Pages Navigation Menu

Jotunheimen (3) Spiterstulen tur-retur Galdhøpiggen

Jotunheimen (3) Spiterstulen tur-retur Galdhøpiggen

Norges høyeste fjell kommer man normalt til fra Juvasshytta eller Spiterstulen. Vi hadde overnattet på sistnevnte og gjorde oss klar for å realisere barndomsdrømmen.

 

Opplevelser

Det gir seg selv at for å nå Galdhøpiggen på 2469 meter (i gamle dager lærte vi alltid to-fire-seks-åtte, men la gå), så vil enhver tur til topps innebære å gå oppover. Avstanden på rundt 6 km en vei er ikke stor, men Spiterstulen ligger tross alt på skarve 1106 meter og da blir det straks en viss stigning å snakke om.

Kartet under er hentet fra Sandalsands profil på turnettstedet Lommekjent og kan ses i full størrelse der. Beregn omtrent 6 timer på 12 km tur-retur.

 

 

I den grad vi kan snakke om et massiv, så fortoner fjellveggen midt i mot oss som nettopp det. Jotunheimen, kjempenes hjemsted, har nok av fjell, men også vidder, breer og daler. Vi starter i Visdalen med å krysse elva Visa like nedenfor turisthytta og straks etter begynner stigningen.

 

Oppland - Jotunheimen - Opp mot Galdhøpiggen med Styggebre til sides

Opp mot Galdhøpiggen med Styggebre til sides

 

Det går rett vest i geografisk forstand, men det går også fint oppover i det bratte terrenget. Faktisk er stigningen hele veien fram mot Galdhøpiggen bratt, men ganske jevn.

Tidvis får vi også rimelig godt utsyn når vi kommer oppover, mot Svellnosbreen til venstre og Styggebreen til høyre. Imidlertid skal gråværet som hadde forfulgt oss de to foregående dagene i Jotunheimen, virkelig treffe oss med full tyngde i dag.

Veloppdratt som vi er, kommer vi i hug fjellvettregel nummer 3; Vis respekt for været. Greit nok, vi er ikke nødt til å ha et vidsyn på landets høyeste punkt, det er jo kjekt bare å komme dit. Vi fortsetter oppover i ura, kikker ned stupet til høyre og opp i skoddeheimen.

 

Oppland - Jotunheimen - Svellnosbreen - eventyrisen

Svellnosbreen – eventyrisen

 

Fjellvettregel nummer fem kommer nå til anvendelse. Noen kommer nedover og har øyensynlig vært på toppen allerede i dag. Vi spør om været framover og om det er langt igjen. Vel, er svaret, det er et stykke igjen og jo, det er grått hele veien fram.

 

Oppland - Jotunheimen - Opp mot Galdhøpiggen

Opp mot Galdhøpiggen med krevende, våt ur, dårlig sikt og stup til høyre. Vi har passert 2000 meters høyde, men det ser ikke lystelig ut.

 

Vi fortsetter litt til, men beslutter å svelge skammen i oss. Fjellvettregel nummer åtte sier at det er ingen skam å snu. Og det er det ikke på en slik dag, men det er ingen lett beslutning likevel. Ergerlig.

Innendørsbassenget på Spiterstulen er kjekt, men det var ikke like kjekt i dag der vi lå og duppet med panoramavinduene mot Galdhøpiggen rett utenfor.

 

Praktisk

Les om Spiterstulen på Ut og på overnattingsstedets egen side. Der finner du beskrevet flere alternative ruter, med høyere vanskelighetsgrad, til topps av Galdhøpiggen.

Dette er beskrivelsen av en 6-dagers klassisk rundtur fra hytte til hytte i vakre Jotunheimen, sensommeren 1989. Grunnet turens alder var den ikke tiltenkt publisering. Imidlertid var rundturen så perfekt («Jotunheimen i et nøtteskall») at den inkluderes likevel. Jeg tror verken tekst eller bilder, enn si den grunnleggende opplevelsen, vil være vesentlig annerledes i dag.

Ruten under stemmer noenlunde med våre gjennomførte dagsmarsjer, men båtturen fra Gjendebu til Memurubu er ikke inntegnet. Med unntak av Memurubu overnattet vi på alle avmerkete hytter. Kartet er satt sammen av enkeltkart fra Lommekjent.no. De er gjengitt innledningsvis i hver artikkel. Klikk på markørene for å få fram navn på hytter, klikk på linjene for å få informasjon om dagsetappen. Utvid gjerne kartet i ny arkfane.

 

 

Hver dagsetappe er beskrevet i egen artikkel. Følgende er publisert:

Dag 1: Gjendesheim til Glitterheim over Hestlægerhøe

Dag 2: Glitterheim til Spiterstulen over Skautflye

Dag 3: Spiterstulen tur-retur Galdhøpiggen

Dag 4: Spiterstulen til Leirvassbu

Dag 5: Leirvassbu til Gjendebu

Dag 6: Gjendebu til Memurubu med båt og vandring over Besseggen til Gjendesheim

 

Se bildene fra denne dagsturen nedenfor. Klikk for et større format.

 

Kommenter