Pages Navigation Menu

Jærkysten: Vistnes – Vistestranda

Jærkysten: Vistnes – Vistestranda

Denne fotturen fra den populære sandstranda på Viste i Randaberg tar deg på en enkel tur på turvei og sti til en steinalderhule og en gård fra 1800-tallet.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

 

Opplevelser

Dette er en kjekk tur i strandsonen, med avstikkere til Vistnestunet og Vistehola. Lengden er på 3,7 km og vil ta deg en time eller så. Du kan starte turen i begge ender, men her tar vi utgangspunkt i Vistestranda.

Strandhotellet har servering og stranden er svært god for bade- og andre aktiviteter en varm sommerdag. Godt med parkering og bussforbindelse finner vi også her. Hotellet har vært her siden 1934, og ble den gang kalt Sjøbad. Det fungerte som oppholdssted for engelske turister langs kysten. I nyere tid har det gått opp og ned med hotellet, rent økonomisk. Så om du ikke får spist der, kan du ta med egen mat for en piknik på stranden eller ved rastebordene oppe i bakken. Det er det ikke få som gjør, særlig på varme sommerdager.

 

Turveien utover er velegnet for barnevogner noen hundre meter, til der turveien gjør en avstikker slakt oppover til Vistehola. Svarthålå, som den også kalles, er ikke mye av en hule. Den er snarere en åpning i berget. Steinaldermenneskene her ute for ti tusen år siden hadde uansett en panoramautsikt over bukta mot Kvernevik. Det var i eldre steinalder at folk fant å overnatte og bo her, sånn omtrent mellom 6700 og 8900 før vår tidsregning.

Disse beboerne var blant de første nordmenn noensinne. Det har vært menneskelig bosetting på Jæren i minst 11.000 år, muligens migranter som krysset på tørt land det som nå er kjent som Nordsjøen – etter at isbreene som hadde dekket den nordlige halvkule gradvis vek tilbake. Et skjelett av det som ble benevnt «Vistegutten» ble funnet under flere lag av jord inne i grotten. Skallen ble gjenoppbygget og utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger. I ettertid er det stilt sterk tvil om det faktisk var en gutt.

Det går forresten bilvei forbi Vistehola, med et par parkeringsplasser foran – for de som kun vil oppsøke hulen.

 

Nede i strandkanten fortsetter vi langs noe mindre framkommelige grassmarker utover mot Vistnes. Det er tre gårder langs denne strekningen. Viste og Vistnes i hver ende, og Raustein i midten.

Vi kan stikke oppom det fascinerende Vistnestunet på veien, eller gå rett fram på god sti over lyng og bergnabber før vi braser gjennom det lille skogholtet inn til det trivelige hytteparadiset i Vistnesvågen. Det er en kjekk liten tur for barnefamilier å bare bevege seg i rundløypa her ute. En rekke informasjonstavler er slått opp i det som er en «pedagogisk rundløype.» Naturopplevelsen er stor og utsikten er veldig fin. Over bukten er vi i stand til å se Smiodden og turveien langs Kvernevik Ring.

Vistnesvågen er en liten, naturidyll forsynt med enda mer idylliske naust og hytter like bak. Det er nesten ikke til å tro at man har slike rolige bakevjer rett utenfor storbyen. Du kan velge å følge veien og deretter stien like bak naustene. Da kommer du ut til sjølykten på Vistnes og kan speide nordover. Der går ferden i neste artikkel, eller forrige alt ettersom, fra fotturene langs Jærkysten.

 

Praktisk

 

Turen er ikke egnet for barnevogner, ustøe bein eller normale syklister unntatt et lite stykke mellom Vistestranda og Vistehola. Derfor kan turen på 3,7 km en vei godt deles opp. Det er gode parkeringsmuligheter både ved Vistnestunet, Vistehola og ved hotellet på Vistestranda. Sistnevnte har bussforbindelser i tillegg.

Se så gjennom videoen fra denne turen:

 

 
Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er også tilgjengelig i en engelskspråklig artikkel.

«Langs Kysten i Randaberg» er et informasjonshefte fra kommunen.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Vistnes

Sørover: Endrestø

 

Rogaland - Randaberg - Luftfoto Vistnes

Luftfoto med noen av turene fra Randaberg

 

Kommenter