Pages Navigation Menu

Lysefjorden (4) Songedalen

Lysefjorden (4) Songedalen

Denne turen er veldig lang, hele 34 km. Ruta er: Songesand – Helmikstøl – Songedalen – Daladalen – Håhellervatnet – Fyljesdalen – Lysebotn.

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer. Dette er en av dem.

 

Opplevelser

Stavanger Turistforening har denne informasjonen (utdrag):

«Langs bilvei til Helmikstøl. Derfra på traktorvei og langs kraftlinjestrekk til Songedal gard. Lett, skogkledd terreng langs vakker elv» (…) Fra Songedalen går turen gjennom «flere idylliske partier selv om løypa går langs kraftlinjer og dels på vei.»

Vi dro innover dalen på fredags ettermiddag og overnattet på Songedalen fjellgard, tilhørende Stavanger turistforening. Neste dag gikk vi rolig innover dalen og over et skar til Fyljesdalen. Her er det praktfullt.

Videre oppover et nytt skar vil du kunne oppleve et minnesmerke over et engelsk glidefly som styrtet her inne i 1942, på vei til Rjukan.

Tungtvannsaksjonen var jo som kjent egentlig flere aksjoner. Det første forsøket var med bruk av britiske commandosoldater som skulle flys inn i glidefly og lande på vidda. I november 1942 tok to bombefly med seg hvert sitt glidefly av fra en base i Skottland. Været ble dårlig, de fant ikke de utplasserte landingslysene lenger øst, og gjorde begge vendereis. Et av bombeflyene med sitt glidefly styrtet ved Helleland i Sør-Rogaland, det andre glideflyet styrtet her i dalen med 17 soldater om bord. Åtte av dem ble drept på stedet, mens de ni andre ble tilfangetatt av tyskerne og henrettet.

Etter dette treffer du på anleggsveien og er overlatt til asfaltunderlag for resten av turen ned til Lysebotn.

 

 

Praktisk

Det går slakt oppover Daladalen og Songedalen, i lettgått terreng. Mot slutten, før vi møter anleggsveien, er det et par stigninger.

 

 

Lengden på denne turen kan lett bli kuttet med et par km i starten ved å parkere ved gården Helmikstøl, i stedet for ved ferjekaien på Songesand. På slutten kan ytterligere kilometer kuttes ved å bestille en taxi opp fra Lysebotn for å unngå den lange asfaltveien. Det gjorde vi.

Vi overnattet på turistforeningen sitt anlegg i Lysebotn og tok rutebåt ut fjorden på returen på søndag. En av bilene hadde vi plassert på Forsand, og med den kunne vi hente de andre bilene i Songesand. Med litt planlegging går alt.

Lysefjorden rundt - Songedalen

 

Les mer

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Fjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Her er bilder fra denne fotturen. Klikk for å se dem i større versjon. Flere av dem framkommer også i videoen.

 

Kommenter