Pages Navigation Menu

Skogsturer året rundt i Melsheia, Sandnes

Skogsturer året rundt i Melsheia, Sandnes

Det store skogsområdet i Melsheia har rike turopplevelser for hele familien, året rundt. Lysløypa gir muligheter for løping og skigåing, og for barnevogner er det fritt fram.

 

Opplevelser

Hvorfor er det da så få som benytter seg av dette flotte turområdet? Rett nok har jeg svin på skogen selv (!), for det går altfor lang tid mellom hver gang jeg kommer tilbake hit. Melsheia husker jeg fra barnsbein av, før den store skogbrannen som raserte det aller meste i 1970, til jeg selv kom hit med barn mange år seinere – og nå blant annet på voksenturer.

 

Norway - Rogaland -Sandnes - Melsheia

Det er pene turveier i Melsheia, her fra lysløypa

 

Skogen byr på det meste: Turveier breide og gode nok for barnevogner og motoriserte rullestoler. (Det kuperte landskapet gjør nok manuelle for strevsomme å bevege framover.) Videre har vi blandingsskog som skaper variasjon og fargeprakt om høsten, men også ren granskog i partier. Den sikrer skogsfølelsen også i den kalde årstiden.

Melsheia byr på muligheter til å gå ut av den brede turvei og utforske de smale stiene, mange nokså gjengrodde, og til å vandre opp på høydene. For små og litt større topper er det flere av, og utsikten fra noen av dem er helt utrolig.

 

Norway - Rogaland -Sandnes - Melsheia - Stortofjellet - Utsikt mot Bogafjell og Håbafjell

Utsikten fra høydedragene er flott. Her fra Stortofjellet mot de nye boligfeltene på Bogafjell og Håbafjell – og havet i det fjerne

 

Denne nydelige dagen i juli parkerte vi ved SI-hytta og tok lysløypa innover. Den er på 2,5 km og passer de fleste. Etter en del stigninger på turvei, gikk vi brått inn i skogen og tok peiling på et av høydedragene. Stortofjellet belønnet oss med en nesten magisk utsikt over så godt som hele Jæren, fra Stavangers Ullandhaugtårn helt i nord, til Jærens endeløse flater i sør. Som alternativt høydedrag kunne vi valgt Steinfjellet, Melsheinuten eller Oslifjellet. Ellers er det bare å følge lysløypa på rundturen tilbake til parkeringsplassen.

 

Norway - Rogaland -Sandnes - Melsheia - Stortofjellet - Utsikt mot Oslifjellet

Fra en skogstur bør man kanskje heller så innover, mot mer skog, slik som her mot Oslifjellet

 

Melsheia er en svær planteskog, og man tok til med den for hundre år siden. Den er i stor grad i offentlig eie (Statskog). Ikke hele det store turområdet er skog, en god del er mark og jordbruksland. Videre har vi treparken Rogaland Arboret helt i sørenden av turområdet.

Det er et dårlig blåbærår, men ellers er det et fint område både for blåbær, tyttebær og sopp.

Kommunen foreslår tre rundturer i Melsheia (se kartlenken nederst).

  • Den ene er lysløypa som er grunnlaget for omtalen ovenfor. Lengde 2,5 km, total stigning 62 meter. Ca. 1 time å gå.
  • Den andre anbefalte rundturen er hakket mer krevende og går dels rundt og dels over Stortofjellet og Oslifjellet, og sneier innom Bråsteinsvatnet på veien. Der kan man bade. Runden er på 5 km og med en total stigning på 280 meter. Ca. 1,5 timer å gå.
  • Den tredje ligger helt i øst, ved Espeland og rundt Selshammaren sør for Sviland. Den er lettere å gå, med en stigning på 87 meter og en lengde på 3,2 km. Ca. 1 time.

 

Praktisk

Det finnes flere veier inn i Melsheia. For å komme til lysløypa tar man inn ved Høyland kirke sør i Sandnes. Følg skiltingen framover og se opp for flere parkeringsplasser langs veien. Den største ligger ved SI-hytta og fører deg like inn i lysløypa. På kartet under er lysløypa avmerket, med SI-hytta som start og stopp. Her ser vi også høydeprofilen.

 

 

Sandnes kommune har en oversiktlig nettside med mange turmuligheter i kommunen, og der er oppslagstavler på parkeringsplassene. Se deres kart over Melsheia. Kommunen anslår en times tid rundt lysløypa på 2,5 km, men da har man god tid. Du kan også gå opp fra blant annet Rogaland Arboret og Bråsteinsvatnet lenger sør.

Les om flere skogsturerSandalsand.

Klikk på miniatyrene under for å se dem i større versjon.

 

Denne artikkelen er blitt oppdatert og utvidet siden første gangs publisering.

Kommenter