Jelsakirken, Ryfylkes andre renessansekirke

Sist endret 23.10.2022 | Publisert 24.02.2016Religion, Rogaland |

Anslått lesetid:

La sol, måne og en mengde stjerner stråle mot deg fra en blå, skyfri himmel. Det er synet som åpenbarer seg i himlingen i Jelsakirken, som det har gjort siden 1647.

 

1600-tallets Jelsakirke

Vi er i Suldal kommune i Ryfylke. Rett opp av sjøkanten ligger en hvitmalt kirke man skulle tro stammer fra 1800-tallet. Det stemmer nok ikke, for kirken på Jelsa ble bygget i 1647 utenpå den gamle stavkirken på stedet.

Det var Godtfred Hendtzschel, den tyske kirkemaleren bosatt i Stavanger, som malte apostlene på preikestolen og den vakre himmelhvelvingen i skipet. Himlingen i koret har påmalte ranker og disiplene innfelt i buer. Peter Reimers var den som malte epitafiet over presten Peter Hørlich. Det var kanskje Thomas Snekker som sto for snekkerarbeidet på preikestolen, mens Lauritz Snekker laget benkene. Vi merker oss utskjæringene på benkefrontene blant annet. Flere av nybyggene og renoveringsprosjektene i Rogaland på denne tiden var nemlig i hendene på disse dyktige håndverkerne som inngikk i den såkalte Stavangerrenessansen. Altertavlen i Jelsa er forsvunnet.

På 1600-tallet hadde man forlatt byggemetoden bak stavkirkene, nå var det lafting av rundtømmer som var grepet. Her på Jelsa ble det lagt liggende kledning ytterst på kirken. Jelsakirken har langkirkeform.

 

Rogaland - Suldal - Jelsa - Kirken

Jelsa kirke sett mot hovedinngangen.

 

Utviklingen fra 1850 og siden

Renessansens glade og fargerike budskap på interiør, tak og vegger var imidlertid ikke godt nok bare to hundre år etter. I 1850 måtte Jelsakirken moderniseres i tråd med de skiftende moteretninger. Nå skulle jo alt bli hvitt, så kirken ble hvitmalt både utvendig og innvendig. Benkene ble skiftet ut med noen enklere, gallerier på langsidene ble satt inn og sakristi tilført, og videre kom det ny døpefont. Det ble satt opp takrytter i 1871, mens galleriet på vestveggen trolig er fra før denne siste ombyggingen.

I 1950 ble endringene innendørs reversert så godt det lot seg gjøre, og siden har den vært omtrent slik: Himlingens malerier er tilbakeført, og de gamle benkeradene med frontstykker er satt inn igjen.

Vi skal være klar over kirken er i privat eie, fremdeles. Det var ikke uvanlig den gang Marcille Riiberg i 1751 kjøpte kirkene på Jelsa og Sand. Fire år seinere opprettet hun gjennom sitt testamente en stiftelse som skulle overta kirkene, tilhørende landeiendommer og kontanter. Formålet var å starte en barneskole. Det som er uvanlig er at kirken fremdeles er i privat eie.

 

Rogaland - Suldal - Jelsa

Deler av stjernehimmelen i Jelsakirken

 

Opplevelser i dag

Utvendig er ikke kirken spesielt særpreget. Innendørs kikker vi oppover benkeradene fram mot alteret. Det er plass til 150 sittende her. Det som nok mest kjennetegner opplevelsen inne, må være himlingen. Den er så fabelaktig at den nærmest garantert vil gi deg vondt i nakken.

Etter førsteinntrykket er det det spesielle som griper oppmerksomheten. I våpenhuset står den gamle værhanen (1699). Den er tatt ned fra taket og hektet på døren. Legg merke til den lille hånden som holder lysekronen, tenk over hvordan en sol kan skinne på stjernehimmel, og se seilskipet som henger i taket. Det sistnevnte finner vi i andre kirker, i Rogaland også i den samtidige Egersund kirke (fra 1607), selv om modellen synes å være av nyere dato. Se på maleriet over prestefamilien og funder over hvorfor det vokser kornaks ut av hodeskallen over dem.

Av utsmykning merker vi oss epitafiet på alteret. Det stammer fra 1617 og viser Jesus som blir båret til graven. Også messingkronen er eldre enn kirken, den kom hit i 1620. Hendtzschels malerier av evangelistene på preikestolen ble malt allerede i 1630-årene, altså noen år før kirken stod ferdig.

 

Finn fram

Jelsa kommer man til ved å ta en omvei fra Ryfylkeveien, Rv 13. Se kartet under. Inn i kirken kan man komme på omvisning sommerstid, og da i kombinasjon med Skolemuseet. Det er Ryfylkemuseet som står for det.

 

 

Les mer

Se hva de skriver på KirkesøkWikipedia.

Les Sandalsands oversiktsartikkel om Kirkebygging i Rogaland etter middelalderen og les om den andre severdigheten på Jelsa, nemlig Skolemuseet. Av det gamle strandsitterstedet Jelsa er det ikke mye å vise fram. Derimot kan den gamle prestegården være verdt å kikke nærmere på. Suldal kommune har mer å by på, se her.

Her er noen flere bilder fra Jelsa.