Pages Navigation Menu

Kvinnherad kirke i Rosendal er fra middelalderen

Kvinnherad kirke i Rosendal er fra middelalderen

Den ligger praktfullt til i Rosendal, høyt over Hardangerfjorden, denne vakre kirken. Det har den gjort siden slutten av 1200-tallet.

 

Opplevelser

Tidfesting av norske middelalderkirker varierer riktignok med hvilke kilder man leser, og det kommer selvsagt av mangelen på samtidige kilder. Noen antyder 1255, andre 1275-1300. I dag spiller det selvsagt en underordnet rolle.

Den skal ha vært sognekirke for Sunnhordland i riktig gamle dager, men da herren på Rosendal ble baron ble den konvertert til privatkirke (1678). Først i 1910 ble den igjen menighetskirke.

 

Hordaland - Kvinnherad - Kvinnherad kirke i Rosendal

Det er en staselig kirke.

 

Det som gjør kirken ekstra spennende er at den i sitt eksteriør framstår som lite endret siden middelalderen. De spisse, gotiske portalene og vinduene er originale. Derimot finner vi et gravkapell nord for koret. Det ble oppført for baronen på 1670-tallet og her ligger det flere baroner balsamert. Et sakristi ved gravkammeret ble ført opp i 1913.

Slik som i andre middelalderkirker, ble interiøret gitt en fornying under renessansen. Landet var kommet over Svartedauden og nye idealer kom til utenfra. Prekestolen er fra begynnelsen av 1600-tallet, mens altertavlen er fra 1705. Selvsagt fikk baronfamilien Rosenkrantz sitt våpenskjold bemalt like under bildet av nattverden og korsfestelsen. Det var ikke måte på opphøyet selvbilde noen hadde på denne tiden. Alteret og kirkeklokkene er forøvrig det man finner igjen fra middelalderen.

 

Interiør i Kvinnherad kirke. Bildet er tatt i 1912 av Anders Beer Wilse (Norsk Folkemuseum)

 

Praktisk

Til Rosendal kommer man langs Riksvei 48. Kirken ligger høyt oppe i lia, men bør gå greit å finne fram til også for bilister. Vi hadde overnattet nede i sentrum og spaserte opp en vakker morgenstund. Les om vår opplevelse i en annen artikkel.

 

 

Les omtalen på Norges kirker og Kirkesøk. Førstnevnte er meget detaljert, men ingen av dem mestrer å komme opp med utvendige mål på kirken. Denne artikkelen er del av en større serie her på Sandalsand om steinkirker fra middelalderen.

De følgende bildene kan du klikke på, se i større format, og bla gjennom. Dessverre kom vi ikke inn i kirken under vårt besøk, men interiørbilder finner du på lenkene over.

 

Kommenter