Pages Navigation Menu

Lenker til andre tursider i Rogaland

Lenker til andre tursider i Rogaland

Nedenfor finner du en samling lenker til nettsteder med generell turistinformasjon og lenker til omtaler av fotturer i Rogaland spesielt.

 

Nasjonale og regionale tur(-ist)sider

Den nasjonale nettsiden for turisme i Norge, VisitNorway, er høyst variabelt utviklet. Videre eksisterer det et vell av regionale reiselivsorganisasjoner som bedriver mer eller mindre objektiv turistinformasjon om hva som er verdt å se, eller kun beskriver «produkter» til de som har betalt for å være med. Som oftest får man inntrykk av at framstillingen av attraksjoner i et område er sterkt nedtonet i forhold til å få fram tilbudet til det lokale eller regionale reiselivet.

Det foreligger et lite knippe nasjonale nettsider for fotturer:

  • Nettstedet Ut.no tilbyr informasjon om fotturer over hele landet. Klikk f.eks. inn på kartet deres og følg lenkene som da kommer opp.
  • Et annet landsdekkende nettsted av samme karakter er Lommekjent.no.
  • Et tredje er GodTur.no.

Alle disse baserer seg i stor grad på «uautoriserte» bidrag fra folk som liker å gå tur, fører notater (GPS-logger) og som liker å dele sine opplevelser. Beskrivelsene er gjerne av det korte og konsise slaget. Selv har Sandalsand lagt inn flere turer på Lommekjent, se profilen her, med lenker kart, bilder og lenker til egne artikler.

Der er rimeligvis en del «bloggere» og andre som skriver om sine turer. De kan være temmelig stedsspesifikke og jeg skal ikke ta mål av meg å gjengi alle. Noen utvalgte håper jeg å kunne legge inn her. 

  • Skinnelangs. Erlend Garåsen inviterer oss til å følge hans «ferd langs 5000 kilometer norske jernbanestrekninger». Dette er en utmerket nettside, og en ganske annerledes variant. Cirka 40 jernbanestrekninger er gitt en historisk beskrivelse, mens selve fotturene har fått ytterst personlige omtaler i en eller flere etapper. 

 

Noen kilder fra Rogaland

I Rogaland har vi flere «offisielle» sider med turistinformasjonRegion Stavanger dekker Jæren og Dalane, mens Destinasjon Haugesund & Haugalandet og Reisemål Ryfylke dekker hva navnene sier. Forøvrig må selvsagt nevnes Stavanger turistforening.

Av kommunale sider med informasjon om fotturer kan følgende trekkes fram:

For Sør-Rogaland finnes det private nettsider med et stort antall turbeskrivelser. De fleste har også et mindre antall turforslag fra andre deler av landet. Jeg kan selv bruke flere av disse sidene for å danne meg en oppfatning om en bestemt tur, før jeg legger i vei. Alle har kart, tekst og bilder. De utfyller hverandre og listes her opp i alfabetisk rekkefølge.

  • Fjell-vandring har ca. 200 turbeskrivelser og drives av Kjell Arild Nummedal. Det er et tiltalende nettsted. Nummedal står bak mange omtaler på Ut.no, kortversjoner av artiklene på nettsiden hans.
  • Fottur har (eller hadde) minst 550 turbeskrivelser og drives av Sverre Ramdahl Ranum. Foruten mye statistikk over turene er framstillingsformen drevet av 30 tusen fotografier. Datakræsj gjorde på et tidspunkt at mye av tekstene forsvant, turene også. De er bare delvis kommet tilbake.
  • Godturen har ca. 90 turbeskrivelser og drives av Asle Morten Ollestad. Nettstedet er visuelt tiltalende og har et informativt innhold.
  • Turanbefalinger har ca. 180 turbeskrivelser og drives av Arnt Ove Skogly. Også denne siden er visuelt tiltalende og informativ.
  • Turinspirasjon har ca. 200 turbeskrivelser og drives av Hermund Haugland. Dette er nok en oversiktlig side. Nøktern framstillingsform.
  • Sandalsand har beskrivelser av omlag 120 turer. De fleste er fra Sør-Rogaland. Det er lagt vekt på å løfte fram alternative turopplevelser til de fjelltoppene som dominerer blant nettstedene over. I tillegg til turer i naturen får du nemlig her et ganske stort antall urbane fotturer med vekt på kulturelle opplevelser.

 

Kommenter