Jernaldergården på Ullandhaug

Sist endret 06.12.2021 | Publisert 14.08.2016Gårdstun, Kultur, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Jernaldergården ligger med vakker utsikt over sagnomsuste Hafrsfjord. Den består av to langhus og et mindre. De er oppført i vår tid slik de stod under jernalderen, for 1500 år siden. Bli med inn i husene, og bli kjent med omgivelsene – du finner ikke maken til Jernaldergården i Norge.

 

Historikk

Det var en gang en bondegård her, slik det er også i dag i området rundt. Vi skal imidlertid langt tilbake i tid. For vi skal til et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, om lag fra 350-550 e.Kr. Det var i 1975 at man hadde fått satt opp tre bygninger slik man på basis av arkeologiske undersøkelser og kunnskap mente de måtte ha stått. Det var likevel ikke første gang mennesker hadde etterlatt seg spor her. Svinasteinen er en stor flyttblokk og heller like ved. Her er flintstein helt fra steinalderen funnet.

Man regner med at det på flate Jæren ellers må ha stått over 400 gårder av tilsvarende type som på Ullandhaug. De hadde jordgulv, et reisverk av tre, og yttermurer av stein som beskyttelse mot regn og vind. Taket antas å ha vært av torv, holdt oppe av to stolperader inne i huset. To og to stolper var koblet med en tverrbjelke i form av en grind. Grindbygde hus kjenner vi i Rogaland helt opp til vår tid. Tilbygget i det ene av husene på Ullandhaug minner svært om skuten på Jærhusene i historisk tid.

 

Fraflytting

På Ullandhaug brant gården til grunn, og ble forlatt. På 1960-tallet ble det gjort utgravninger, og man bestemte seg for å gjenoppføre gårdstunet slik det en gang stod.

Der skal ha vært fire hus, men tre er gjenreist. Videre finner vi spor etter en geil, i form av steingarder, og vi finner rydningsrøyser og eldre gravhauger. Lenger oppe, over Limahaugen, finner vi et okkult minnesmerke fra eldre tid. De hadde rimelig god plass de som bodde her, for man regner ikke med at det var flere enn 10-12 som bodde på denne gården.

Hvordan levde så gårdbrukerne den gang? Jo, de dyrket bygg, havre og kanskje nepe. Det er ikke funnet beinrester av dyr, men man antar at både kveg og sau, såvel som hest og gris hørte blant husholdet. Høns og bikkjer må nok også å ha beveget seg mellom husene på gården. Fiske nede i Hafrsfjord er det dessuten funnet spor som tyder på, vi må nesten si selvsagt.

 

Rogaland - Stavanger - Jernaldergården

Tre stykk jernalderhus foran høyblokk av vår tid.

 

Opplevelser i dag

Jernaldergården er en av Stavangers mest populære turistattraksjoner, såvel som å fungere som selvfølgelig besøksmål for skoleelever i distriktet. Om sommeren kommer man inn i bygningene og det er et tilbud av aktiviteter som kan friste både små og store. Vinterstid er det mulig å komme inn på området, men ikke inn i bygningene. Vi får likevel et godt inntrykk av stedet.

Et stort nytt besøkssenter over to etasjer ble i 2018 oppført nedenfor gårdsbygningene. Det inneholder blant annet toaletter, garderober, undervisningsverksted, utstillingsareal, storkjøkken, kafé og lokaler for selskap, kurs og konferanser. Det ser riktig så bra ut, og svært etterlengtet. Selv kunne jeg tenke meg at det var gjort mer med utstillingen og å få fram litt mer bakgrunnsinformasjon. Video på storskjerm der man viser utviklingen av dette området gjennom flere tusen år, er veldig god.

 

Anbefalingen

Selv mener jeg kombinasjonen av jernaldergård, flyttblokk (Svinasteinen), utsikt fra høydedrag (Limahaugen) og steinkorset på andre siden er spennende. Slik Arkeologisk museum legger opp tilbudet er dette en av de beste attraksjonene i Stavanger.

Det må legges til at hele området er fredet.

 

Under finner du flere bilder fra Jernaldergården, klikk og bla.

 

Finn fram

Under finner du et kart som viser beliggenheten. Kartet er dynamisk i den forstand at du kan jobbe i det, eller åpne det i ny fane. Vi er altså i Stavanger, en kompakt by, og man er aldri langt fra Jernaldergården. Det går å parkere utenfor inngangen om man da ikke kommer med buss.

 

 

Les mer

Det er nyttig å lese seg litt opp om Jernaldergården, enten før eller etter besøket. Den fremste kilden, for både historie og praktiske opplysninger om åpningstider og aktiviteter, er det Arkeologisk museum som står for. Sjekk ut deres side på Instagram. Jeg vil dessuten vise til omtalen på Wikipedia (veldig kort) og Fornminner (mye bedre).

Artikler på Sandalsand: Dersom man er opptatt av forhistoriske minnesmerker og slikt, kan det være greit å sjekke ut reisemål slik som Fortidslandsbyen på Landa i Forsand og Vikinggarden på Avaldsnes, begge i Rogaland. Les deg også opp på bergkunst (helleristninger) i Stavanger og fylket ellers. Dessuten kan du lese om Arkeologisk Museum i sentrum av byen.

Stavanger har for øvrig mye mer å tilby tilreisende og fastboende.