Pages Navigation Menu

Norsk hermetikkmuseum i Stavanger

Norsk hermetikkmuseum i Stavanger

Hermetikken var Stavangers vei inn i det industrialiserte samfunn. Tusener fant sitt levebrød på fabrikkene, i fiskeriene og i de næringene som vokste fram i tilknytning til denne aktiviteten.

 

Opplevelser

Den som vandrer hovedgata i Gamle Stavanger, Øvre Strandgate, vil lett finne fram til det museum som viser hele denne historien.

 

Norway - Rogaland - Gamle Stavanger - Inngangen til Hermetikkmuseeet

Inngangen til Hermetikkmuseet

 

Norsk Hermetikkmuseum holder til i en gammel hermetikkfabrikk, du ser det blant annet på pipa. Her får vi et innblikk i hva Stavanger ble bygget på fra slutten av 1800-tallet og til langt inn på 1900-tallet. Museet tilbyr veldige interessante, levendegjorte utstillinger – og kunnskapsrike guider.

 

Rogaland - Stavanger - Gamle Stavanger - Hermetikkmuseet

Greit, dette er plastfisken. Men er du heldig, får du også oppleve og smake ekte saker.

 

Her får man også smake nyrøykt brisling, man får øve seg på å legge brisling i boks (plastfisk, vel og merke), og man får et innblikk i hvordan den etterhvert så viktige grafiske industrien vokste fram med basis i grafisk utforming og produksjon av etiketter – de såkalte iddisar. Maskinindustrien vises også fram, inklusive den teknisk-industrielle utviklingen som gjorde masseproduksjon av hermetikk for verdensmarkedet mulig.

 

Rogaland - Stavanger - Gamle Stavanger - Hermetikkmuseet

Det var penger å tjene på hermetikk. Her et blikk inn i Direksjonsrommet.

 

I museets bakgård, eller til siden når vi står i Øvre Strandgate, finner vi også Arbeiderboligen, et lite hus som er innredet etter forskjellige tidsepoker på 1900-tallet: Første etasje viser 1920-tallet og andre etasje 1960. Det er en utrolig fascinerende vandring gjennom den relativt nære forhistorien. Gode vafler får vi også.

 

Rogaland - Stavanger - Gamle Stavanger - Hermetikkmuseet

Kjøkken i museets arbeiderbolig.

 

Den dagen disse bildene ble tatt, kvapp vi til da vi entret kjøkkenet i en av etasjene. Der satt en eldre kvinne med sin voksne datter og drøste. De virket hjemmeværende her og vi lurte i brøkdelen av et sekund på om vi hadde gått feil. Men den gang ei. For de som har levd en stund, vil det være mye gjenkjennelse å spore i dette huset. Følelsen av å være hjemme kan nok mange få seg.

 

Praktisk

Det er kanskje unødvendig, men her er et kart som viser museets plassering.

 

 

Les mer om Gamle Stavanger i en annen artikkel. Byens maritime næring er også veldig godt beskrevet i Stavanger maritime museum.

Her er noen bilder fra Hermetikkmuseet og Arbeiderboligen. Klikk på miniatyrene for å se dem i full størrelse.

 


 

Kommenter