Pages Navigation Menu

Jotunheimen (5) Leirvassbu til Gjendebu

Jotunheimen (5) Leirvassbu til Gjendebu

Den som går i fjellet er vant med oppoverbakker, bak neste topp er det alltid en til. Denne turen bryter med konvensjonen. Den går omtrent bare nedover.

 

Opplevelser

Det er nemlig slik at vi riktignok har en stigning på hundre høydemeter fra Leirvassbu (1400 moh.) de første to kilometrene, men de neste drøye 17 km går utelukkende jevnt nedover til vi ankommer Gjendebu (990 moh).

Kartet under er hentet fra Sandalsands profil på turnettstedet Lommekjent og kan ses i full størrelse der. Dette er en tur på ca. 19 km og er beregnet til 5-6 timer.

 

 

Oppland - Jotunheimen - Mye snøfenner

Mye snøfenner, her ved Leirvatn

 

Det kan også være verdt å merke seg at turen i stor grad unngår det golde steinlandskapet vi ellers møter så mye av i Jotunheimen. Her er det også gress og lyng å vandre i. Tidvis er det nesten som å vandre i en blomstereng til og med.

Det er faktisk så vi føler oss tilbake i lavlandet – i det minste når vi kommer lenger ned mot Gjende. I starten er der nemlig en del snø igjen fra sist vinter, enda det er langt ut på sommeren.

 

Oppland - Jotunheimen - Ned mot Høgvagltjern

Ned mot Høgvagltjern

 

Dette ble en riktig så kjekk tur. Det hadde det jo i grunnen vært på foregående fire dager i Jotunheimen også – naturen er så stor her. Dagens tur skulle liksom bli litt annerledes og vi trivdes godt med det.

Vi starter altså dagen på Leirvassbu, dit vi hadde kommet dagen før fra Spiterstulen på vår seksdagers rundtur i Jotunheimen. Med en god frokost i magen legger vi i vei blant snøskavler fra sist vinter oppover fra Leirvatn mot de to Høgvagltjernene, stedvis gjennom ur.

 

Oppland - Jotunheimen - Fra snø mot lavere grader ved Langvatnet

Fra snø mot gress ved Langavatnet

 

Ved det nederste av de to tjernene vil du finne et stidele. Det til høyre går til Olavsbu (6 km), men vi fortsetter rett fram mot og langs Langavatn på østsiden.

Navnet skjemmer som kjent ingen, og heller ikke dette vannet. Fra stidelet er det nærmere 6 km til vi når enden. Her møter vi nok et stidele, og vil kunne treffe dem som dropper Leirvassbu på sin ferd gjennom Jotunheimen og tar direkte peiling på Spiterstulen på sin tur fra Gjendebu. Eller omvendt om så skulle være.

 

Oppland - Jotunheimen - Enden av Langvatn og østover

Enden av Langavatn og østover

 

Ikke langt etterpå møter vi på et nytt tjern, Hellertjønne og den litt spake fossen som renner ut fra det. Vi kommer nå inn i Storådalen, den som skal føre oss fram til innsjøen Gjende og turisthytta Gjendebu ved vestre enden.

Et stykke nedenfor fossen går det en merket sti oppover, ovenfor Bukkelægret, i retning Memurubu (15 km herfra). Vi labber simpelthen videre nedover mot Gjendebu og er såre tilfreds med dagsetappen.

 

Oppland - Jotunheimen - Nedover Storadalen, nederst

Nedover Storadalen, nederst

 

Gjendebu er turistforeningen eldste hytte, bygget i 1871. Ikke la deg bekymre over ombygginger og utvidelser. Originalen hadde tross alt bare 45 kvm med 12 sengeplasser. Når du er her på Gjendebu, få med deg historien om Gjendine, født under dramatiske omstendigheter i 1872 og med hundreårig liv foran seg. Hun gjette her oppe i mange år, og vi kom til å tenke på henne da vi så de kuene som gresset lenger opp i dalen. Grieg ble sterkt inspirert av henne og skrev Gjendines bådnlåt.

 

Praktisk

Les en kort omtale på Ut.no (omvendt vei riktignok). Les om hyttene på Leirvassbu og Gjendebu på Ut.

Dette er beskrivelsen av en 6-dagers klassisk rundtur fra hytte til hytte i vakre Jotunheimen, sensommeren 1989. Grunnet turens alder var den ikke tiltenkt publisering. Imidlertid var rundturen så perfekt («Jotunheimen i et nøtteskall») at den inkluderes likevel. Jeg tror verken tekst eller bilder, enn si den grunnleggende opplevelsen, vil være vesentlig annerledes i dag.

Ruten under stemmer noenlunde med våre gjennomførte dagsmarsjer, men båtturen fra Gjendebu til Memurubu er ikke inntegnet. Med unntak av Memurubu overnattet vi på alle avmerkete hytter. Kartet er satt sammen av enkeltkart fra Lommekjent.no. De er gjengitt innledningsvis i hver artikkel. Klikk på markørene for å få fram navn på hytter, klikk på linjene for å få informasjon om dagsetappen. Utvid gjerne kartet i ny arkfane.

 

 

Hver dagsetappe er beskrevet i egen artikkel. Følgende er publisert:

Dag 1: Gjendesheim til Glitterheim over Hestlægerhøe

Dag 2: Glitterheim til Spiterstulen over Skautflye

Dag 3: Spiterstulen tur-retur Galdhøpiggen

Dag 4: Spiterstulen til Leirvassbu

Dag 5: Leirvassbu til Gjendebu

Dag 6: Gjendebu til Memurubu med båt og vandring over Besseggen til Gjendesheim

 

Se bildene fra denne dagsturen nedenfor. Klikk for et større format.

 

Kommenter