Pages Navigation Menu

Jærkysten: Solastranda

Jærkysten: Solastranda

Denne stranda er uten tvil den mest besøkte og berømte av alle sandstrendene på Jæren. The Sunday Times kåret den til og med til verdens sjette vakreste strand.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Dette er en enkel og populær tur langs sandstranda fra sør til nord, eller omvendt. Variasjonen her er ikke stor, men hva gjør vel det når den er så flott som den er, uansett årstid. Solastranda er og blir en sandstrand, den aller mest brukte av alle jærstrendene. En engelsk avis kåret den en gang til en av verdens flotteste strender. Lokalpatrioter må vel si seg enig i det.

Gå gjerne en vei i sanden og returen i sanddynene. I nordenden finner vi hytter, midt på ligger kråkeslottet ved navn Sola Strandhotell, og lengst i sør finner vi en campingplass og golfbane. Rester fra krigens dager finner vi langs hele stranda. Regn med fly- og helikoptertrafikk like over hodet, for Stavanger Lufthavn er nærmeste nabo bak stranda. Før de laget ny gang- og sykkelvei med overdimensjonerte, stygge gjerder, var det også en fin kjøretur langs sandstranden. Turen er på 2,8 km en vei.

 

Praktisk

Stor parkeringsplass i sør, men også parkering midt på, ved strandhotellet og helt i nordre enden. Bussforbindelse på veien. Det kan bli fullt på de varmeste sommerdagene, men det er ikke mange av dem.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Solastranda til Ølberg

Nordover: Kolnes

 

Kommenter