Knudaheio

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 12.03.2015Gårdstun, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Det tok mange år før Arne Garborg vendte hjem til Jæren igjen, og da til dikterboligen Knudaheio. Den lå høyt i lende med utsikt mot Garborgs fødested og mot havet. Hit skulle han komme hver sommer, og her på Knudaheio skrev han sine siste verk.

 

Bakgrunn

Arne Garborg (1851-1924) flyttet fra Rogaland som ung mann, knapt 20 år, og hadde ikke ro i kroppen på svært mange år. Da han vendte tilbake over 20 år seinere skjedde det noe med ham.

 

…. Leitte etter eitkvart, men visste ikkje kva… Til slutt fekk eg ein mistanke om at det var heim eg leitte etter. (Garborgs Knudaheibrev, 1904)

 

Tomten over Undheim ligger flott til, sikkert temmelig værutsatt, men her kunne han se til havs, over hei og mot sitt fødested på Garborg. Der vokste han opp og bodde inntil han i slutten av tenårene opplevde at faren tok livet sitt, og mor og barneflokk måtte flytte til Nord-Jæren. Det var skjellsettende år i Arnes liv, for ikke lite av hans diktning omhandler inntrykkene fra Jæren.

Han fikk kjøpt tomten her oppe i bakken i 1897, og to år etter kunne han flytte inn i det som skulle bli hans sommerstue resten av livet.

 

Rogaland - Time - Knudaheio

Utsikten fra hagen

 

Opplevelsen på stedet

Hans mest kreative periode var på dette tidspunkt over, men det var her han skrev en serie brev til en kunstnervenn, det som skulle bli hans store biografi – Knudaheibrev (1904).

Her var han i kortere og lengre perioder omtrent hver sommer, i all hovedsak alene. Kona Hulda var sjelden med, hun likte seg nok bedre hjemme i Asker.

Det var et sparsommelig hjem, dikterstuen. Innvendig vil den som kommer sommerstid, finne Garborgs eget inventar og annet. Dessuten flere fotografier på veggene. Grua er stor og åpen, sengen liten og gjester måtte vansmekte på en benk i stuen, men «dei måtte ikkje vera for tynne» som han skrev.

 

Rogaland - Time - Knudaheio

Et typisk jærhus, dikterboligen til Arne Garborg.

 

Utenfor, i hagen, er både Arne og Hulda hauglagt. Det er bokstavelig talt en haug, dekorert med minneplater med sitater. Over Arnes urne står det inngravert: «Som ljoset hev den eine draum: Å brenne ned,- han helsa glad den skoddeflaum, som gav han fred»

Utvendig er huset som det var i 1909, da han selv fikk pusset det opp med ny kledning og tak.

 

Ta deg tid til en tur på haugen

Rogaland - Time - Knudaheio

Minnesmerke over Arne Garborg, på en haug bak dikterhuset.

 

Før eller etter du har vært ved boligen, kan du ta en tur opp på haugen over parkeringsplassen. Her finner du to monumenter som ble satt opp i forbindelse med 150-årsmarkeringen for dikterens fødsel. Den ene er en varde som ble bygget av barn i nærheten under mottoet «Tek kvar og ein sin vesle stein». Hele sitatet fra diktet lyder:

 

Det vert nok stridt, men litt om litt det gjeng, når kvar vil gjera sitt. Tek kvar og ein sin vesle stein, er snart vår åker rein. (Arne Garborg)

 

Det andre minnesmerket er nok litt mer synlig. Det er nemlig steinansiktet » ‘an Aadne» som Hugo Frank Wathne står bak. Ansiktet til Arne er hogd i stein og skuer utover mot havet. Du vil fort oppdage at pussig nok er bakhodet borte.

 

Praktisk

Knudaheio finner vi 500m opp av bakken fra Undheim sentrum, ved Fylkesvei 201, 13 km frå Bryne på Riksvei 504. Det er godt skiltet. Huset er merket av på kartet under, og du kan åpne kartet i ny fane for å legge inn din egen kjørerute. Det tar under en time å kjøre hit direkte fra Stavanger sentrum.

Merk at det er en parkeringsplass hundre meter opp i veien fra porten. Det er kort vei å gå fra porten og opp til huset, og lett å gå.

 

 

Huset er åpent daglig om sommeren, og i helgene vår og høst. Det er ingen dårlig idé å kombinere et besøk her med Garborgheimen fem minutter kjøring unna, og Garborgmuseet i Bryne sentrum. Utenom åpningstidene er det fritt fram å besøke eiendommen og beundre utsikten.

Husk at det er et aktivt landbruk her omkring, så vis hensyn. Det står også skilt ved inngangen, om at det ikke er tillatt å gå i utmarka. Litt besynderlig forsøk på forbud, tenker nå jeg.

Time kommune har en side om Knudaheio. Jærmuseets side om Nasjonalt Garborgsenter har mye stoff, og en underside om Knudaheio.

Les om Garborgheimen her på Sandalsand. Du kan også kombinere besøket her med en liten fjell- og heiatur, for eksempel til Synesvarden litt lenger sør. Finn flere andre gårdstun her.

Klikk på bildene under for å se dem i full størrelse.