Pages Navigation Menu

Jærkysten: Varhaug gamle kirkegård – Kvassheim Havn

Jærkysten: Varhaug gamle kirkegård – Kvassheim Havn

Madland og Kvassheim tilbyr små pittoreske havner. Dersom du er på biltur langs Jæren er Haarr stedet å stoppe for å nyte rullesteinstranda, havet, bølgene, vinden, himmelen og det flate jordbrukslandet bak deg. Den nordlige delen, mellom Varhaug og Madland er en av de beste turstrekningene på hele kystlinjen. 

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Hå kommune.

 

Opplevelser

Dette er en tur på omtrent 9 km en vei, men det er mulig å stoppe nesten halvveis, i Madlandshavna, og returnere derfra. Faktisk er strekket mellom Varhaug og Madland et av de kjekkeste på hele Jærkysten, lettgått og flott utsikt nordover- og sørover på kyststripa.

Helt i nord finner vi Varhaug gamle kirkegård, se omtale ovenfor. Fra den lille, gamle kirkegården er det fin traktorvei ned mot strandkanten og sørover et stykke. Snart må vi over en gjerdeklyver og gå langs gressbakkene framover mot Husvegg. Ved strandkanten ligger det et par naust, men det er tufter etter flere. Her på Husvegg var det en gang en redningsstasjon.

Sørover til Madland havn er det lettgått med flere gjerdeklyvere om man går litt oppi grassbakken. For den lekne er det også mulig å hoppe mellom kampesteinene nede ved sjøkanten. Madland havn er en intim havn med lite aktivitet. På nordsiden av moloen ligger et rustent båtvrak fra 1967 slengt opp på rullesteinene. Fargespillet i solnedgangen er henrivende.

På turen mellom rullesteinene videre sørover kommer vi først til Stavnheimsvika og deretter til Haarr (Hårr). Det er kanskje ikke all verden å gå tur her, men Nordsjøveien kommer veldig tett på rullesteinene og sjøen. Det er lagt opp til parkering og rasteplass der bilveien kommer tettest oppi rullesteinene på Haarr. Et stopp mens man er på biltur gjør uansett stor sjelebot.

Kvassheim havn og fyr er slutten på denne turen. Havna er også trivelig stoppeplass om man bare er på biltur langs Nordsjøveien. I det gamle fyret er det utstillinger og enkel servering. Det har en flott beliggenhet. I tillegg finner man flere gravhauger i nærheten.

 

Praktisk

Parkering er mulig på Varhaug, Madland, Haarr og Kvassheim. Det gjør det mulig å stykke opp denne turen i flere biter. Noen rundtur ligger det ikke an til å bli ettersom alternativet er å ta bilveien på returen. Om man bare har én bil, er den kjekkeste tur-returen mellom Varhaug og Madland.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes southern3

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Kvassheim Havn til Brusand og Ogna

Nordover: Kongevegen

 

Kommenter