Jærkysten: Varhaug gamle kirkegård – Kvassheim Havn

Sist endret 09.02.2022 | Publisert 02.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Turen fra Varhaug til Kvassheim har et svært variert innhold. Madland og Kvassheim tilbyr små pittoreske havner. Dersom du er på biltur langs Jæren er Hårr stedet å stoppe for å nyte rullesteinstranda, havet, bølgene, vinden, himmelen og det flate jordbrukslandet bak deg. Den nordlige delen, mellom Varhaug og Madland er en av de beste turstrekningene på hele kystlinjen.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Hå kommune.

Orientering

Dette er en tur på omtrent 9 km en vei, men det er mulig å stoppe nesten halvveis, i Madlandshavna, og returnere derfra. Faktisk er strekket mellom Varhaug og Madland et av de kjekkeste på hele Jærkysten, lettgått og flott utsikt nordover- og sørover på kyststripa.

Varhaug gamle kirkegård

Helt i nord finner vi Varhaug gamle kirkegård. Den er ganske liten og ligger få meter fra sjøkanten. De gamle gravene, den grønne plenen og et lille hvite kapellet gjør dette til et nydelig sted, uansett vær og årstid. Det har vært minst tre kirker her. Den første var en stavkirke fra 1300-tallet, den andre fra 1600-tallet. I 1725 ble kirken privatisert og forfalt. En ny kirke ble reist i 1828 i hvit stil som den gang var vanlig overalt i Norge. (Arkitekten var Hans Linstow som også utformet Slottet i Oslo.) Det ble fjernet i 1905. Igjen stod bare gravkapellet med klokketårn, 1792. Kirkegård har det vært fra middelalderen og er fortsatt i bruk. Navnene på gravsteinene er gjennomgående lokale, men se om du finner den nyere steinen som er satt opp til minne om «Ingerman»-forliset i 1842.

Husvegg

Fra den lille, gamle kirkegården er det fin traktorvei ned mot strandkanten og sørover et stykke. Her går vi oppå en brattkant, denne lave, jærske varianten av en klippe noen meter over rullesteinstranda. Brattkantene ble dannet for noen tusen år siden da havnivået var høyere enn i dag. Snart må vi over en gjerdeklyver og gå langs gressbakkene framover mot Husvegg. Et lite skogholt ligger på innsiden av tråkket, og nede i strandkanten ligger det et par naust, men det er tufter etter flere. Her på Husvegg var det en gang en redningsstasjon.

Dette er landbruksland, husdyr beiter hvor du går, gressletter er lette å gå på, selv om det kan bli vått. Hvis du vil kan du hoppe fra stein til stein blant rullesteinene i strandsonen, og oppøve balanseevnen. Hvis ikke, er det greit å gå på gresset innenfor. Før du kommer til Madland havn, blir hopping fra stein til stein en nødvendighet, da du ikke vil gå glipp av å muligheten til å se nærmere på skipsvraket som er kastet opp på land.

Forlist skip, Madland havn

Fryseskipet «Nordfrost» havarerte utenfor kysten i 1967 og brøt i stykker. Den rustne baugen, akterenden og noen andre deler ligger igjen i strandsonen, og gir muligheter for spennende fotografiske øyeblikk. Fargespillet i solnedgangen er henrivende. Neste landemerke er Madland havn, en intim havn med lite aktivitet. Det er ikke den mest fotogene av havnene på Jærens kystlinjen. På den annen side tilbyr området innenfor moloen en formodentlig trygg havn for små fartøy. Det er også noen naust her. Vandringsruten fra Madland havn til Kvassheim havn er ikke den mest innbydende og lettgåtte – med mye stein å forsere. Selv har jeg ikke gått denne delen, det eneste unntaket på Jærkysten.

Stavnheimsvika, Hårr og Kvassheim

På turen mellom rullesteinene videre sørover fra Varhaug til Kvassheim, kommer vi først til Stavnheimsvika. Der bygget tyskerne under 2. verdenskrig et svært steingjerde eller barriere som ledd i å stoppe en alliert invasjon. Naust finner vi her også. Hårr er der Nordsjøveien (Nasjonal turistveg Jæren), den ekstremt pittoreske turistveien langs denne kysten, kommer nærmest strandkanten. Det er lagt opp til parkering og rasteplass der bilveien kommer tettest oppi rullesteinene på Hårr. Et stopp mens man er på biltur gjør uansett stor sjelebot. Hvis du kjører, sørg for å stoppe her for å se bølgene bryte mot land. Hvis du er heldig, er været veldig dårlig. Dersom du går, kryss så fort du kan, og fortsett resten av turen til Kvassheim havn. Ta en titt på vraket av «Lyngdal» som havarerte i 1955.

Kvassheim havn og fyr er slutten på denne turen. Havna er også en trivelig stoppeplass om man bare er på biltur langs Nordsjøveien. I det gamle fyret er det utstillinger og enkel servering. Det har en flott beliggenhet. I tillegg finner man flere gravhauger i nærheten.

LES MER: Friluftsfyret Kvassheim på Jæren 

Finn fram

Kartet under viser ruten vi går fra Varhaug til Kvassheim, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

 

 

Parkering er mulig på Varhaug, (Madland), Hårr og Kvassheim. Det gjør det mulig å stykke opp denne turen i flere biter. Noen rundtur ligger det ikke an til å bli ettersom alternativet er å gå bilveien på returen. Om man bare har én bil, er den kjekkeste tur-returen mellom Varhaug og Madland.

Filmen under består av levende bilder og stillbilder fra den omtalte turen. I teksten er også tatt med andre bilder.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er en bearbeidet versjon av den originale engelskspråklige artikkelen.

Neste tur

Turene på Jæren, sørlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i søndre del av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Kongevegen

Sørover: Kvassheim Havn til Brusand og Ogna