Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk

Sist endret 06.12.2021 | Publisert 24.04.2016Gårdstun, Innlandet, Museer |

Anslått lesetid:

Den store forfatteren bodde på Bjerkebæk med sine barn fra 1919 til 1949, unntatt under krigsårene. Det var her hun bodde da hun mottok budskapet om at hun hadde blitt tildelt Nobelprisen i litteratur. 

 

Opplevelser

Vi er på Lillehammer, ovenfor sentrum, høyt og fritt over dalføret. I starten lå det bare et lite tømmerhus her som Sigrid Undset (1882–1949) kjøpte og flyttet inn i. Vi skriver da 1919. Fem år senere kjøpte hun et tømmerhus til. Sammen med et anneks dannet de et gårdstun.

Innredningen la hun stor vekt på skulle reflektere hennes personlige interesser og stil. Videre ble det etablert et pent hageanlegg på eiendommen. At det ikke var like lett å få det etter eget hode, bærer følgende sitat preg av.

 

Foreløpig har jeg faat mit eget hus – det er yderst gammeldags og upraktisk og jeg har greiet med det og «kostet på det» som det heter, uten ende og til endeløs forargelse for praktiske folk, og jeg elsker det naturligvis ubeskrivelig.

 

Oppland - Lillehammer - Bjerkebek, Sigrid Undsets hjem

Tømmervegger i vårsol

 

Det var ved skrivebordet her hun skrev sine middelalderromaner om Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn, de som ga henne Nobels litteraturpris i 1928. Inspirasjonen kan nok godt ha kommet inn over henne i disse tradisjonsrike omgivelsene. For det var ingen tvil om at hun var strålende fornøyd med hvordan hennes nye hjem var blitt, noe følgende utsagn vitner om.

 

Det nye huset er blitt så vakkert, at du kan ikke tro det før du har sett det. (…) jeg kan absolut ikke få det mer præcis efter min smag.

 

Våningshuset ble fredet i 1983, og senere overtatt av Staten. Det forvaltes av Lillehammer museum som i 2007 åpnet et besøkssenter (tegnet av Carl-Viggo Hølmebakk) med kafé og butikk, og inngang videre til hagen og det gamle gårdstunet.

Det er idyllisk å gå rundt i hagen, mellom de gamle husene.

 

Oppland - Lillehammer - Bjerkebek, Sigrid Undsets hjem

En av inngangsdørene

 

Kart og praktiske opplysninger

Gårdstunet og besøkssenteret ligger i gåavstand fra sentrumsgatene på Lillehammer, og like nedenfor OL-anleggene på Stampesletta – Kristinshall og Håkons Hall. Kombinasjonen av å besøke dem og Bjerkebæk går alldeles utmerket.

 

 

Det er Lillehammer museum som driver Bjerkebæk og første stoppested for den som vil vite mer er museets nettside. Der finner du mye bakgrunnsinformasjon samt praktisk informasjon knyttet til åpningstider med videre. Merk at parkering er skiltet til andre siden av veien, ved idrettsanleggene.

Bjerkebæk er best å komme til om sommeren fra midten av mai og ut august. I september-november er åpningstidene begrenset og ellers i året er det stengt. På ovensiden, mot Sigrid Undsets veg er innsyn i hagen og mot gårdstunet sperret av museumsbygningen og et høyt gjerde.

Dersom du går nedover Gamle Nordseterveg vil du snart komme rundt sperrene og kan iaktta hagen og bygningene uhindret. Hvorvidt det er forbudt å komme inn der utenom åpningstidene, skal være usagt. Porten stod åpen under mitt besøk, utenom turistsesongen i april, og det resulterte i bildesamlingen nedenfor. Dessverre fikk jeg ikke med meg omvisning eller besøkssenter.

 

Les mer

Se bilder fra gjenstandssamlingen på Digitalt Museum. Les om Sigrid Undset på Store norske leksikon og Wikipedia.

Les flere artikler fra Lillehammer, her på Sandalsand. En av artiklene omhandler forslag til en byvandring, og den vil ta deg forbi statuen av Undset, plassert foran rådhuset.

Her får du en bildeserie. Klikk og bla i større versjoner.