Pages Navigation Menu

Lysefjorden (3) Preikestolen

Lysefjorden (3) Preikestolen

Preikestolen er kort og godt en av hovedattraksjonene i Norge. Noen vil si mer: Lonely Planet har publisert «1000 Ultimate Sights». Preikestolen er på toppen av deres liste over «mest storslåtte utsiktspunkter».

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør et utmerket område for talløse fotturer. Dette er en.

 

Opplevelser

Her er et utdrag fra Lonely Planets beskrivelse (min oversettelse):

«Noen ganger er det best å overlate det til naturen. Mens glassgulv og skyskrapere kan være imponerende nok, så er det i Norge en mektig steinklump som tilbyr den beste utsikten. Preikestolen tårner 604 m over Lysefjorden, en av de utallige snittene langs Norges vestkyst. Der er nok av fjell på disse kanter, men akkurat denne toppen synes å være bygget for formålet: Dens nesten helt flate tupp henger ut over sjøen (ingen sikkerhetsbarrierer her), og gir et bestemt og uhindret, om enn svimlende, utsiktspunkt. Enda mer skremmende er det å kikke ned i sprekkene på Preikestolens overflate. De er dannet gjennom 10.000 års breaktivitet, og vi håper ingen nye sprekker danner seg akkurat nå.»

 

Rogaland - Forsand - Preikestolen

Utsikt fra turen inn mot Preikestolen

 

En turistnettside informerte på et tidspunkt om dette:

«Preikestolen er blant dei mest kjende turistmåla i landet. Opp mot 150 000 turistar tar turen til Preikestolen kvart år. Ingen andre stader i landet går så mange så langt for å få oppleva ekte, storslått fjord- og fjellnatur.»

Da jeg første gang i 2012 skrev en artikkel (på engelsk) om turen inn, brukte jeg besøkstallet 120.000. Året etter var det anslått at 200.000 besøkte Preikestolen. I 2016 er besøkstallet i ferd med å bikke 300.000. Det er en eventyrlig vekst, og representerer også et svært stort antall mennesker hver dag, når man tar hensyn til at turistmålet er mest egnet å besøke i den lyse årstid. Den som skal besøke Preikestolen må belage seg på å gå i kø, og stedvis også stå i kø. Det bør ikke hindre besøkende fra å komme hit. Slik jeg ser det, er Preikestolen et «must see» på et Norgesbesøk. (Jeg må innrømme at Kjerag er enda mer spektakulær, og jeg har gode minner fra turen over Besseggen. Trolltunga har jeg til gode å besøke.)

Den voldsomme veksten i antall tilreisende har delvis resultert i utbygging av fasiliteter. Parkeringsplassen nede ved Preikestolhytta blir stadig utvidet, transporttilbudet med buss likeså. Innleidde sherpaer fra Nepal har i flere sesonger hatt sommerjobb med å anlegge trapper og utbedre stien. Stigningene er der fortsatt, men de har gjort og gjør en fantastisk jobb med å tilrettelegge turen innover for stadig flere. Derimot mangler det i 2016 fremdeles toalett på veien inn, og det begynner å bli plagsomt. Heller ikke noe sted å ta seg inn dersom været skulle slå seg virkelig vrangt.

Det henger naturligvis ikke på greip at landets fremste turistattraksjon skal være så lite tilgjengelig som den var i «gamle dager». Uansett: Dette er fremdeles en fjelltur, og trappene er laget av stein. Utsikten fra «stolen» er stadig like imponerende.

 

Rogaland - Forsand - Preikestolen

Se deg for når du kommer framover mot Preikestolen. Bildet er imidlertid fra 2003. Sprekken er nå tettet igjen.

 

Noen har en tendens til å lene seg over stupet og se ned, andre tør ikke gå ut på den store klippen i det hele tatt. Den første gangen jeg var på Preikestolen, i 1976, var det en gruppe som klynget seg sammen på ett av hjørnene for et gruppebilde. De støttet seg til hverandre og klumpet seg stadig tettere på oppfordring fra en fotograf som var ivrig med å få riktig vinkel og fokus. Slik fortsatte det til noen av dem sto helt ytterst på stupet. Heldigvis bestemte fotografen seg for at han hadde fått rett fokus og tok bildet uten at alvorlige ting skjedde.

Visste du at Preikestolen opprinnelig ble kalt «Hyvlatånnå»? Navnet kommer av utseendet. Den kan minne om toppen på de jernnaglene som står i en høvelbenk.

 

Praktisk

De aller fleste kommer inn hit til Lysefjorden med bil, eller med buss. Den som kommer fra Stavanger vil ha tatt bilferje til Tau, eller fra Lauvik (i Sandnes) til Oanes. Deretter kjører alle til den store parkeringsplassen ved Stavanger Turistforening sin hytte ved Refsvatnet. Det er svært godt skiltet underveis.

Mitt råd er å ta korresponderende buss fra ferjekaien på Tau inn hit. Det er både billigere og mer miljøvennlig.

Fra Preikestolhytta følger man skiltet og merket løype oppetter fjellsiden.

 

 

Klippekanten er 3,8 km og rundt to timers gange fra Preikestolhytta, selv om jeg tok turen inn på 45 minutter på et av mine besøk. Høydeforskjellen er på 330 meter. I høysesongen har det vært rapportert om lange køer opp visse deler av turen, så du bør ta hensyn til dette. Det er også rapporter om at besøkende (hovedsakelig utlendinger ukjente med norske fjellturer) har lagt innover iført bysko (høye hæler og så videre). Glem det. Du trenger gode fjellsko.

Den første stigningen er ganske bratt, men tilbyr en flott utsikt over Preikestolhytta og til og med så langt som til Stavanger. En god sti, godt merket, fører deg til en bratt stigning opp ei steinur. Dette er hvor mange (utlendinger) har stått overfor tøffe utfordringer, men hvor det nå er lagt til rette med høye trappetrinn.

Fra toppen av steinura er det en forholdsvis lett tur mot stupet over Lysefjorden. Det er fantastisk utsikt over fjellene rundt deg. Plutselig er du der. Preikestolen er foran deg, 604 meter over fjorden.

Det er og blir en fantastisk utsikt fra Preikestolen. Turen inn kan for mange være strabasiøs, men belønningen er stor for den som kan selvpines et par timer. Vær oppmerksom på vær- og føreforhold. I 2016 så vi flere redningsaksjoner, stien var omgjort til bekkefar og en del besøkende ble innstendig oppfordret om å ikke gå inn akkurat denne dagen.

Videoen under er fra et besøk i 2003, med noen enda eldre bilder innlagt.

 

 

Jeg var her sist på en vakker oktoberdag i 2013 og gjorde følgende video.

 

 

Les mer

Den beste artikkelen om Preikestolen jeg har lest er laget av Turistforeningen, gjengitt her på NRK.

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Fjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

 

Les introduksjonen til de norske fjell og fjorder her. Her er noen flere bilder fra denne fotturen, med bilder fra flere årganger og mest fra den siste. Klikk for å se dem i større versjon.

 

Kommenter