Pages Navigation Menu

Lysefjorden (5) Kjerag

Lysefjorden (5) Kjerag

Dette er en spektakulær fottur fra Øygardsstølen («Ørneredet) til Kjeragfjellet med utsikt ned til Lysebotn og Lysefjorden. Turen ender på Kjeragbolten.

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer. Dette er en av dem.

 

Opplevelser

1000 meter rett opp fra et av Norges mest spektakulære fjorder, Lysefjorden, er klippen Kjerag og den forbløffende kampesteinen Kjeragbolten de endelige målene for en perfekt tur. Teksten, bildene og videoen nedenfor viser og forklarer nesten alt. Det må simpelthen oppleves.

Legg merke til at bolten og klippen kun nås til fots, oftest på stien fra besøkssenteret ved Øygardsstølen. Bilveien opp fra Lysebotn til senteret med sine krappe kurver, er en opplevelse i seg selv. Besøksenteret heter «Ørneredet » antakelig fordi det formelig henger fritt ut over fjellsiden. Plasseringen er 634 meter over Lysebotn, det lille samfunnet ved enden av Lysefjorden. Det er svært få faste innbyggere her inne lenger, men Lysebotn våkner i løpet av sommermånedene til liv med besøkende fra hele verden. Mange kommer hit av en helt spesiell grunn: Basehopping fra Kjerag.

 

Norway - Rogaland - Lysefjord - Hike to Kjerag - Climbing the third hill with spectacular view of Lysebotn

Opp den tredje bakken med en fantastisk utsikt ned til Lysebotn

 

Fotturen er ganske anstrengende, men du får til gjengjeld en spektakulær utsikt hele veien. Gi deg selv 2-3 timer til å komme inn fra Øygardsstølen. Ta på deg tursko, og ta med deg varme klær og en god matpakke.

Det er tre bakker du må forsere. Den første starter ved senteret og er utstyrt med lenker boltet fast til fjellsiden slik at du lettere skal kunne dra deg oppover. Eller få støtte når du skal nedover på glatte svaberg. Når du kommer opp på toppen av den første bakken får du en lett vei ned noen minutter, akkurat nok til å hente inn pusten. Stien er godt merket med røde T-er malt på steiner med korte mellomrom.

 

Norway - Rogaland - Lysefjord - Hike to Kjerag - Mountain plateau leading towards Kjerag. The cliff is at the end, to the right here

Kjeragplatået er lett å gå over, framover mot varden (lengst framme mot høyre) og bolten (retning venstre).

 

Den andre klatreetappen er den enkleste. Deretter går stien ned litt før den tredje og lengste stigningen tar til. Den tredje bakken er også den mest spektakulære med fantastisk utsikt over fjellene og fjorden dypt under. På toppen er det et platå som gjør at resten av veien er enkel og avslappende.

Den siste strekningen mot kampesteinen (bolten) følger en kløft mellom klippene. Et stykke frampå vil du få øye på bolten der den er kilt fast mellom to bergnabber. Den er faktisk ikke vanskelig å komme ut på, rent fysisk. Det er mer et spørsmål om mental kontroll og din egen kroppsbalanse. Du kommer deg ut fra bak den store steinen til venstre på dette bildet.

 

Norway - Rogaland - Lysefjord - Hike to Kjerag - Madman on the Kjerag boulder - Kjeragbolten

Gal mann på Kjeragbolten. (..forfatteren..)

 

Stien ut er imidlertid temmelig smal, og et fall utenfor stupet er dødelig. Den første gangen jeg var ute på Kjeragbolten og skulle hoppe tilbake, var det en ukjent dame som plutselig trengte seg framover på stien og skulle ut på bolten. Hun sendte meg nesten utfor stupet. Hun virket svært nervøs og tok øyensynlig ingen andre hensyn enn til seg selv og sitt forsett. Det var for meg mye mer skremmende enn bolten i seg selv.

Jeg vil anta at de fleste som går Kjeragturen drar til «bolten» først, men mitt råd er å fortsette videre til klippen. Sitt ned (eller legg deg ned) ved siden av varden og ta en titt 1000 meter ned. Det er en utrolig opplevelse! Hvis du er heldig vil det være en båt som passerer langt der nede og gir deg riktig følelse av proporsjoner. (Tenk forresten på at Preikestolen er 400 lavere enn der du nå er.)

Kjerag og Lysebotn har blitt kjente steder for basehoppere. Det er ikke noe jeg gjør selv, men jeg har observert disse karene som setter rett ut fra fjellkanten med ville hyl. Et kjempe adrenalin kick! For egen del får jeg nok kick av denne turen opp til Kjerag. Se bare denne videoen.

 

 

Praktisk

Hit kommer du ikke med offentlig transport, men i bil. Parker på Øygardsstøl for å gå den beskrevne turen, eller lenger oppe i bakken for en noe mindre strevsom start. Dersom du kommer over fjellet andre steder fra, f.eks opp fra Flørli eller fra Langavatn, er det ganske andre turer.

 

 

Lysefjorden rundt - Kjerag

 

Les mer

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Fjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Her ser du noen bilder som du kan klikke for større versjoner av. De går også fram av videoen over.

Kommenter