Pages Navigation Menu

Rundt Hålandsvatnet i Stavanger og Randaberg

Rundt Hålandsvatnet i Stavanger og Randaberg

For den som skyr toppturer er grusveien rundt Hålandsvatnet det perfekte turmål. Her går det rimelig slakt rundt hele vannet, med idylliske viker, åpne landskap og skogholt i skjønn forening.

 

Opplevelser

Det er i grunnen hipp som happ hvilken vei man går. Men jeg har hatt en tendens til å starte ved parkeringsplassen ved Viste Hageby helt sør i Randaberg, og ta for meg Randabergdelen i nord først.

Her er det nemlig små stigninger i starten forbi Ørnaberget, og grusveien slynger seg ganske vakkert rundt en bukt i nordlig retning. Bukta bærer det merkelige navnet Kuvomma.

 

Rogaland - Stavanger - Hålandsvatnet

Ja, det er opparbeidet en turvei her og jammen har kommunen også satt opp rastebord langs veien.

 

Nå bærer det framover mot Båtvika, Lyngnes, en rensepark, og etterhvert det litt isolerte boligområdet på Friheim. Vi er da kommet til Stavanger.

Det er kanskje mer naturopplevelse også her på Randabergsiden, for når vi runder bukten mot øst har vi foran oss et langt stykke i veldig åpent lende. Her kommer åkrene tett på, helt ned i turveien.

 

Rogaland - Stavanger - Hålandsvatnet

Vi er ved Resnes der det en gang sto en bygdeborg.

 

Litt lenger framme, ved Resneset, blir det litt annerledes. Her er det igjen enkelte trær, en liten bygdeborg (500 e.Kr.) er også å ane oppå en haug, og vi finner beitende sauer. Kanskje er dette det vakreste partiet på turen. Røsslyngen er nydelig i den rette årstiden.

 

Rogaland - Stavanger - Hålandsvatnet

Utsikten over lyngen inn mot Friheim

 

 

Rogaland - Stavanger - Hålandsvatnet

Kvernevikskogen ser både tett og vakker ut med sitt høstløv

 

Når vi så fortsetter ferden på en veldig godt opparbeidet grusvei, kommer vi fram til Kvernavikskogen. Det er en del løvtrær langs andre deler av vannet, men her møter vi også bartrær. Finner du de flotte bøketrærne?

 

Rogaland - Stavanger - Hålandsvatnet

Selv inne i Kvernevikskogen finner vi utsiktspunkter.

 

Når du så kommer fram til parkeringsplassen, kan kanskje bading på den pent opparbeidete lille sandstranden friste. Eller et hopp fra berget like bortenfor. Vær obs på om det er tilrådelig å bade her av hensyn til algevekst. Det skal stå skiltet om det er riktig ille.

 

Praktisk

De som ikke foretrekker å komme hit med sykkel eller kollektivtransport (buss til Viste Hageby), vil nok oftest finne parkeringsplassen ved Viste Hageby mest nennsom. Den ligger i Randaberg, like nord for Kvernevika i Stavanger. Herfra er det rundt 7,5 km å gå, eller 1-1,5 timer i normal gange.

Dette er en perfekt tur for barnefamilier med barnevogn. Det samme gjelder for alle oss andre. Fiske er mulig sommerstid, kjøp bare fiskekort før du kaster spinnerten uti. Turveien er også en sammenhengende lysløype, så ikke vær engstelig for å ta kveldene i bruk.

 

 

Merk at det ikke er mer enn 300 meter over til Store Stokkavatn i Stavanger når du kommer forbi boligfeltet på Friheim. For den som ønsker en lengre fottur, eller har sykkel, er det en glimrende kombinasjonsøvelse. En annen kombinasjon er å fortsette til Kvernevik og enten gå Kvernevik Ring eller over Endrestø til Viste.

Klikk for å forstørre bildene nedenfor og bla gjennom dem.

 


 

Kommenter