Pages Navigation Menu

Jotunheimen (2) Glitterheim til Spiterstulen over Skautflye

Jotunheimen (2) Glitterheim til Spiterstulen over Skautflye

Gårsdagen hadde vært en lang tur fra Gjendesheim og vi så ikke syn på å bestige Glittertind i dag. Derfor tok vi ruten over Skautflye.

 

Opplevelser

Der er to hovedruter mellom Glitterheim og Spiterstulen, og mange velger nok alternativet med å gå over landets nest høyeste fjell.

Kartet under er hentet fra Sandalsands profil på turnettstedet Lommekjent, og kan ses i full størrelse der. Beregn minst 5 timer på de 16 km som denne turen går over.

 

 

Vår rute følger elva oppover Veodalen og krysser Steinbuelve straks du forlater turisthytta. Herfra følger man fjellsiden vestover i relativt makelig terreng.

 

Oppland - Jotunheimen - Glitterheim ved avmarsj

Nok en gråværsdag ble det i Jotunheimen. Her et blikk tilbake på Glitterheim i det vi legger i vei.

 

Så bærer det bratt opp Veslglupen før vi kommer ut i öppna landskap og krysser flatlendet kalt Skautflye. Det går slakt nedover inntil vi krysser bekken Skauta. Der må du enten vade eller hoppe fra stein til stein avhengig av vannstanden.

Store mengder stein er det forsåvidt over hele flaten her oppe, og det gjelder å gå varsomt for ikke å tråkke over. Høydeforskjellene er ikke veldig store på denne turen. Glitterheim ligger på ca. 1390 moh. og Spiterstulen på 1106. Underveis kommer du opp i drøye 1500 meter.

 

Oppland - Jotunheimen - T på steinørken over Skautflya

Nei det er ikke på månen, bare en vanlig steinørken over Skautflya. Godt vi har de røde T-ene.

 

Nå møter du snart et skilt som peker ut ruten mot Glittertind. Den gjelder for de som er kommet opp fra Spiterstulen. I vår retning flettes løypene sammen til én fram mot øvre kanten av Visdalen. Siste del av turen er nokså bratt ned i starten og så på skrått fram mot Spiterstulen.

Vel framme bør du unne deg en dusj og et bad i svømmebassenget. Det er herlig å ligge her og kikke opp mot Galdhøpiggen gjennom panoramavinduene. Dit skal vi neste dag.

 

Oppland - Jotunheimen - Ned mot Spiterstulen. Fjellet bak er Styggehø

Ned mot Visdalen og turisthytta Spiterstulen. Fjellet bak er Styggehø.

 

Praktisk

Les om hyttene Spiterstulen og Glitterheim på Ut.

Dette er beskrivelsen av en 6-dagers klassisk rundtur fra hytte til hytte i vakre Jotunheimen, sensommeren 1989. Grunnet turens alder var den ikke tiltenkt publisering. Imidlertid var rundturen så perfekt («Jotunheimen i et nøtteskall») at den inkluderes likevel. Jeg tror verken tekst eller bilder, enn si den grunnleggende opplevelsen, vil være vesentlig annerledes i dag.

Ruten under stemmer noenlunde med våre gjennomførte dagsmarsjer, men båtturen fra Gjendebu til Memurubu er ikke inntegnet. Med unntak av Memurubu overnattet vi på alle avmerkete hytter. Kartet er satt sammen av enkeltkart fra Lommekjent.no. De er gjengitt innledningsvis i hver artikkel. Klikk på markørene for å få fram navn på hytter, klikk på linjene for å få informasjon om dagsetappen. Utvid gjerne kartet i ny arkfane.

 

 

Hver dagsetappe er beskrevet i egen artikkel. Følgende er publisert:

Dag 1: Gjendesheim til Glitterheim over Hestlægerhøe

Dag 2: Glitterheim til Spiterstulen over Skautflye

Dag 3: Spiterstulen tur-retur Galdhøpiggen

Dag 4: Spiterstulen til Leirvassbu

Dag 5: Leirvassbu til Gjendebu

Dag 6: Gjendebu til Memurubu med båt og vandring over Besseggen til Gjendesheim

 

Se bildene fra denne dagsturen nedenfor. Klikk for et større format.

 

Kommenter