Pages Navigation Menu

Norsk hermetikkmuseum i Stavanger

Norsk hermetikkmuseum i Stavanger

Hermetikken var Stavangers vei inn i det industrialiserte samfunn. Tusener fant sitt levebrød på fabrikkene, i fiskeriene og i de næringene som vokste fram i tilknytning til denne aktiviteten.

 

Opplevelser

Den som vandrer hovedgata i Gamle Stavanger, Øvre Strandgate, vil lett finne fram til det museum som viser hele denne historien.

Norsk Hermetikkmuseum holder til i en gammel hermetikkfabrikk, du ser det blant annet på pipa. Her får vi et innblikk i hva Stavanger ble bygget på fra slutten av 1800-tallet og til langt inn på 1900-tallet. Museet tilbyr veldige interessante, levendegjorte utstillinger – og kunnskapsrike guider.

Her får man også smake nyrøykt brisling, man får øve seg på å legge brisling i boks (plastfisk, vel og merke), og man får et innblikk i hvordan den etterhvert så viktige grafiske industrien vokste fram med basis i grafisk utforming og produksjon av etiketter – de såkalte iddisar. Maskinindustrien vises også fram, inklusive den teknisk-industrielle utviklingen som gjorde masseproduksjon av hermetikk for verdensmarkedet mulig.

 

I museets bakgård, eller til siden når vi står i Øvre Strandgate, finner vi også Arbeiderboligen, et lite hus som er innredet etter forskjellige tidsepoker på 1900-tallet: Første etasje viser 1920-tallet og andre etasje 1960. Det er en utrolig fascinerende vandring gjennom den relativt nære forhistorien. Gode vafler får vi også.

En gang jeg kom hit, kvapp jeg til da jeg entret kjøkkenet i andre etasje. Der satt en eldre kvinne med sin voksne datter og drøste. De virket hjemmeværende her og jeg lurte i brøkdelen av et sekund på om jeg hadde gått feil. Men den gang ei. For de som har levd en stund, vil det være mye gjenkjennelse å spore i dette huset. Følelsen av å være hjemme kan nok mange få seg.

 

Praktisk

Det er kanskje unødvendig, men her er et kart som viser museets plassering.

 

 

Les mer om Gamle Stavanger i en annen artikkel. Byens maritime næring er også veldig godt beskrevet i Stavanger maritime museum.

Bildene i denne artikkelen er blitt oppdatert siden første gangs publisering.

 

Museet er representert på DigitaltMuseum. Her er resultatene av et søk på ordet «stavanger». Klikk på et miniatyrbilde for å gå til digitalmuseets side. Klikk på neste for å vise ytterligere 9 bilder.

 


Denne applikasjonen krever at javascript er slått på.

 

Kommenter