Kapellet i Austråttborgen

Sist endret 09.04.2022 | Publisert 20.11.2015Gårdstun, Museer, Religion, Trøndelag |

Anslått lesetid:

I over 1000 år har det vært herregård her på Ørlandet i Sør-Trøndelag. Vi skal ta en liten titt inn bak Austråttborgen sine murer og særlig gjøre oss kjent med kapellet.

 

Borgen ble nevnt på 900-tallet

Første gang stedet er nevnt var før år 1000, og det står rimelig klart at det ble bygget opp noe stort her utover på 1100-tallet. Kapellet skriver seg til siste halvdel av det århundret, men senere finner vi få skriftlige kilder om borgen før vi kommer til reformasjonen og renessansen.

Henrik Ibsen har i en fri tolkning levendegjort den mektige Inger til Austrått. Hun var en virkelig skikkelse rundt reformasjonen i landet, og det var under henne og ikke minst barnebarnet Ove Bjelke på midten av 1600-tallet, at den borgen vi i dag kan oppsøke, fant sin form. Bjelke var en av landets mektigste menn.

Kapellet, eller kirken er bygd i mur i form av et rektangel og er helt integrert med resten av borgen. Vinduer og dører er laget med bruk av kleberstein. Det er muren som står igjen fra middelalderen, for inne finner vi blant annet en altertavle, kalk og prekestol fra tidlig og midt 1600-tall.

 

1600-tallets borg

I tillegg har kirken fremdeles fire av sju malerier med bibelske motiv anskaffet av Bjelke. Også sju av ti originale skulpturer finnes igjen. Den viktigste går for å være Austråttmadonnaen, en av flere som ble skåret ut i middelalderen. Flotte smijernsarbeider finner vi også fra denne tiden.

Bak kapellet finner vi et eget gravkammer med kistene til Bjelke, hans to første koner og dessuten en senere eier. Det var førstnevnte selv som bygget gravkammeret.

Det var imidlertid ikke bare et kapell Bjelke fikk å utvikle. Borgen ble bygget opp og gjort om til et virkelig renessanseslott med flotte saler, malerier og beboelsesrom. Borggården med sine svalganger og utskårne figurer er karakteristisk. Det er også inngangsporten med slektsvåpen inngravert i klebersteinen. Et lite stykke bortenfor borgen finner vi dagens hovedgård, men også en uvanlig steinpyramide til minne om Ove Bjelke.

Likevel. I 1916 brant hele herligheten ned. Bildet under viser hvordan kapellet så ut etter brannen.

 

Kapellet etter brannen i 1916 (Foto: Lokalhistoriwiki)

Kapellet etter brannen i 1916 (Foto: Lokalhistoriwiki)

 

Etter brannen i 1916

Heldigvis ble en god del av skattene berget ut, staten overtok borgen og bygget den gradvis opp igjen. Heldigvis hadde man tegninger å gå ut fra. Bildet under viser hvordan kapellet så ut da det var ferdig restaurert.

 

Foto etter gjenoppbyggingen i 1964 (Foto: Jac Brun, Lokalhistoriewiki/Nasjonalbiblioteket)

Foto etter gjenoppbyggingen i 1964 (Foto: Jac Brun, Lokalhistoriewiki/Nasjonalbiblioteket)

 

Her skal du få en video fra Austråttborgen med på kjøpet. Den er utarbeidet for dagens vertskap.

 

 

Finn fram til Austråttborgen

Vi er nesten helt ytterst ute i Trondheimsfjorden, så langt ute at stedet både hadde en strategisk beliggenhet langs Norskekysten og ved innløpet til Trondheimsfjorden. I våre dager er det Ørlandet hovedflystasjon (Luftforsvaret) som utnytter denne beliggenheten. Den ligger en knapp mil fra Austråttborgen. Zoom deg inn og ut på kartet her for å orientere deg.

 

 

Les mer

Les omtalen på ABC-nyheterWikipedia og nesten lik på Lokalhistoriewiki. Borgen drives av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Se deres omtale for praktisk informasjon, herunder åpningstider.

Denne artikkelen er del av en større serie her på Sandalsand norsk om steinkirker fra middelalderen. Les også artikkelen som beskriver rammen om mitt besøk. Den gang tok jeg veldig lite bilder.