Lysefjorden med båt

Sist endret 06.05.2022 | Publisert 08.03.2012Båtturer, Rogaland | ,

Anslått lesetid:

Vi skal inn Lysefjorden med båt. Finn ut hva du kan oppleve ved å dra fra ende til annen på Lysefjorden, sjøveien. Bli også kjent med hvordan du rent praktisk skal gjennomføre opplevelsesreisen. 

Artikkelen foreligger også på engelsk og ble først publisert i 2012. Den holdes oppdatert med nye opplysninger av praktisk karakter, sist i 2022. Bildene ble tatt under en båttur fra Lauvvik til Lysebotn i 2017. En video ble laget i 2012.

 

Orientering

Bli med forbi steder som Flørli, Kallali, Songesand, Bakken og Brattali, og kikk opp mot noen av landets mektigste og mest berømte fjellformasjoner: Preikestolen og Kjerag.

Lysefjorden er 42 km lang og omkranset av fjell som stuper over 1000 meter loddrett ned i havet. Du kan hoppe på og hoppe av rutebåter og turistbåter som går i sommersesongen fra Stavanger eller Sandnes, til og fra Lysebotn.

Stoppestedene for båten pleide å være ferjeleier eller enkle brygger til gårdene langs fjorden. Noen av dem ligger høyt opp i fjellveggene. Alle gårdene er nå kun til bruk til fritidsformål. Båttransport utgjør nå som da den eneste realistiske måten å komme til disse stedene, med mindre du ønsker å gå over fjellene slik du kan finne eksempler på nederst i artikkelen. Lysebotn har veiforbindelse over fjellet om sommeren. Songesand midtveis har helårsvei, det samme har Forsand ved utløpet. 

 

 

Anløpssteder

Ellers ligger småstedene omtrent som perler på en snor under de høye fjell, Kallalid, Bakken og Bratteli. Her er det nå hytter eller gamle gårdsbruk som er konvertert til fritidsboliger. På Flørli er det gammelt kraftverk som nå fungerer som museum. Den nye kraftstasjonen ligger 200 meter inne i fjellet. På Flørli har man mulighet til å vandre over fjellet til Vinddalen, eller rett og slett gå opp fjellveggen på verdens lengste tretrapp (4444 trinn).

LES MER: Flørli kraftstasjon

Båten tar oss med til Preikestolen, eller mer presist 604 meter under den. Egentlig er besøket litt skuffende. Klippekanten er knapt synlig selv i godt vær, og jeg antar at i det minste utenlandske turister som har sett de tradisjonelle bildene av den unike fjellformasjonen, må bli litt skuffet. Dette er et faktum: Preikestolen er best sett fra toppen. Også Kjeragbolten kan vi skimte høyt der oppe, nær 1000 meter over fjorden. Like under ligger Geitaneset der basehopperne gjerne lander. 

Til slutt ankommer vi Lysebotn. Stedet omtales slik i en turistbrosjyre: «Bygda er stort sett fråflytta og husa blir brukte som feriehus. På campingplassen diskuterer basehopparane hoppa sine. Fjellklatrarane pakkar sekkene sine og rustar seg til kamp mot tyngdekrafta og eigne svakheiter i dei stupbratte veggane i Kjerag. På ferjekaien ventar mange turistar frå alle verdshjørne. Alle ser dei med forventning fram til møtet med ekte, dramatisk og storslått norsk natur.»

 

Transport

Her skal du få lenker til transportører. Merk at bestilling er viktig, helst i god tid. Der er kort sagt flere skyssordninger langs fjorden, og særlig om sommeren, for da er det mulig å kjøre over fjellet til Sirdal i Agder. 

Den varme årstiden er strålende egnet til å ta med egen bil over fjellet mellom Lysebotn og Sirdal. Da er man straks i Setesdal. Sandalsand anbefaler dessuten en alternativ Norge i et nøtteskall-rundtur som inkluderer flate Jæren med sine strender og storbyene Sandnes og Stavanger på Nord-Jæren. 

Kolumbus er den offentlige leverandøren av kollektivtransport i Rogaland. De tilbyr en rute med såkalt kombibåt mellom Stavanger og Lysebotn. Det er en katamaran som har plass til 12 biler, og kun personbiler. Mellom Lauvvik og Forsand i Sandnes og Lysebotn er der to daglige avganger, begge veier. Reisetid er 70 til 90 minutter fra Lauvvik. Båten klapper til kaiene underveis ved behov. BestillingRutetider

Det er i mai 2022 usikkert hva som eventuelt kommer av tilbud for bilister på Lysefjorden, for kombibåten til Kolumbus har ikke stor kapasitet og synes å få færre avganger enn tidligere. Tidligere har private leverandører supplert med ferjedrift om sommeren, men ikke i 2022. Derimot skal Kolumbus få større båt, og den skal være elektrisk. Se også her.

Rødne tilbyr Lysefjorden cruise for turister fra Stavanger til (under) Preikestolen, ca. halvveis inn fjorden. Den legger ikke til lands underveis. Prisen per voksen er kr 610. Der er 1-2 daglige avganger og rundturen tar drøye tre timer. Bestilling

 

Overnatting og servering

Lysefjorden lever av og for sommeren. Turistinformasjonen har en meget god liste med flere overnattingsmuligheter. Visit Kjerag har også en oversikt. I Lysebotn finner vi en campingplass, en turisthytte og en B&B. Det skal visstnok være 200 sengeplasser i den nedlagte bygda. Basehopperne synes å bo på campingplassen, og selv har Sandalsand overnattet på turisthytta som Stavanger turistforening driver, og var godt fornøyd med det. 

Nevnte steder tilbyr også matservering. Den som kjører bil vil kunne glede seg over utsikten og maten oppe på Øygardstølen (også kjent som Ørneredet, og i det siste som Kjerag Cafe & Restaurant). Det er derfra man går innover til Kjerag. 

 

Lysefjorden rundt - Umarkert

 

Les mer

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Lysefjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Sandalsands engelskspråklige nettside inneholder mye om fjorder og fjell i Norge. Les introduksjonen her.