Småbarna elsker Lofotakvariet

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 12.09.2017Museer, Natur, Nordland |

Anslått lesetid:

Det gjør vi voksne også, så er det sagt. Det var i alle fall svært aktive barn som løp omkring i Lofotakvariet, dyppet hendene ned i tankene, eller nistirret inn i gapet til en steinbit. Skreien svømte hvileløst rundt i tankene på leting etter Lofoten.

 

Bakgrunn

Ved Kabelvåg i Lofoten startet man opp med akvarium allerede i 1931, men anlegget måtte tas ut av drift i 1985. Fire år etter, i 1989, åpnet det nåværende anlegget ved Storvågan. Det er blitt et svært populært reisemål for turistene, og ser også ut til å være aktivt i bruk i undervisningsøyemed for lokalbefolkningen. 

 

Opplevelser

Utendørs finner vi et selbasseng og oterbasseng. Som alltid på slike steder, dyrehager eller akvarier, er det et høydepunkt å få være med på matingen av dyrene. I Lofotakvariet skjer det to ganger om dagen, med noe varierende tidspunkter alt etter årstiden. Det gikk dessverre vi glipp av. Selen, der var bare en under vårt besøk, var riktignok ute og svømte – men oteren så vi dessverre ikke. 

Som naturlig kan være legger akvariet vekt på å berette, og vise fram skreien (lofottorsken), den som hver vinter kommer inn fra Barentshavet til Lofoten for å gyte – og som derigjennom har lagt livsgrunnlaget for menneskelig aktivitet i regionen. Innomhus finner vi imidlertid langt mer enn skrei. I tjue små og store saltvannsfylte akvarier svømmer, krabber og lever en hel rekke fiskeslag, skalldyr og sjødyr. Noen av tankene er åpne slik at barn kan plukke litt borti sjøstjerner og liknende – det er alltid populært. 

En spesiell utstilling øverst i lokalet tar for seg «kunsten å sameksistere» og tematiserer utfordringene knyttet til det å drive med ulike typer næringer – det være seg tradisjonelt fiske, fiskeoppdrett og petroleumsvirksomhet. Det er en meget god utstilling, og i tiden er den også må man si.

I sjøkanten har akvariet tatt dette et skritt lengre. Dette er nemlig et visningsanlegg for norsk havbruk. På flytebrygger finner vi to laksemerder og informasjonsplakater som beretter om næringen. Som en videreføring av Lofotakvariet tilbyr Aquavisning turer med båt til et større oppdrettsanlegg, hvor man selv kan oppleve hvordan akkurat den næringen drives. 

Av annet innhold i Lofotakvariet kan vi nevne at filmen Lofoten kjøres flere ganger i løpet av dagen, og at det finnes souvenirbutikk, og en kafé med ganske godt utvalg – og med åpen og trivelig plassering. Lofotakvariet er absolutt et sted å besøke, for både store og små. Før du drar, bør du legge turen oppom utsiktspunktet over akvariet. Utsikten er helt fantastisk i alle retninger. 

 

Praktisk

Vi er like sør for Kabelvåg i Lofoten, i det som er i ferd med å utvikles som et aktivitets- og opplevelsessenter under betegningen SKREI. En stor parkeringsplass er det som møter oss noen få hundre meter fra E10. Herfra spaserer man bort til friluftsmuseet Lofotmuseet, kunstmuseet Galleri Espolin og videre ned bakken til Lofotakvariet. Man kan løse fellesbillett til alle tre anleggene.

 

 

Det er Museum Nord som eier og driver alle tre museene. Vi har flere akvarier i landet. Det i Bergen er nok mest kjent og eldst, mens det i Ålesund er det største. Videre kan man oppsøke akvarier i Balestrand, Drøbak og Risør.

Mitt besøk var et stopp under en bilferie i Lofoten, som del av en større bilferie i flere deler av landsdelen. Les også flere artikler fra kommunen vi er i, Vågan.

Her ser du flere bilder fra Lofotakvariet.