Norsk Teknisk Museum

Sist endret 06.12.2021 | Publisert 23.02.2017Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Dette er et museum som spenner over et svært stort område i både tid og rom. Det lykkes de godt med, år etter år. For det er alltid lærerikt og morsomt å komme tilbake, for alle generasjoner.

 

Bakgrunn

Norsk Teknisk Museum, eller bare Teknisk museum, ble stiftet så tidlig som i 1914. Da var det grunnlovsjubileum og stor utstilling på Frogner med framvising av landets utvikling fra bondesamfunn til industrisamfunn. Gjenstandene skulle komme til å utgjøre grunnstammen i museets samlinger. Siden har det balet på seg og museet har i dag status av å være nasjonalt museum for industri, vitenskap, teknologi og medisin. Historien, særlig fra 1850, skal dokumenteres, men det skal også de stadige endringene i vår egen samtid.

Samlingene inneholder i dag ca. 50 000 gjenstander, 300 000 fotografier og et stort arkiv og bibliotek. Dessuten forvalter museet Knudsens fotosamling bestående av blant annet fire millioner fotografier fra 1880 og fram til vår tid. Teknisk museum fungerer også som vert for Telemuseet, Nasjonalt medisinsk museum, og Oslo vitensenter; alle med temaer behørig representert.

Til å vise fram i det minste noe av alt dette på fast eller midlertidig basis, disponerer museet en bygning på Kjelsås i Oslo på ca. 20 000 kvm, hvorav ca. halvparten brukes til utstillingene.

 

Oslo - Norsk Teknisk Museum

Det er nesten som det flyr ennå, Bleriot-flyet Tryggve Gran krysset Nordsjøen med i 1914.

 

Opplevelser

Foranledningen for besøket var rett og slett at det var blitt litt for lenge siden sist. Dessuten var jeg ledsaget av en yngre generasjon, noe som høver veldig godt i et museum som i alle år har hatt en særskilt oppmerksomhet om å gi et spennende, opplevelsesrikt og interaktivt tilbud til skolebarn.

Mye var gjenkjennelig fra sist, for det er ikke lett å fjerne et flyskrog av halvny dato, enn si med lett hjerte fjerne landets eldste fly, eller alle de kjekke bilene. Samtidig var det godt å se at den medisinske delen var blitt så godt utviklet, og jeg kunne faktisk ikke erindre å ha sett den store klokkesamlingen tidligere. Slik sett er det nesten som å vandre inn i skiftende utstillinger selv om de tilhører de faste.

Museets store styrke er nok de delene hvor barn i alle aldre selv kan prøve ut tekniske og mentale ferdigheter, enten det måtte kalles vitensenter eller teknotek. Her kan man holde på lenge, og det gjorde vi. Jeg kan ikke nevne alle elementer, bare slå fast at Teknisk museum er så variert, så stort og så godt tilrettelagt at det alltid frister å komme tilbake.

Teknisk museum ligger nær Maridalsvannet og Akerselva. Særlig sistnevnte gir en utmerket anledning til vakker vandretur i kombinasjon med museumsbesøket. Elvevandringen bringer deg nedover gjennom flere generasjoner av industrihistorie, og er således tematisk fint koblet til museets virksomhet. Vi tok turen, men det er en annen fortelling.

 

Praktisk

Teknisk museum ligger på Kjelsås i det utbygde Oslos nordlige ende. Til Kjelsås stasjon og museet kommer du både med tog (Gjøvikbanen), trikk (rutene 11 og 12), buss (rutene 22, 25 og 54). Liker du T-bane bør du bytte over til trikk på Storo. Et noe begrenset antall parkeringsplasser er oppmerket foran og ved siden av museet – kjør derfor kollektivt.

 

 

Her skal du få noen nettsider å lese deg opp på. All praktisk informasjon og hva det måtte være finner du selvsagt hos primærkilden selv, Norsk teknisk museum. Museet framviser også sine samlinger på Digitalt Museum, ikke bare fysisk på Kjelsås.

Av paraplynettsider med omtale finner vi Museumsnett, leksikalsk informasjon ligger på SNL, Lokalhistoriewiki og Wikipedia, og turistinformasjon kan leses på Tripadvisor, VisitOslo og OsloSurf.

Lurer du på hva annet du skal finne på, les deg opp på Sandalsands nærmere 50 artikler fra Oslo. Se også oppslaget med lenker til omtaler av ca. 100 museer i Norge.

Helt til slutt, en del flere bilder fra museet.