Steinkirken i Kinsarvik

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 05.11.2015Religion, Vestland |

Anslått lesetid:

Der hvor den brede Hardangerfjorden får sin lange avlegger inn Sørfjorden, tar den også en liten sving inn mot Kinsarvik. På flaten hvor elva Kinsa slynger seg gjennom sentrum finner vi den vakre, gamle Steinkirken i Kinsarvik.

 

Bakgrunn

Kinsarvik kirke er en av landets eldste. og den eldste i Hardanger. Den ble bygget opp rundt en tidligere stolpekirke (av det slaget som parallelt utviklet seg i retning av de stavkirkene vi enda har noen igjen av). Tidfestingen er ikke sikker, men man opererer gjerne med siste halvdel av 1100-tallet for det rektangulære skipet, mens den noe lavere, kvadratiske koret er fra første halvdel av århundret etter.

 

Hordaland - Ullensvang - Kinsvarvik - Steinkirken

Den gamle kirken i Kinsarvik med koret foran og skipet bak.

 

Stilmessig tar den opp i seg både normanniske og romanske elementer, visstnok med skotske kirkebyggere. Det var ingen liten kirke man lot føre opp her inne i fjordene, så det må ha vært en storkar som bekostet den. Skipet måler (avrundet) 17x12m, mens koret legger til ytterligere 8x7m, og veggene er kanskje enda mer solide. 1,7 meter tykke vegger i skipet og 1,25 meter i koret sier sitt om mengden stein som kom til anvendelse her.

Kirken opplevde ikke desto mindre sprekkdannelser opp gjennom århundrene. Det lå også en gammel spådom i luften om at kirken ville falle sammen under en gudstjeneste. En søndag i mai 1865 begynte kirken å riste, sprekkene i veggen ble større og kalken drysset ned over menigheten. Det ble panikk må vite og alle styrtet på dør. Alle unntatt prosten. Han stod igjen og formante sin flokk om at ingen kunne slippe unna for Guds vilje.

 

Hordaland - Ullensvang - Kinsvarvik - Steinkirken

De opprinnelige portalene er beholdt.

 

Nåvel, kirken står nå der ennå – med enkelte tilføyelser og utvidelse av et vindu. Det er bemerkelsesverdig at alle portaler, vinduer og muråpninger fra middelalderen er beholdt. Av interiøret er døpefonten i kleberstein og restene av murmaleri også middelalderske. Videre finner vi enkelte deler av renessanseinteriøret, mens andre deler av sistnevnte er kopier (originaler i Bergen Museum).

 

Finn fram

Til Kinsarvik kommer man langs Riksvei 13 eller med ferje fra Utne. Kirken er lett å få øye på og det samme er parkeringsplassen på østsiden.

 

 

Les mer

Les omtalen på Norges kirker, Kirkesøk og på Wikipedia. Denne artikkelen er del av en større serie her på Sandalsand norsk om steinkirker fra middelalderen. Vi er i Ullensvang kommune i Vestland fylke.

Interiørbilder kan du finne hos førstnevnte kilde ovenfor, men også hos DIS Hordaland. De følgende eksteriørbildene kan du klikke på, se i større format, og bla gjennom.