På toppen av Holmenkollen

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 28.05.2014Kultur, Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Utsikten fra tårnet på Holmenkollen, verdens mest berømte hoppbakke, er fabelaktig. Bak oss ligger de dype skogene i Nordmarka, foran er Oslo og den brede fjorden. Nedenfor er verdens mest spektakulære og kjente hoppbakke.

Dette er Oslos fremste turistattraksjon, og samtidig et av Norges mest besøkte reisemål. Hvis du noen gang kommer til Oslo vil du ende opp her før eller senere.

 

Hoppbakken

Hoppbakken er en del av en nasjonal idrettsarena med anlegg for skiskyting og langrenn også, dvs. vintersport. La meg skyte inn at selv om du kommer hit sommerstid, så vil du fremdeles få en fin opplevelse. Det har vært arrangert konkurranser her siden 1892, men bakken har blitt bygget om ikke mindre enn 19 ganger. Mitt bilde fra 1988 nedenfor representerer den «klassiske» utformingen av tårn og bakke. Dette er i utgangspunktet hvordan det ble bygget til OL i 1952.

 

Norway - Oslo - Holmenkollen Ski Jump Arena

Hoppbakken i Holmenkollen i 1988

 

I 2010 ble bakken gjenåpnet etter et par år med fullstendig ombygging. 1000 tonn stål var blitt brukt til å lage verdens første stålbakke. Et nytt tårn var blitt bygget, nye publikumstribuner, og bokser for media og dommere, og ny kongetribune. Den mest fantastiske delen av konstruksjonen er sannsynligvis «vingene» på begge sider av den øvre strukturen. De skal gi ly for vinden. Den store åpne utsikten fra tårnet har den ulempen at den er sterkt utsatt for skiftende vindretninger og -hastigheter. De nye stålvingene vil sannsynligvis redusere effekten, og dermed skape mer stabile og likeverdige forhold for utøverne.

 

Følelsen

Holmenkollens største ulempe er imidlertid tåken. Den har ødelagt mange konkurranser i løpet av årene. Jeg husker en gang jeg var der: Hopperne ble annonsert, brølet fra tusenvis av tilskuere hilste dem, vi visste at de var på vei ned overrennet og deretter kom ut i svevet, men klarte ikke å se noe før de hadde landet mer eller mindre stødig i bunnen av bakken. Det var mye moro likevel, for Holmenkollensøndagen er en stor dag i Norge og i skihoppingsverdenen ellers.

Denne uken i mai sto jeg på toppen av det tårnet, 60 meter over bakken. Jeg kikket ned, lettet over at det ikke var noe snø og at jeg ikke hadde ski under føttene mine. Det er en lang vei til bunnen av bakken, og jeg ville aldri ha tatt denne utfordringen. Bare de mest vågale hopperne vinner her og rekorden er 141 meter. Jeg likte derimot følelsen av å være her oppe, og forestille meg hvordan det ville være i en konkurranse. Jeg tok heisen ned igjen.

 

Norway - Oslo - Holmenkollen Ski Jump Arena

Det er her hopperne starter. Det er en lang vei ned til hvor et publikum på 30.000 og mer venter deg.

 

Skimuseet

Les om Holmenkollen på de offisielle nettsidene.

Når du er kommet til Holmenkollen, vil du helt sikkert ønske å besøke også Skimuseet. Det hevdes å være landets mest besøkte museum og tilbyr gode utstillinger om skihistorien i Norge – skisportens vugge, som vi nordmenn liker å si. Skimuseet er også blitt renovert og utvidet siden mitt forrige besøk for en del år siden. De gamle utstillingene om Nansen og Amundsen finner vi igjen, men polarutstillingene er ikke begrenset til disse to. Vi finner også utstillinger om funksjonshemmede på ski, modeller av Holmenkollbakken gjennom tidene, og utstilling av hopp-, alpin- og langrennski gjennom århundrer. Museet viser også en nydelig film om nordlyset.

I norsk sammenheng er dette et svært viktig museum, det viser fram mye av den historie vi ønsker å fortelle omverdenen – og den historien vi liker å fortelle oss selv om. Følgelig er museet viktig, men jeg synes kanskje ikke det er like interessant som en opplevelse. Det er noe med det å vandre blant montre, og se på noen ski, Marit Bjørgens gulljakke, eller en utstoppet isbjørn. Det blir fort litt kjedelig, selv om noen datamaskiner er satt inn til glede for dem som vil tilbringe noen timer til. En film om nordlyset har da heller ingenting her på landets skimuseum å gjøre.

 

Norway - Oslo - Holmenkollen Ski Jump Arena

Stålnettet gir vindbeskyttelse på den øvre delen av hoppet. Det ser kult ut også!

 

Opplev mer

I Holmenkollen utfordres du likevel til mer enn bare å observere. Hvis du ønsker å prøve er det en hoppbakkesimulator her, av den typen man går inn i. En annen variant, helt ny, er en zipline som de kaller det. Man renner i en vaier helt fra tårnet til bunnen av bakken. Linen er 361 meter lang og høydeforskjellen mellom topp og bunn er på 107,5 meter. Arrangøren sier selv at «Utsikten over Oslo by må sies å være byens beste» – og det kan jeg godt tenke meg.

Det er offentlig adgang til tårnet av hoppbakken på dagtid, men vær forberedt på lange køer. I motsetning til tidligere trenger du ikke å klatre for å komme til selve tårnet, det er en heis som sklir sidelengs opp og ned med glassvinduer, og det er en god utsiktsplattform aller øverst. Den er ikke universelt utformet, en trapp må forseres. Utsiktsplattformen øverst har den ulempe at man ikke ser ned selve bakken. Det er kanskje gjort for å redusere høydeskrekken til potensielle besøkende.

Se bilder her (klikk for å forstørre)

 

Praktisk

Alle turistbusser kommer hit på sin Oslo-sightseeing tur, du kan ta T-banen til Holmenkollen stasjon og fortsette videre opp bakken til fots, eller du kan komme med egen bil. Når du er i nærheten, kan du umulig gå glipp av Holmenkollen. Skibakken er en dominerende konstruksjon, selv synlig fra sentrum av Oslo.

Jeg vil foreslå å ta T-banen hele veien opp til Frognerseteren, en flott restaurant med fascinerende gamle bygninger, og deretter gå ned bakken på grusveier gjennom skogen til Holmenkollen.

Du vil passere Midtstubakken på vei, en annen nyoppusset hoppbakke. Også den er blitt meget stilig i moderne utførelse (særlig tårnet) selv om jeg syntes at den gamle trekonstruksjonen også hadde sin sjarm. Midtstubakken er en plastbakke og brukes derfor også om sommeren.

Kikk innom andre artikler fra Oslo og les om museer i alle deler av landet.