Pages Navigation Menu

Skulpturer i Trondheim sentrum

Skulpturer i Trondheim sentrum

Vi skal på en byvandring i sentrum, blant skulpturer, minnesmerker og annen kunstnerisk utsmykning i det offentlige rom. Omfanget er både variert og stort, og byen byr faktisk på enda mer rundt omkring.

 

(1) Nær Nidarosdomen

Vi starter vår vandring ved det som selvsagt i seg selv er et enestående kunstverk, og som dertil er utstyrt med en lang rekke skulpturer langs yttervegger og takframspring. Nidarosdomen kan du lese om i en annen artikkel, det samme med Erkebispegården ved siden av. Glem heller ikke å ta en runde på kirkegården, der er det alltid noe spennende å oppleve.

Vi begynner ved plassen vest for Erkebispegården. I hver ende finner vi to monumenter.

I denne artikkelen er kunstverkene omtalt i tekst og ledsaget av et miniatyrbilde. Bildet kan klikkes på for en større versjon.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Erkebispegården - Monument over Jørgen BjelkeDet monumentet som ligger nærmest Nidelva er reist til minne over Jørgen Bjelke. Han var offiser, lensherre og øverstkommanderende for de norske styrkene som gjenerobret Trondheim og Trøndelag fra svensk okkupasjon i 1658. Han var ikke snauere enn at han også gjenerobret Jemtland og Herjedalen, men de ble for all ettertid overført til Sverige i senere fredssammenslutning. Denne steinpyramiden ble utformet etter inspirasjon av tilsvarende pyramide ved Austråttborgen, oppført av Jørgens bror Jens i 1658. 1958. Kunstnere Wilhelm Swensen (steinen) og Oscar Lynum (portrettet i bronse).

På andre enden av plassen står det et bønnekors og ved plassen foran vestveggen til Nidarosdomen finner vi en milepælstein med 0 km innskribert. Vi er ved enden av pilegrimsleden til Nidaros, den viktigste pilegrimsled i Norge under middelalderen. Her kom folk fra inn- og utland for å be og få syndsforlatelse. Bønnekorset ble satt opp i 2003 og er utført av Nils Aas.

 

Like nedenfor finner vi Trondheim kunstmuseum (nærmere omtalt i en spesialartikkel). Rundt den finner vi tre skulpturer, og enda en.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Kjærligheten som aldri forsvant (Kjell Erik Killi Olsen) bak Trondheim Kunstmuseum

Kjærligheten som aldri forsvant finner vi bak Trondheim Kunstmuseum. Det er en lang ulenkelig mannsfigur med korte armer, og en lang arm som går helt ned til bakken og munner ut i en kurv. Inne i kurven skjelner vi et hode. Her kan vi til fulle fundere over ideen bak. Ukjent år. Kunstner: Kjell Erik Killi Olsen.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Monument til Trondheim (Bjørn Nørgaard, 1988) bak Trondheim KunstmuseumMonument til Trondheim står like ved den forrige, bak Trondheim Kunstmuseum. Den strekker seg fem meter til værs og er todelt: jord og himmel. Inspirasjonene er mangslungne, fra forskjellige deler av verden, og med ulike uttrykk. Det kan være litt utfordrende, ved siden av fortolkningen av monuments bestanddeler, å se hva som gir monumentet dets tittel. Les derfor mer og mer. 1988. Bjørn Nørgaard.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Skrubbefar (Dyre Vaa 1970) foran Trondheim Kunstmuseum

Skrubbefar står på hjørnet på framsiden av Trondheim kunstmuseum. Det er en kraftfull bronsefigur, skremmende om den hadde vært i levende live. Det er neppe lammet ved dens føtter. Ulven står forresten også i en kopi i Oslo, sammen med en hunnulv. 1970 (etter modell fra 1931). Kunstner: Dyre Vaa

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Kong Haakon VII (Stinius Fredriksen 1972) ved Waisenhuset

Kong Haakon VII står høy og slank på sokkel mellom Kunstmuseet og Waisenhuset. Vi skal altså bak museet igjen en liten tur. Kongen står iført sin generaluniform med sverd i ene hånden. Vi er ikke langt unna katedralen han ble kronet i dengang han var blitt valgt til konge over Norge. Kroningen fant sted i 1906. Egentlig var denne skulpturen tapende finalist i konkurransen om kongemonumentet i Oslo. Det var Nils Aas som stakk av med seieren. Likevel, det er et flott monument også dette. 1972. Kunstner: Stinius Fredriksen.

 

Vi er nå ved Prinsens gate, og ved krysset skal vi inn Bispegata. Hundre meter borti veien finner vi den staselige bygningen ved navn E. C. Dahls stiftelse.

 

(2) På vei til Torvet

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - E. C. Dahl (Jens Munthe Svendsen 1908) ved E. C. Dahls stiftelse

Erich Christian Dahl står som en byste på en forseggjort sokkel, like foran hovedinngangen. Dahl (1814-1882) startet bryggeri, ble styrtrik og testamenterte svært mye til veldedige formål. Et av formålene var en fødselsklinikk som han står foran her. Der inne finner vi i dag et ganske annet innhold. 1908. Kunstner: Jens Munthe Svendsen

 

Bysten representerer et lite sidesprang i vår vandring gjennom byen. Vi skal nå manøvrere oss tilbake forbi kunstmuseet for deretter å svinge ned Munkegata, den vide gaten med Domen og Rådhuset øverst og en hjortefamilie litt lenger nede.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Munkegata med rådhuset og Nidarosdomen

Munkegata med rådhuset til venstre og Nidarosdomen bak.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Kronhjort i sprang (Arne Vigeland 1983) i krysset mellom Munkegata og Erling Skakkes gate

Kronhjort i sprang, er den dynamiske tittelen på denne hunnen og kalven i krysset mellom Munkegata og Erling Skakkes gate. Tittelen har nok en større dynamikk enn selve uttrykket, men livfullt er det med en aktsom mor og et avkom som følger nøye med på henne. 1983. Kunstner: Arne Vigeland.

 

Vi skal nå ikke mange metrene videre nedover i Munkegata før vi møter Tinghuset. Inngangspartiet er utstyrt med en særdeles symboltung framstilling av rettsvesenets håndhevere gjennom tidene. I marmor midt på finner vi en middelalderlagmann. Sideflatene er utstyrt med relieffer i terrakotta og viser sentrale personer tilbake til Magnus Lagabøte. To små bronseplater på hver sin side av døren viser hvem som er der. 1951. Kunstner: Nic. Schøill.

 

(3) På og rundt Torvet

Byens navle kan vel kanskje Torvet kalles, en stor åpen plass som tidvis benyttes som torg. Midt i mot kneiser en høy søyle og i tre av hjørnene finner vi kunstverker. Vi starter i midten.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Olav Tryggvason (Wilhelm Rasmussen 1921) på Torvet

Olav Tryggvason, en av byens store sønner står høy (3,5 m) og høyt (sokkel på 14,5 m) midt på plassen. Kong Olav tilskrives gjerne æren av å ha vært Trondheims grunnlegger. I ene hånden holder han et trukket sverd, og i den andre et nattverdkar. 1921. Kunstner: Wilhelm Rasmussen.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Go'dagen eller Torgkona (Tone Thiis Schjetne 1983) på Torvet

Go’dagen eller Torgkona, ja det er hun som skuer ut over Torget, på utkikk etter noe å kjøpe. En skikkelig kone som skal kjøpe inn mat og husgeråd til familien. Bronsekvinnen står like foran turistkontoret på en prominent plass. En gang sto en lik kone på Torget i Stavanger, men der valgte byens kulturelite å forvise henne til en bortgjemt plass. Hun var for lite moderne. Godt de har beholdt henne i Trondheim. Det fortelles nemlig at modellen var en kone som i sin tid hadde kommet nordfra for å være hushjelp i byen. I årene etter krigen pleide hun å vanke nede ved Torvet eller sitte på en benk ved Domkirken. Når folk hilste på henne, pleide hun å svare med et ”Go’dagen”. 1983. Kunstner: Tone Thiis Schjetne.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Water Music (Torvet) (Fritz Røed, 1981)Water Music, det er navnet på denne søylefontenen i bronse på den andre hjørnet av Torvet. Søylen består av flere fauner, spillende på instrumenter. Vi skal selvfølgelig merke oss at samme figur, utformet i bronse, befinner seg på Torget i Bryne sentrum, kunstnerens hjemby. 1981. Kunstner: Fritz Røed.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Fugl Phoenix (Ukjent, ca 1915) på TorvetFugl Phoenix var en fugl som ifølge de gamle egyptere stadig steg opp av asken og ble gjenskapt. Det er forsåvidt noe som kjennetegner også denne fuglen med utslåtte vinger. Den ble reist foran det tidligere Hotel Phoenix. Senere ble hotellet til Residence og nå er det et oljeselskap som holder hus bakenfor. Det fortelles at det er en kopi av et importprodukt. Årstallet er omlag 1915, men kunstneren er helt ukjent.

 

Vi skal ha en pause

Nærmere bestemt en reklamepause. Visste du at den nettsiden du nå leser, Sandalsand, inneholder en rekke forslag til skulpturvandringer i norske byer? Oslo, Haugesund, Stavanger, Sandnes, Bryne, Lillehammer?

Helt nederst i denne artikkelen skal du også få lenker til flere andre artikler fra Trondheim, og til kilder for informasjon om byens skulpturer. Men nå er pausen over. For vi skal ned til Ravnkloa, om litt.

 

(4) Nedover Nordre gate og bort til Stiftsgården

Det er et flott gågateløp vi skal vandre, selveste Nordre. Vi starter like bortenfor Torvet og tar peiling på Vår Frue kirke.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Tordenskioldmonumentet (Herman Vilhelm Bissen 1876) ved Vår Frue KirkeTordenskioldmonumentet står i parken ved kirken. Den dansk-norske sjøhelten fra begynnelsen av 1700-tallet ble faktisk født i Trondheim i 1691 og fikk navnet Peter Wessel. Tilnavnet fikk han da han ble adlet. Det ble ikke gamle karen. Bare 30 år gammel døde han i en duell, men udødelig er han i vår historieskrivning. Den fullfigur statue vi her ser, den første av sitt slag i Trondheim, var tidligere blitt oppført i København. 1876. Kunstner: Herman Vilhelm Bissen.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Studenten i den gamle stad (Nordre gate) (Nils Aas 1996)

Studenten i den gamle stad er en tittel som lyder så frydefull, som studentlivet i gamle dager kunne fortone seg. Selve uttrykket er også litt gammeldags. Den mannlige studenten holder sin studine trygt i sin favn, og hun strekker sin ene arm høyt til værs. De står begge trygt plantet på en stabel med bøker. Man skulle nesten ikke tro at kunstverket ble avduket så seint som i 1996. Kunstner: Nils Aas.

 

Mer enn dette har ikke Nordre gate å by på i form av kunstnerisk utsmykning, utrolig nok. Vi skal ta et lite skritt til siden igjen, på vår ferd mot saltvann.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Kong Olav V (Harald Wårvik 1997) i StiftsgårdsparkenKong Olav V trer fra sin sokkel nedover et par trinn, tar av sin hatt og hilser sitt folk. Det var her i Trondheim han ble signet, ikke kronet, i 1958. Det er en utsøkt skulptur, i full figur. Han står i parken innenfor Stiftsgården, en herlig liten grønn oase i en by som iallefall er en liten storby. Vi gleder oss over kongen og ser deretter over mot husveggen til Stiftsgården. 1997. Kunstner: Harald Wårvik.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - Stiftsgården - Naken pike (Jens Munthe Svendsen, 1906)

Naken pike. Ja, det heter hun jammen, og det overrasker ingen. Helt inntil veggen står hun, og for å komme så nær at du kan ta dette bildet må du bykse (ulovlig) over gjerdet inn i tunet, eller komme hit som gjest til Stiftsgården (som jeg). Piken lener seg litt fram der hun står på sin stubbe, og vil formelig gripe etter noe. Et eller annet. 1906. Kunstner: Jens Munthe Svendsen.

 

Vår hovedlinje har gått fra Nidarosdomen og Nidelva nedover mot sjøkanten. La oss derfor først som sist ta for oss skulpturen i Ravnkloa. I og med Stiftsgården er vi nå kommet tilbake til Munkegata og kan følge den til endes. Da kommer vi til et lite innelukket bassengområde og den statuen som står til høyre på bildet her.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Ravnkloa - Den siste viking (Nils Aas 1991)

Den siste viking heter han, og henspeiler på Johan Bojers roman med samme tittel. Det handlet om lofotfiske og livet på havet. Det er derfor statuen står her, med båthavn og fisketorg i mange, mange år. En flott figur. 1991. Kunstner: Nils Aas

 

 

(5) Noen sideprang til slutt

Det er ikke slik at en beretning om kunstnerisk utsmykning i Trondheim by ingen ende vil ta, for listen kan gjøres uttømmelig. Det er bare det at forfatteren ikke har besøkt hele byen. Jeg skal derimot henlede oppmerksomheten på tre kunstverk helt til slutt. De er ekstremt forskjellige i sine uttrykk.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Skulptur - An-Magritt og Hovistuten (Kristoffer Leirdal 1967) ved Ilen kirkeAn-Magritt og Hovistuten står ved Ilen kirke. Den unge, viljesterke jenta fra Røros kom til Trondheim og ble avmektig over synet av Nidarosdomen. Hun var ikke den eneste som passerte forbi Skansen like bortenfor Ilen kirke, da de endelig var kommet til Trondheim fra Røros. Det var Johan Falkberget som skapte henne, og det er i hyllest til ham at An-Magritt er kommet på sokkel. 1967. Kunstner: Kristofer Leirdal.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Monument over Leiv Eiriksson (Geir Stormoen 1997) i KrambuveitaMonument over Leiv Eiriksson finner vi i Krambuveita. Her lå den første havnen i Nidaros, Skipakrok. Her skal Leiv Eiriksson ha besøkt Olav Tryggvason. Monumentet er todelt. Buen i bakgrunnen symboliserer et skip, mens spiralen i forkant skal illustrere hjemstavnen, starten for reisen til det ukjente. 1996. Kunstner: Geir Stormoen.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Støvsuger, ved Blomsterbrua

Støvsuger. Om denne vet jeg ingenting, hverken år eller kunstner. Den stod imidlertid ved Brattørasiden av Blomsterbroen under mitt besøk. Om det er en fast installasjon, vet jeg heller ikke. Derimot var den utsøkt lekker, aldeles herlig som offentlig utsmykning. Så annerledes.

 

Les mer

I motsetning til de artiklene det ble reklamert for i pauseinnslaget lengre oppe i artikkelen, så følger det ikke med et kart her. Det kan godt være det kommer seinere. Det kan også godt hende at artikkelen blir utvidet med mange flere skulpturer, eller simpelthen at de resterende skulpturene i byen blir presentert i en ny artikkel. Det beror på hvor mange det er, og hvor god tid jeg har de neste gangene jeg besøker Trondheim.

Kilder til utfyllende lesning er framkommet i teksten, under hvert kunstuttrykk, men du skal samlet sett få vite at jeg har basert meg på informasjon fra Trondheim, Trondheim kunstmuseum og NRK – foruten selvsagt egne besøk, egne bilder og egne fortolkninger.

Mitt anliggende har vært å vise til hva du kan oppleve ved en enkel spasertur, promenering på pent, i denne vakre byen. Lenker til egne artikler er lagt inn i teksten, og se gjerne gjennom alle artikler på Sandalsand fra Trondheim.

 

Kommenter