Pages Navigation Menu

Nordlands hovedstad – Bodø

Nordlands hovedstad – Bodø

Som den nest største byen i Nord-Norge, har Bodø hatt sine oppturer og nedturer i historien. På en brutal dag i mai 1940 ble den tvunget tilbake til start. Dette er tydelig også i dag. 

 

Opplevelser

Bodø har en fin beliggenhet for ferierende og andre besøkende. Når man flyr eller seiler inn inn i byen ser man de fantastiske fjellene på fastlandet og de spisse toppene i Lofoten over Vestfjorden i vest. Følgelig er det ikke rart at byen er blitt kalt «Norges inngangsport til Arktis».

Den tittelen var det National Geographic Traveler Magazine som tildelte byen, selv om jeg mistenker den mer kjente og større byen Tromsø lenger nord for å heller ville hevde tittelen. Saken er at bladet presenterte Bodø som et av 20 må-se-steder for 2013, blant reisemål over hele verden. Dette kom som en overraskelse på lokalbefolkningen jeg møtte, men de var likevel glade og stolt av det.

Sant nok har ikke selve byen mange severdigheter som kan bidra til å holde oppmerksomheten oppe lenger enn de par timene Hurtigrutens skip stopper her. Bodøs plassering og omgivelsene er langt mer spennende.

 

Norway - Nordland - Bodø - Customs office

Bodø Toldkammer

 

Den mest kjente severdigheten er trolig Saltstraumen. Dette er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Det er en 3000 m lang x 150 m bred x 30 m dyp sund som forbinder to fjorder. Når tidevannet beveger seg i høy hastighet (20 knop) gjennom sundet hver sjette time eller så, forflyttes det store mengder sjøvann, ca 400 millioner kubikkmeter. Det handler om «160.000 bassenger av olympisk størrelse med vann». Under denne prosessen opprettes det malstrømmer. Det skal være spektakulært, men jeg har ikke hatt mulighet til selv å oppleve det på mine tidligere besøk til Bodø. Heller ikke denne gangen fikk jeg anledning, dessverre. (Derimot er det blitt senere, se lenke nederst.)

Den andre store attraksjonen mindre enn en time fra Bodø, er Kjerringøy. Les omtalen av mitt besøk.

Men nå tilbake til Bodø.

I løpet av to og en halv time om kvelden den 27. mai 1940 slapp tyske krigsfly mer enn 200 høy-eksplosive bomber og 1000 brannbomber over Bodø. 400 av byens 600 bygninger ble ødelagt, men heldigvis mistet bare 15 mennesker livet. Denne katastrofale hendelsen ga naturligvis alvorlige problemer for befolkningen, men ledet også til en fullstendig oppbygging av Bodø etter krigen. Tollboden som er avbildet ovenfor er en av få bygninger fra før krigen som fremdeles står.

 

Norway - Nordland - Bodø

Gateløp fra etterkrigstidens Bodø

 

Byen ble ikke gjenoppbygget i en snever forstand av ordet, den ble redesignet i en typisk etterkrigsfunksjonalisme. Bygningene i sentrum er ganske beskjedne, gatene er brede og rette. I løpet av de siste årene er en rekke nye kontorbygg, hoteller og så videre blitt reist. På tidspunktet for mitt besøk (2013) var det en hektisk byggeaktivitet langs hele de lange kaiområdene. Det så lovende ut.

 

Norway - Nordland - Bodø

Nytt kontorbygg i Bodø

 

Bodø domkirke måtte også bygges opp igjen. Den nye katedralen ble ferdig i 1956 og har senere fått status som nasjonal kulturarv som en del av etterkrigsarkitekturen i Bodø. Det er en beskjeden bygning, og veldig hyggelig å besøke.

 

Norway - Nordland - Bodø cathedral

Bodø domkirke

 

Bodøs befolkning er mindre enn 50 000, men den forblir sentrum i Nordland fylke. Byen er og har lenge vært et administrativt senter med store offentlige tjenester. Den har også en fordel av å være (nær) den nordlige endestasjonen på det norske jernbanenettet. (Det er en jernbane i Narvik lenger nord, med forbindelse til det svenske nettverket, men ikke det norske.) Som et knutepunkt for jernbane og sjø, samt å være i nærheten av nord-sør aksen for vei, vil Bodø trolig i fremtiden forbli en levende by.

Bodø har også i etterkrigsårene vært en svært viktig militær by. Den kalde krigen er over og de militære styrkene er i omstrukturering. Den største trusselen er ikke lenger en invasjon fra nabolandet Russland i nord, men andre steder. Bodøs betydning blir redusert.

Bodø har en sentral beliggenhet på «verdens vakreste sjøreise», som National Geographic sier det. Havet har alltid vært «Nor-Way» og Bodø har fortsatt sin del av de fiskerier, den shipping- og handelsbransjer som en gang skapte byen.

 

Norway - Nordland - Bodø

Gamle Salten ved kai i Bodø. Det er et gammelt passasjerskip med et nydelig interiør, perfekt for de korte cruisene det tilbyr.

 

Praktisk

På sett og vis ligger Bodø i sentrum av landet. Hit kommer man med fly, tog, båt og bil. Det er en stor norsk by med alt man trenger for å leve godt som innbygger og som gjest.

 

Les mer

Du vil også finne glede i å lese disse artiklene om nærliggende severdigheter:

Saltstraumen: Utenfor Bodø finner vi verdens sterkeste tidevannsstrøm. Enorme vannmengder presses fire ganger i døgnet gjennom et 150 meter smalt sund.

Kjerringøy – Nord-Norges rikeste handelssted på 1800-tallet: Kjerringøy er en av de fremste severdighetene i landet. Det er et hele enestående sted å besøke, sikkert ikke bare i de lange, myke nordlandsnettene.

Se bildene i artikkelen og flere til i større format, ved å klikke på dem:

 

Kommenter