Pages Navigation Menu

Jærkysten: Vigdelneset

Jærkysten: Vigdelneset

Stien rundt Vigdelneset mellom Vigdel og Hellestø er ganske kupert og slynger seg over berg, knauser, utmark, og rullestein mellom to særdeles flotte sandstrender. Et par hytter finner vi også langs den merkete stien. Her er det ikke mange andre som vandrer.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Dette er kanskje den turen langs Jærkysten hvor vi kommer lengst bort fra kultivert landskap og boliger. Klippene langs sjøen er forrevne, de svære steinene i Buvika krever at man må hoppe stødig mellom dem, og i den sørlige delen mot Hellestø må man lete seg fram etter egnet tråkk. Nettopp av disse grunner er dette en ekstra spennende og fin tur. Utsikten sørover Hellestø-stranda fra Veggevika er fabelaktig.

Både Vigdelveten og store deler av turen rundt neset var tidligere del av festningsverkene som tyskerne bygde og det norske forsvaret overtok, under navnet Vigdel Fort. Det mest av kanonstillinger og annet er jevnet med jorden, vegetasjon er fjernet, og allmenn ferdsel er nå tillatt.

 

Praktisk

De med sykkel, barnevogn eller med dårlige bein vil overhodet ikke finne seg tilrette her. Min tur på 5,4 km gikk fra parkeringslassen på Vigdel og opp på Vigdelveten med flott utsikt i alle himmelretninger. Videre gikk den bratt ned til og mellom gårdene på Vigdel for deretter å følge bilveien sør til Hellestø. Først da begynte selve hovedturen langs neset tilbake til Vigdel. Denne siste etappen var på ca. 2,5 km.

Her er det ikke en matbit å oppdrive.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

Sandalsand har også omtaler av andre turer gjennom forsvarsanlegg som er frigitt de siste tiårene. Les om Trollskogen i Stavanger og Fjøløy fort i Rennesøy.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Neste strand ut er Hellestø. Den ligger også i Sola kommune, men jeg har slått turen sammen med Sele og plassert dem sammen i oppslaget fra Klepp kommune.

Nordover: Vigdel til Ølberg

 

 

Kommenter