Pages Navigation Menu

Nasjonale turistveger – hva og hvor?

Nasjonale turistveger – hva og hvor?

De 18 veistrekningene er spredt fra nord til sør, og inviterer oss inn i storslått natur med rike kulturopplevelser underveis. For å berike opplevelsene enda mer er det lagt vekt på å introdusere ny, tildels grensesprengende arkitektur og kunstverk langs veiene.

Den som har kjørt rundt om i verden, vil ha opplevd å dure avgårde på høyhastighets motorveier uten den helt store naturopplevelsen å by på. Det er veier som primært har preg av å være transportårer fra A til B. Dersom du har beveget deg noe utenfor allfarveiene, vil du ha oppdaget mer interessante veistrekninger. Den som har brukt Michelin sine utmerkede veikart, vil ha funnet de flotte strekningene merket med grønt.

Det norske veinettet kan litt syrlig sammenlignes med disse grønne Michelinstrekene alle sammen – det er ikke kjappe motorveier vi gjennomgående har å transportere oss på. Litt mer positivt formulert er det norske veinettet en attraksjon i seg selv og bringer oss ikke minst framover med flott natur på alle kanter.

Noen av veistrekningene i Norge er mer billedskjønne enn andre, og norske veimyndigheter har tatt mål av seg til å ikke bare holde dem vedlike, men også utvikle dem til veritable turistmål i seg selv.

Her følger et lite knippe bilder fra seks av de nasjonale turistvegene.

 

De 18 nasjonale turistvegene (merk at samferdselsbyråkrater skriver veg med g, ikke i), er tildels bare åpne sommerstid. De slynger seg i vakre omgivelser hvor man med passe stor fart har mulighet for å nyte omgivelsene underveis. Videre har Vegvesenet gjennom et aktivt arbeid gjennom flere år, lagt vekt på å utvikle utsiktsteder og rasteplasser som ikke bare er det, men også er utstyrt med rene kunstverk å beskue og arkitektonisk spennende byggverk å oppsøke. Det er primært nasjonale, men også enkelte internasjonale størrelser som er hentet inn for å gi disse stedene et uttrykk. Dette er med på å modernisere det å reise landeveier, og er til å ta av seg hatten for.

 

Vegene går i landskap med unike naturkvaliteter langs kyst og fjorder og over fjell og vidder. Små arkitekturperler i kanten av storhavet, spenstige utsiktspunkt og funksjonelle rasteplasser gir gode naturopplevelser for vegfarende som ønsker mer enn å komme raskt frem. (Vegvesenet)

 

Les hvordan Vegvesenet presenterer turistvegene.

Kartet viser alle landets 18 offisielle nasjonale turistveger, hentet fra Vegvesenet. Klikk på hver vei for å få opp en kort beskrivelse. Grønne linjer har lenker til Sandalsands artikler. Vi merker oss at turistvegene, de nasjonale, i stor grad handler om kyst- og fjellstrekninger på Vestlandet og Nord-Norge.

 

 

Det har definitivt ikke vært billig, men du verden hvor det er med på å gjøre landet attraktivt som ferieland – for oss veifarende – og bringe fram lokale kulturminner og naturopplevelser. Les et eksempel på det. Selv har jeg gjennom årene kjørt mange av disse veistrekningene, også før de ble definert som nasjonale turistveger og før de ble utbygget som det. 

Med 1800 kilometer totalt, over det ganske land, er det noe å rekke over om man skulle ha ambisjon om akkurat det. Der er forøvrig ingen spesiell hast, fordi veiene forsvinner ikke – snarere tvert i mot er innholdet i stadig utvikling. Ikke alle strekningene har enda fått de fasiliteter og utsmykninger som Vegvesenet har planer om. I 2023 skal det hele stå ferdig, på alle 18 veiene, hele 250 rasteplasser og utsiktspunkter. Etter å ha startet prosjektet i 1994, er det fremdeles mye som gjenstår. Vi får håpe at de store ambisjonene blir innfridd.

 

Med kombinasjonen av natur, veg, arkitektur og kunst skaper vi de nye bildene av Norge som skal friste deg til å legge ut på flere reiser langs de vakreste vegene. (Vegvesenet)

 

Jeg vil presentere mine kjørte strekninger i en serie artikler, og legge vekt på å oppsøke enda flere gjennom de neste årenes feriereiser i vårt nærmeste ferieland – Norge. I hver av dem får du lenker til mer detaljerte spesialartikler om attraksjoner langs veien.

Her er listen med de nasjonale turistvegene, med lenker til Sandalsands artikler.

 1. Nasjonal turistveg Varanger
 2. Nasjonal turistveg Havøysund
 3. Nasjonal turistveg Senja
 4. Nasjonal turistveg Andøya
 5. Nasjonal turistveg Lofoten
 6. Nasjonal turistveg Helgelandskysten
 7. Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen
 8. Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen
 9. Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen
 10. Nasjonal turistveg Rondane
 11. Nasjonal turistveg Sognefjellet
 12. Nasjonal turistveg Valdresflye
 13. Nasjonal turistveg Gaularfjellet
 14. Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet
 15. Nasjonal turistveg Hardanger
 16. Nasjonal turistveg Hardangervidda
 17. Nasjonal turistveg Ryfylke
 18. Nasjonal turistveg Jæren

Liker du bilturer? Sjekk ut oversiktsiden med Bilturer, her på Sandalsand.

 

Kommenter