Pages Navigation Menu

Jotunheimen (4) Spiterstulen til Leirvassbu

Jotunheimen (4) Spiterstulen til Leirvassbu

Dette er en flott tur i vidstrakt dal med en rekke 2000-metere på alle kanter. Naturen er mektig her.

 

Opplevelser

Du kan godt beregne deg god tid på denne turen, for i seg selv er det ingen lang, strabasiøs dagsetappe. Er det vakkert, varmt sommervær kan du bade om du vil, og om ikke må du i alle fall vade enkelte steder.

Kartet under er hentet fra Sandalsands profil på turnettstedet Lommekjent og kan ses i full størrelse der. Turen er på 15 km og tar minst 5 timer.

 

 

De første 11-12 kilometrene stiger ganske sakte opp fra Spiterstulen (1100 meter) mot 1500 meters høyde, før vi går inn for slak landing på Leirvassbu (1400 meter).

 

Oppland - Jotunheimen - Innover Visdalen, Uradalstindane midt imot

Innover Visdalen, Urdadalstindane midt imot

 

Stien følger elva Visa oppetter Visdalen. Etter noen få kilometer må du krysse Hellstuguåe på helårsbruer. Den kan renne friskt som du ser på bildet under.

 

Oppland - Jotunheimen - Bru over fossende Hellstuguå

Bru over fossende Hellstuguå

 

Lenger innover, der Urdalalsbekken må steingås, finner vi også et stiskille. Her kan du gå over til Gjendebu. Vi skal imidlertid videre framover og krysser bekken som kommer ned fra Semelholstjønne og fortsetter oppover mot Kyrkjeglupen og turens høyeste punkt.

Til å være en gråværsuke var denne dagen ikke så verst, det var til og med gløtt av sol innimellom. Da blir opplevelsen straks mye gildere.

 

Oppland - Jotunheimen - Krysning av Visa

Krysning av sidebekk til Visa

 

Herfra er det videre på nordsiden av to små vann, Panna og Troget, før vi kommer inn for landing langs nordsiden av Leirvatnet. Leirvassbu ligger på vestsiden av vannet. Nyt utsikten bakover.

 

Oppland - Jotunheimen - Leirvatn med Kyrkja til høyre

Fabelaktig utsyn når vi er kommet fram. Her Leirvatn med Kyrkja (2032 moh.) til høyre

 

Leirvassbu er en av de mange store betjente hyttene i Jotunheimen. For en som hadde vært vant med å gå mellom selvbetjeningshytter i Ryfylkeheiene, var det en ny opplevelse. En positiv opplevelse også. De er romslige og har relativt god komfort, selv om det ikke akkurat er høyfjellshoteller man snakker om. Derimot går man til dekket bord og kan spise rimelig godt også. En annen forskjell slo oss også: Det går bilvei helt fram, i det minste sommerstid.

Denne hytta skryter av å ha rundt 50 topper på over 2000 meter innenfor en avstand på en dagsmarsj. Det gjør jo hytta velplassert for de som samler på de 300 toppene vi har i landet.

 

Praktisk

Les en omtale av turen, Spiterstulen og Leirvassbu på Ut.

Dette er beskrivelsen av en 6-dagers klassisk rundtur fra hytte til hytte i vakre Jotunheimen, sensommeren 1989. Grunnet turens alder var den ikke tiltenkt publisering. Imidlertid var rundturen så perfekt («Jotunheimen i et nøtteskall») at den inkluderes likevel. Jeg tror verken tekst eller bilder, enn si den grunnleggende opplevelsen, vil være vesentlig annerledes i dag.

Ruten under stemmer noenlunde med våre gjennomførte dagsmarsjer, men båtturen fra Gjendebu til Memurubu er ikke inntegnet. Med unntak av Memurubu overnattet vi på alle avmerkete hytter. Kartet er satt sammen av enkeltkart fra Lommekjent.no. De er gjengitt innledningsvis i hver artikkel. Klikk på markørene for å få fram navn på hytter, klikk på linjene for å få informasjon om dagsetappen. Utvid gjerne kartet i ny arkfane.

 

 

Hver dagsetappe er beskrevet i egen artikkel. Følgende er publisert:

Dag 1: Gjendesheim til Glitterheim over Hestlægerhøe

Dag 2: Glitterheim til Spiterstulen over Skautflye

Dag 3: Spiterstulen tur-retur Galdhøpiggen

Dag 4: Spiterstulen til Leirvassbu

Dag 5: Leirvassbu til Gjendebu

Dag 6: Gjendebu til Memurubu med båt og vandring over Besseggen til Gjendesheim

 

Se bildene fra denne dagsturen nedenfor. Klikk for et større format.

 

Kommenter