Pages Navigation Menu

Museumsgården på Ørpetveit

Museumsgården på Ørpetveit

Vegg i vegg med næringsområdet på Raglamyr i Haugesund ligger det idylliske lille gårdstunet Ørpetveit vakkert over Vassbrekkevatnet.

 

Opplevelser

Overgangen fra asfaltjungelen til en gresskledd bakke og videre framover mot selve gårdstunet er ganske utrolig. Når man kommer rundt, og kanskje går litt opp i skråningen, er utsikten framover virkelig vakker. Tunet ligger fint til i skråningen over vannet, med et aktivt gårdsbruk i lia på andre siden og med E134 bare noen få hundre meter til venstre. Når man står i tunet hører og ser man lite til de støyende og moderne omgivelsene.

 

Norway - Rogaland - Haugesund - Ørpetveit gårdstun

Ørpetveit gårdstun ligger fint til over Vassbrekkevatnet i Haugesund

 

Og det er jo bare bra, for her har Karmsund Folkemuseum vært dyktige, og heldige.

Tunet består av et våningshus, stavløe med murt fjøs, eldhus, brønn, hønsehus og en potetkjeller over veien. Museet har ambisjon om å la stedet reflektere hvordan et middels stort bruk så ut på de ytre bygdene av Haugalandet i perioden 1850-1950. Tilhørende Ørpetveit er 24 mål inn- og utmark.

Fjøsbygningen ble bygd i 1905. Her var det plass til åtte kyr og to kalver. Løa i samme bygget har deler helt tilbake til begynnelsen på 1800-tallet. Den samme tidsperioden er nok også våningshuset fra, men det framstår i dag som det gjorde på 1880-tallet.

 

Norway - Rogaland - Haugesund - Ørpetveit gårdstun

Fjøsdel og løe på Ørpetveit

 

Det er jo trivelig å vandre rundt her, og jammen tipper det ikke noen høner i en liten hønsegård rett bak tunet. Sauer gresser i bakken bak.

Det eneste aberet er at her kommer man ikke inn i bygningene, uten særskilt avtale. Det hadde ikke vi.

Like under tunet går en de gamle innfartsårene til Haugesund forbi. De som har levd en stund i distriktet har altså kjørt forbi mange ganger, men gadd vite hvor mange lokale som faktisk oppsøker Ørpetveit?

 

Praktisk


 

Når du er i næringsområdet på Raglamyr tar du peiling på kjøpesenteret Amanda og Biltema i hjørnet mot E134. Det er skilting til museet underveis. Parker på Biltema og gå rundt på høyre side av bygget. Like bak finner du ei grind med nytt skilt. Her går du inn og kommer inn på tunet bakveien. Den smale bilveien nedenfor tunet bør unngås for parkering er vanskelig. Dessuten er overgangen fra industribygg fascinerende i seg selv.

Dessverre har ikke Karmsund Folkemuseum gjort mye for å orientere på nett om tunet. En liten oppslagstavle er oppslått på løebygningen, se blant bildene nedenfor.

Les om andre gårdstun og liknende på Sandalsand. Helt til slutt: Se alle artiklene på Sandalsand fra Haugesund og se alle fotografiene fra Haugesund på denne direktelenken.

Klikk på bildene under for en større versjon.

 

 

Kommenter