Pages Navigation Menu

Jærkysten: Tungebukta – Tungenes – Sandestranda

Jærkysten: Tungebukta – Tungenes – Sandestranda

Dette er så langt nord du kommer på Jæren, på spissen av Stavangerhalvøya på Tungenes i Randaberg. Besøk fyrtårnet og gå over svabergene langs sjøkanten til den nydelige sandstranda på Sande. Dersom du kommer her på en søndag, må du ikke gå glipp av Jærens beste hjemmebakst i kafeen på Tungenes Fyr.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

 

Opplevelser

Turen starter fra parkeringsplassen i Tungebukta/Tungevågen/Tungevika, og gjør et stopp ved fyret. Vi fortsetter over svabergene mellom bukter og nes inntil den fine sandstranden i Sande. Dette er den nordligste av alle strendene langs Jærkysten. Fra Tungebukta er det også turmuligheter sørøstover i retning Mekjarvik. Les om den turen. Vi skal imidlertid på grus fram til Tungenes fyr.

I nærheten av parkeringsplassen er det et lite kystkulturhus med verktøy og båter. Utenfor Tungenes møter vi skipsleia inn til Stavanger og Sandnes, og utsikten over mot Nord-Rogaland er fantastisk. Her ute på neset har vi også utsikt mot Kvitsøy, øygruppen i havet i vest. På Kvitsøy fyr var der en gang i tiden en fyrtårnmester som fikk kongelig anbefalingsbrev, og følte seg såpass adlet at han gjorde om etternavnet til «von Fyhren».

På det nedlagte Tungenes fyr er det skiftende kunstutstillinger og jærkystens beste hjemmebakst. En kikk inn i fyrmesterboligen og opp i fyrtårnet bringer deg tilbake til en svunnen tid, til den gang fyrene langs kysten fremdeles var bemannet. Bygningene blir holdt godt i hevd og er en populær utflukt selv om man ikke fortsetter turen langs svabergene sørover. For det skal nemlig vi.

 

Herfra tar vi over gjerdeklyveren og beveger oss lett framover så langt vi kommer. Etter noen minutter med småhopp fra berg til berg på flatene svinger vi litt østover og inn i Holmaviga. Her og videre framover ligger der flere hytter og et og annet naust og sjøhus. Det kan være litt vått å gå, men følg bare sjøkanten framover så kommer vi fram til slutt. Vi fant ingen merking under vår vandring.

Etter Holmaviga runder vi nok et nes, og får nå syn på Børaunen langt over på andre siden av Sandebukta. Dit skal vi på neste tur.

Men så kommer vi fram til den pent formete Sandestranda, et veldig godt alternativ for de som vil oppsøke en langgrunn sandstrand på de varmeste sommerdagene, eller i grunnen på hvilken som helst årstid. Jeg har aldri opplevd stranden med så stor trengsel som strendene lenger sør på kysten kan ha, så gjester vil ha god plass til å boltre seg. Legg merke til høydedraget i øst, det kalles Randabergfjellet og er nok et fint turmål i området her ute.

 

Praktisk

 

I Tungevågen finner vi både stor parkeringsplass og bussholdeplass med svakt busstilbud. Det er godt med parkering også ved Sandestranda. Turen på 3,9 km en vei er ikke egnet for barnevogner, ustøe bein eller normale syklister. Unntaket er strekket fra Tungevågen ut til fyret.

Denne videoen viser turen vi har gått.

 

 
Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over foreligger også i en engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Ingen, men gjør gjerne et byks til Ogna helt i sør.

Sørover: Børaunen

 

Kommenter