge i kø for å få den lille sorte, og etterhvert den grå, installert hjemme. Da var «Norges lille røde» god å ha.

Den første utplassering fant sted i 1933 på Akershuskaia i Oslo, der «Amerikabåten» la til. Litt show-off måtte til. Totalproduksjonen kom opp i 9000, og det var på 1970- og 1980-tallet rundt 6000 som stod til tjeneste rundt om. De var satt opp der hvor folk flest ferdes: På ferjekaia, på togstasjonen, på torget og i viktige veikryss.

Med fasttelefoner i hvert hjem falt behovet mer og mer bort. Andre offentlige telefoner som hang i en bås på veggen eller på relativt åpne stativer på gaten, tok på 1970-tallet også opp konkurransen med gamle Riksen. Det var likevel mobiltelefonen som ut over på 1990-tallet skulle gi telefonkiosken dødsstøtet.

I 1997 var utviklingen kommet så langt at telefonkiosken ble erklært verneverdig, og ble inkludert i en verneplan fra Telenor. Riksantikvaren begynte etterhvert å nærme seg mer konkrete valg. I en dialog mellom Riksantikvar og kioskeier Telenor ble det i 2007 bestemt at 100 av de siste 420 telefonkioskene skulle sikres et varig vern. I løpet av 2016 ble summetonen fjernet fra alle de 100 gjenværende boksene.

 

Rogaland - Stavanger - Telefonkiosk ved Strandkaien

Denne kiosken står ved Strandkaien i Stavanger. Den er en av de 100 utvalgte.

 

Opplevelser

Her skal du først få en video om telefonkiosken, laget av Telenor.

 

 

Mange har minner om telefonkiosken. Om køer utenfor og ergrelser over langvarig kjatring innvendig. Om hele Norges telefonkataloger på hver sin vendbare holder, og sider som var så lette å rive ut. Om kapping om å stue flest mulig mennesker inn i en kiosk. Rekorden ble visstnok satt i Narvik i 1993, da 20 personer over 18 år fikk plass.

Telemuseet hadde et år en konkurranse om telefonkioskpoesi. Jeg håper det er greit å sitere vinneren.

 

Der var den. Telefonen. Rett foran meg hang den. Festet som i en navlestreng til sin store og livgivende morkake av strømmende signaler. Bare å strekke armen ut. Armen var tung, så tung at det var vanskelig å vite om jeg ville greie å løfte hånden for å gripe etter røret med den blanke kabelen. Jeg talte rillene i strengen, nølte, ventet. Det blanke røret vekselvis tiltrakk og frastøtte meg. Magnetiske poler og motpoler fosset frem og tilbake. Skal, skal ikke, skal, skal ikke, skal… Et skarpt klikk og en høy klirring da mynten falt ned. ”Hallo”? Stemmen din! En myk vind, en lys stråle, en rund varme fylte meg gjennom den blanke navlestrengen og til hånden min som holdt røret. ”Det er meg”, sa jeg. (Veslemøy Linde)

 

Min lille samling

Sandalsand har gått gjennom sitt rikholdige mediearkiv på jakt etter telefonkiosker. Det har vært en skuffende jakt, og det er nesten som om de gamle sliterne, telefonkioskene, fortjener en egen Norgesturné. Noen av mine bilder, f.eks fra Førde i Sogn og Fjordane, og Utne i Hordaland, inkluderer telefonkiosker – men de er ikke vernet. Den vernede kiosken på Røst ligger skjult bak fiskehjell midt i bildet. Derimot er telefonkioskene i Rogaland nær komplett avbildet. Her får du «mine» kiosker:

 

Som nevnt hadde det vært telefonkiosker i landet også før «Riksen», og da i storbyene. Teknisk museum i Oslo har utstilt en tidlig form for kiosk, såvel som en modell av de utallige sentralborddamene som kom til å befolke land og strand etterhvert som befolkningen fikk installert fasttelefoner. Men det er en annen historie. 

Les artikkelen om Fasttelefoniens vekst og gjenstridige fall i Norge.

 

Les mer

Telemuseet har selvsagt et oppslag om telefonkiosken, inkludert listen med de hundre vernede kioskene. Museet har en nettside, men samlingen er overført til Teknisk museum. Et annet oppslag, med videoen gjengitt ovenfor, finner vi hos Telenor.

Oslo Bymuseum har gitt ut en artikkel av David Brand: Fra talestasjoner til telefonkiosker i Oslo. Du vil også finne oppslag på Wikipedia og Bergen Arkitekturnytt. Mimresider finner vi på Telefonkiosken.org og på Facebook. David Brand står sammen med Madeleine Brand også bak «Norges lille røde», en bok som ikke lenger er tilgjengelig – heller ikke på Nasjonalbiblioteket. Noen av deres fotografier finner vi hos Telemuseet.

Nå skal du få en annen film, av det litt mer poetiske slaget. Filmen er tredelt og er i hovedsak ment å rette seg mot barn og yngre voksne. Den er laget av Telemuseet.

 

 

Liste med alle 100 vernede telefonkiosker i Norge

Listen bygger på oppføringen på Lokalhistoriewiki. Noen av stedsangivelsene er forsynt med en lenke. Den fører til Google Street View slik at man se selve kiosken og dens omgivelser. Lenken åpner i ny fane.

 

NrFylkeKommune (Bydel)Adresse
1ØstfoldHaldenSvinesund. Ved den gamle brua
2ØstfoldMossWulfsbergs gate 20
3ØstfoldFredrikstadVoldgaten 98. Gamlebyen. Ved vollporten
4AkershusSørumRånåsfoss stasjon
5AkershusFrognKroketønna 4, Drøbak
6AkershusVestbyFjordveien 2, Hvitsten
7AkershusVestbyDronningveien 3, Hølen
8AkershusBærumGamle Drammensvei 36. Ved Stabekk stasjon.
9OsloSt. HanshaugenThereses gate / Louises gate
10OsloSageneDannevigsveien 17
11OsloSageneDannevigsveien 17
12OsloSentrumRådhusgata 28 / Rosenkrantz' gate
13OsloSentrumNordre Akershuskai, Skur 28
14OsloFrognerHuk aveny 35, Ved Vikingskipshuset
15OsloFrognerHenrik Ibsens gate 1 / Inkognitogata
16OsloFrognerMuseumsveien 10, på Norsk Folkemuseum
17OsloFrognerFrognerparken, ved Vigelandsbrua
18OsloFrognerParkveien 80
19OsloFrognerOlav Kyrres plass 1
20OsloFrognerSommerrogata 17
21OsloSt. HanshaugenJacob Aalls gate 58
22OsloFrognerKirkeveien 64
23OsloNordre AkerVestgrensa 2 (Ullevål Hageby)
24OsloGamle OsloSkedsmogata 20 / Normannsgata
25OsloGamle OsloDanmarks gate 4A / Opplandsgata
26OsloBjerkeRefstadsvingen 2, ved Bjerke travbane.
27OsloUllernDrammensveien 157, ved Skøyen stasjon.
28HedmarkEngerdalDrevsjø Camping
29HedmarkTolgaMalmplassen
30HedmarkKongsvingerStorgata 100
31HedmarkSør-OdalStasjonsveien 100, ved Skarnes stasjon
32OpplandGjøvikØvre Torvgate 3
33OpplandLomVed Lom postkontor
34OpplandSelOla Dahls gate 1, ved Otta stasjon
35OpplandLillehammerKirkegata 45
36OpplandLillehammerMaihaugveien 1, på Maihaugen
37OpplandNord-FronNedregata, ed Vinstra stasjon
38OpplandNord-AurdalTyinvegen 27, Fagernes. På Valdres Folkemuseum
39BuskerudRøykenGrimsrudveien 48, Hyggen
40BuskerudKrødsheradKrødern Torg, Krøderen
41BuskerudKongsbergMyntgata 4
42BuskerudHurumRødtangen, Holmsbu
43BuskerudDrammenStyrmoes vei 33
44VestfoldHortenRustadbrygga
45VestfoldLarvikNevlunghavn brygge
46VestfoldTønsbergGrev Wedels gate 17, ved Tønsberg stasjon
47VestfoldTønsbergGrev Wedels gate 17, ved Tønsberg stasjon
48VestfoldNøtterøyVeierland sentrum
49VestfoldTjømeVerdens Ende
50TelemarkTinnSam Eydes gate 303, Rjukan. Ved Tinn Museum.
51TelemarkSkienMoflatveien
52TelemarkSiljanHeivannsveien, ved Solvika Kafé
53TelemarkKragerøVed Jomfruland fyrstasjon
54Aust-AgderRisørStrandgata 10
55Aust-AgderGjerstadGjerstad stasjon
56Aust-AgderTvedestrandFritz Smiths gate 5
57Aust-AgderTvedestrandLyngør
58Vest-AgderKristiansandHamresandveien 7, Hamresanden
59Vest-AgderFlekkefjordSira stasjon
60RogalandStavangerStrandkaien Skur 6
61RogalandStavangerSt. Svithuns gate 12
62RogalandSolaSolakrossen. Ved Sola rådhus.
63RogalandSandnesHaakon 7's gate 4
64RogalandStavangerSkansekaien
65RogalandVindafjordØlen kai
66HordalandUllensvangHardanger Folkepark, Kinsarvik
67HordalandUllensvangKinsarvik fergekai
68HordalandBergenFløyfjellet 1B. Ved Fløybanens øvre stasjon
69HordalandBergenSandviksveien 2. Ved Sandviken brannstasjon.
70HordalandBergenBryggen 1
71HordalandBergenKlosteret 17
72HordalandBergenStrandgaten 197, ved Nykirken.
73HordalandVossHardangervegen 1
74HordalandKvamNorheimsund, ved Steinsdalsfossen.
75Sogn og FjordaneLærdalØyragata 42
76Sogn og FjordaneHøyangerStorgata 5
77Sogn og FjordaneGloppenNordstandvegen 12, Sandane
78Møre og RomsdalSandeÅrvik fergekai
79Møre og RomsdalØrstaBjørke. Ved Prillar Guri-kiosken
80Møre og RomsdalØrstaFestøy fergekai, Barstadvik
81Møre og RomsdalÅlesundKongens gate 6
82Møre og RomsdalStrandaGeiranger, ved Union Hotell
83Møre og RomsdalRaumaEidet 1, ved Trollveggen
84Sør-TrøndelagRørosMalmplassen
85Sør-TrøndelagTrondheimMellomveien 5 i Lademoen park
86Sør-TrøndelagTrondheimKirkegata i Thornæsparken
87Nord-TrøndelagSteinkjerKongens gate 26, ved Samfunnshuset
88Nord-TrøndelagStjørdalØyvegen 18, ved Hell stasjon
89NordlandRødøyJetvik fergekai
90NordlandBodøDronningens gate 100
91NordlandMoskenesSørvågen. Ved Telebygget.
92NordlandRøstTyvsøy fergekai
93TromsTromsøTuristvegen 3
94TromsTromsøKaigata 1, ved Dampskipskaia
95TromsTromsøKaigata 1, ved Dampskipskaia
96FinnmarkHammerfestSjøgata 4, ved Hurtigrutekaia
97FinnmarkNordkappStorgata 2, Honningsvåg
98FinnmarkTanaRådhusveien 2
99FinnmarkVadsøW. Andersens gate 1
100FinnmarkVardøStrandgaten 28

 

Kommenter