Nordlands hovedstad – Bodø

Sist endret 30.01.2024 | Publisert 27.05.2013Nordland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Bodø er en trivelig by med flere opplevelser i sin midte. Som den nest største byen i Nord-Norge, har Bodø hatt sine oppturer og nedturer i historien. På en brutal dag i mai 1940 ble den tvunget tilbake til start. Dette er tydelig også i dag.

En by i verden

Bodø har en fin beliggenhet for ferierende og andre besøkende. Når man flyr eller seiler inn inn i byen ser man de fantastiske fjellene på fastlandet og de spisse toppene i Lofoten over Vestfjorden i vest. Følgelig er det ikke rart at byen er blitt kalt «Norges inngangsport til Arktis».

Den tittelen var det National Geographic Traveler Magazine som tildelte byen, selv om jeg mistenker den mer kjente og større byen Tromsø lenger nord for å heller ville hevde tittelen. Saken er at bladet presenterte Bodø som et av 20 må-se-steder for 2013, blant reisemål over hele verden. Dette kom som en overraskelse på lokalbefolkningen jeg møtte, men de var likevel glade og stolt av det.

Selve byen har severdigheter nok til å holde oppmerksomheten oppe lenger enn de par timene Hurtigrutens skip stopper her. Bodøs plassering og omgivelsene er enda mer spennende. Likevel, Bodø by har kvaliteter som innbyr til fulltids besøk både en og to dager. De som bor her, vil selvsagt hevde at meningen med livet er å bo i Bodø.

Norway - Nordland - Bodø - Customs office
Bodø Toldkammer

Byens krigshistorie og gjenoppbygging

I løpet av to og en halv time om kvelden den 27. mai 1940 slapp tyske krigsfly mer enn 200 høy-eksplosive bomber og 1000 brannbomber over Bodø. 400 av byens 600 bygninger ble ødelagt, men heldigvis mistet bare 15 mennesker livet. Denne katastrofale hendelsen ga naturligvis alvorlige problemer for befolkningen, men ledet også til en fullstendig oppbygging av Bodø etter krigen. Tollboden som er avbildet ovenfor er en av få bygninger fra før krigen som fremdeles står.

Norway - Nordland - Bodø
Gateløp fra etterkrigstidens Bodø

Byen ble ikke gjenoppbygget i en snever forstand av ordet, den ble redesignet i en typisk etterkrigsfunksjonalisme. Bygningene i sentrum er ganske beskjedne, gatene er brede og rette. I løpet av de siste årene er en rekke nye kontorbygg, hoteller og så videre blitt reist. På tidspunktet for min byvandring (2013, inklusive de fleste bilder) var det en hektisk byggeaktivitet langs hele de lange kaiområdene. Det så lovende ut.

Norway - Nordland - Bodø
Nytt kontorbygg i Bodø

Bodø domkirke måtte også bygges opp igjen. Den nye katedralen ble ferdig i 1956 og har senere fått status som nasjonal kulturarv som en del av etterkrigsarkitekturen i Bodø. Det er en beskjeden bygning, og veldig hyggelig å besøke.

Norway - Nordland - Bodø cathedral
Bodø domkirke

Bodøs utvikling inn i nyere tid

Bodøs befolkning har vippet over 50 000, og den forblir sentrum i Nordland fylke. Byen er og har lenge vært et administrativt senter med store offentlige tjenester. Den har også en fordel av å være den nordlige endestasjonen på det norske jernbanenettet. (Det er en jernbane i Narvik lenger nord. Den har forbindelse til det svenske nettverket, men ikke det norske.) Som et knutepunkt for jernbane og sjø, samt å være i nærheten av nord-sør aksen for vei, vil Bodø trolig i fremtiden forbli en levende by.

Bodø har også i etterkrigsårene vært en svært viktig militær by. Den kalde krigen er over og de militære styrkene er i omstrukturering. Den største trusselen er ikke lenger en invasjon fra nabolandet Russland i nord, men andre steder. Bodøs betydning blir redusert. Eller kanskje ikke, for slike greier endres over tid.

Bodø har en sentral beliggenhet på «verdens vakreste sjøreise», som National Geographic sier det. Havet har alltid vært «Nor-Way» og Bodø har fortsatt sin del av de fiskerier, den shipping- og handelsbransjer som en gang skapte byen.

Norway - Nordland - Bodø
Gamle Salten ved kai i Bodø. Det er et gammelt passasjerskip med et nydelig interiør, perfekt for de korte cruisene det tilbyr.

Flere opplevelser i Bodø

Utenom å vandre gatelangs i sentrum av Bodø, har byen flere gallerier og museer å stikke innom. Et av dem er Nordlandsmuseet midt i sentrum og nær Domkirken. Det driver også en rekke andre spennende lokalmuseer i Saltenområdet, blant annet Jektefartmuseet en drøy halvtime til fots sør for sentrum.

LES MER: Jektefartsmuseet

Hovedbygningen i Bodø sentrum er bymuseum for Bodø. Bygningen overlevde bombingen i 1940 og er blant byens eldste (1903). Utstillingene her lever opp til navnet bymuseum og tilbyr dessuten et tørr-akvarium i kjelleren. Diverse skiftende utstillinger settes også opp.

Et annet museum i Bodø er luftfartsmuseet. Det har status av nasjonalt museum, er beskrevet i egen artikkel og anbefales på det varmeste.

LES MER: Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.

Mange vil sikkert finne glede i å oppdage byens handlesentre, og ikke minst det nye konserthuset Stormen. Kanskje kan en skulpturvandring også friste? Da vet jeg med sikkerhet at du vil komme over flere enn de som ble foreviget på denne byvandringen. (Her må jeg påpeke at det er svært lite informasjon på nett om skulpturer i det offentlige rom, i Bodø, og det jo trist for en by som skal bli europeisk kulturhovedstad i 2024.)

Et siste tips: Nyt dessuten utsikten (og litt til) fra skybarene på Scandic Havet eller Radisson Blu.

Bilder fra Bodø

Her er bilder fra innflygningen, sentrumsvandringer og noen av de omtalte stedene.

Attraksjoner utenfor byen

På andre siden av havnebassenget eller innseilingen, finner vi den restaurerte festningen. Den ble først reist under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet. Nyholmen skandse er definitivt verdt et besøk, og er relativt lett tilgjengelig fra sentrum.

LES MER: Nyholmen skandse

Sørøst for sentrum finner vi et kobbel av kulturbygg ganske tett samlet. Det nyeste er svært så moderne, det eldste er fra middelalderen. Her finner vi både Bodin steinkirke, to kunst- og kultursentre, et friluftsmuseum og Jektefartsmuseet, alt innen gåavstand fra hverandre.

LES MER:

Den mest kjente severdigheten utenfor Bodø, er trolig Saltstraumen. Dette er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Det er et 3000 m langt x 150 m bredt x 30 m dypt sund som forbinder to fjorder. Når tidevannet beveger seg i høy hastighet (20 knop) gjennom sundet hver sjette time eller så, forflyttes det store mengder sjøvann, ca. 400 millioner kubikkmeter. Det handler om «160.000 bassenger av olympisk størrelse med vann». Under denne prosessen opprettes det malstrømmer. Saltstraumen ligger en halv times kjøring øst for sentrum.

LES MER: Saltstraumen

Den andre store attraksjonen mindre enn en time fra Bodø, er det gamle handelsstedet Kjerringøy. Det bare må oppleves. Kjerringøy ligger ca. en time med bil og ferje nord for Bodø.

LES MER: Kjerringøy – Nord-Norges rikeste handelssted på 1800-tallet

Mer lesestoff

På sett og vis ligger Bodø i sentrum av Norge. Hit kommer man med fly, tog, båt og bil. Det er en stor norsk by med alt man trenger for å leve godt som innbygger og som gjest. Turistinformasjon finner du på VisitNorway og VisitBodø.

Sandalsands erfaringer fra kommunen og ellers i fylket, finner du på disse to lenkene:

  • LES MER: Alle artikler fra Bodø
  • LES MER: Alle artikler fra Nordland fylke

Sandalsands første inntrykk av Bodø var i 1998 og deretter flere ganger i 2004. Denne artikkelen ble først publisert etter et besøk med byvandring i 2013. Den holdes noenlunde oppdatert med tekst og bilder fra senere besøk.