Jærkysten: Vistnes – Vistestranda

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 20.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Fra den populære Vistestranda i Randaberg skal vi på en enkel tur på turvei og sti til en steinalderhule og en gård fra 1800-tallet, før vi kommer til Vistnes.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

Vistestranda

Dette er en kjekk tur i strandsonen, med avstikkere til Vistnestunet og Vistehola. Lengden er på 3,7 km og vil ta deg en time eller så. Du kan starte turen i begge ender, men her tar vi utgangspunkt i Vistestranda.

Strandhotellet har servering og stranden er svært god for bade- og andre aktiviteter en varm sommerdag. Godt med parkering og bussforbindelse finner vi også her. Hotellet har vært her siden 1934, og ble den gang kalt Sjøbad. Det fungerte som oppholdssted for engelske turister langs kysten. I nyere tid har det gått opp og ned med hotellet, rent økonomisk. Så om du ikke får spist der, kan du ta med egen mat for en piknik på stranden eller ved rastebordene oppe i bakken. Det er det ikke få som gjør, særlig på varme sommerdager.

Vistehola

Turveien utover er velegnet for barnevogner noen hundre meter, til der turveien gjør en avstikker slakt oppover til Vistehola. Svarthålå, som den også kalles, er ikke mye av en hule. Den er snarere en åpning i berget. Steinaldermenneskene her ute for ti tusen år siden hadde uansett en panoramautsikt over bukta mot Kvernevik. Det var i eldre steinalder at folk fant å overnatte og bo her, sånn omtrent mellom 6700 og 8900 før vår tidsregning.

Disse beboerne var blant de første nordmenn noensinne. Det har vært menneskelig bosetting på Jæren i minst 11.000 år, muligens migranter som krysset på tørt land det som nå er kjent som Nordsjøen – etter at isbreene som hadde dekket den nordlige halvkule gradvis vek tilbake. Et skjelett av det som ble benevnt «Vistegutten» ble funnet under flere lag av jord inne i grotten. Skallen ble gjenoppbygget og utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger. I ettertid er det stilt sterk tvil om det faktisk var en gutt.

Det går forresten bilvei forbi Vistehola, med et par parkeringsplasser foran – for de som kun vil oppsøke hulen.

Framover mot Vistnes

Nede i strandkanten fortsetter vi langs noe mindre framkommelige grassmarker utover mot Vistnes. Det er tre gårder langs denne strekningen. Viste og Vistnes i hver ende, og Raustein i midten.

Vi kan stikke oppom det fascinerende Vistnestunet på veien, eller gå rett fram på god sti over lyng og bergnabber før vi braser gjennom det lille skogholtet inn til det trivelige hytteparadiset i Vistnesvågen. Det er en kjekk liten tur for barnefamilier å bare bevege seg i rundløypa her ute. En rekke informasjonstavler er slått opp i det som er en «pedagogisk rundløype.» Naturopplevelsen er stor og utsikten er veldig fin. Over bukten er vi i stand til å se Smiodden og turveien langs Kvernevik Ring.

Vistnesvågen er en liten, naturidyll forsynt med enda mer idylliske naust og hytter like bak. Det er nesten ikke til å tro at man har slike rolige bakevjer rett utenfor storbyen. Du kan velge å følge veien og deretter stien like bak naustene. Da kommer du ut til sjølykten på Vistnes og kan speide nordover. Der går ferden i neste artikkel, eller forrige alt ettersom, fra fotturene langs Jærkysten.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går fra Vistestranda til Vistnes, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

Turen er ikke egnet for barnevogner, ustøe bein eller normale syklister unntatt et lite stykke mellom Vistestranda og Vistehola. Derfor kan turen på 3,7 km en vei godt deles opp. Det er gode parkeringsmuligheter både ved Vistnestunet, Vistehola og ved hotellet på Vistestranda. Sistnevnte har bussforbindelser i tillegg.

Video

Se så gjennom videoen fra denne turen fra Vistestranda til Vistnes:

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er også tilgjengelig i en engelskspråklig artikkel.

«Langs Kysten i Randaberg» er et informasjonshefte fra kommunen.

Flyfoto turene i Randaberg
Turene i Randaberg, mot vest, med stedsangivelser. Klikk for å forstørre bildet. Kilde: Sandalsands flyfoto.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Vistnes

Sørover: Endrestø