Pages Navigation Menu

Lysefjorden (1) Fjorden med båt

Lysefjorden (1) Fjorden med båt

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, avsidesliggende gårder, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer, og inngår dessuten i den spektakulære rundreisen fra Nord-Jæren: Norge i et nøtteskall.

Denne artikkelen omhandler båtturen langs fjorden forbi steder som Flørli, Kallali, Bakken og Brattali, og med utkikk opp til noen av landets mektigste og mest berømte fjellformasjoner: Preikestolen og Kjerag.

 

Opplevelser

Lysefjorden er 42 km lang og omkranset av fjell som stuper over 1000 meter loddrett ned i havet. Du kan hoppe på og hoppe av rutebåter og turistbåter som går i sommersesongen fra Stavanger.

Vi startet i Lysebotn. Stedet omtales slik i en turistbrosjyre: «Bygda er stort sett fråflytta og husa blir brukte som feriehus. På campingplassen diskuterer basehopparane hoppa sine. Fjellklatrarane pakkar sekkene sine og rustar seg til kamp mot tyngdekrafta og eigne svakheiter i dei stupbratte veggane i Kjerag. På ferjekaien ventar mange turistar frå alle verdshjørne. Alle ser dei med forventning fram til møtet med ekte, dramatisk og storslått norsk natur.»

Lysebotn er presentert mer i en senere artikkel, det samme med stoppet på Flørli. De andre stoppestedene for båten, omtalt i videoen nedenfor, pleide å være ferjeleier eller enkle brygger til gårdene langs fjorden. Noen av dem ligger høyt opp i fjellveggene. Alle gårdene er nå kun til bruk til fritidsformål. Ferjen utgjør den eneste realistiske måten å komme til disse stedene, med mindre du ønsker å gå over fjellene slik vi gjorde.

 

Norway - Rogaland - Lysefjord - Hike from Songesand to Lysebotn - Lysebotn

Utsyn ut Lysefjorden fra Lysebotn

 

Norway - Rogaland - Lysefjord - Hike from Songesand til Lysebotn - From the fjord below Kjerag

Opp mot Kjerag fra fjorden

 

Flørli er første stopp etter at vi har forlatt Lysebotn. Det er et gammelt kraftverk her som nå fungerer som museum. Den nye kraftstasjonen ligger 200 meter inne i fjellet. På Flørli har man mulighet til å vandre over fjellet til Vinddalen (se vår senere tur), eller rett og slett gå opp fjellveggen på verdens lengste tretrapp (4444 trinn).

Kallali, eller Kallalid, er vårt neste stopp. Det pleide å være fastboende her, men i dag er det bare turister som bruker båttilbudet, sannsynligvis ferierende i en av hyttene eller et av de forlatte bolighusene. Det neste stoppet på turen er Brattali og dernest Bakken – begge med veldig talende navn. Det er etter dette at båten tar oss med til Preikestolen, eller mer presist 604 meter under den. Egentlig er besøket litt skuffende. Klippekanten er knapt synlig selv i godt vær, og jeg antar at i det minste utenlandske turister som har sett de tradisjonelle bildene av den unike fjellformasjonen, må bli litt skuffet. Dette er et faktum: Preikestolen er best sett fra toppen.

 

 

Praktisk

Vår ferje tok oss til Forsand hvor vi fikk gikk av. Den fortsetter lenger utover fjorden, og der er også hurtigbåter som tar utflukter inn Lysefjorden fra Stavanger. For orden skyld: Til Lysebotn kommer man også med bil over fjellet fra Sirdal i Vest-Agder. Rundturen Stavanger – Sirdal – Lysebotn med bil, og deretter ferje tilbake til Stavanger, må være oppskriften på den perfekte «Norge i et nøtteskall rundttur». Er man først i Sirdal, er man jo dessuten straks i Setesdal.

 

Lysefjorden rundt - Lysefjorden by boat

 

Les mer

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Fjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Sandalsands engelskspråklige nettside inneholder mye om fjorder og fjell i Norge. Les introduksjonen her.

 

Kommenter