Jærkysten: Solastranda – Ølberg

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 10.10.2013Jærkysten, Krig og ufred, Rogaland |

Anslått lesetid:

Denne turen går sørvestover fra Solastranda til Ølberg. Vi følger en løype over sanddyner, steiner og fjell, og over myr og marker. Ølberg har en nydelig sandstrand, en trivelig liten havn og omfattende festningsverker fra 2. verdenskrig.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

Orientering

Man trenger gode føtter og godt fottøy på denne ca. 3,5 km lange turen fra Solastranda til Ølberg. Mulighetene for rundtur er begrenset, så det blir nok for de fleste en tur-retur langs sjøkanten. 

Begge strendene, Solastranda og Ølbergstranda, er utsøkte sandstrender og umåtelig populære på varme sommerdager. Ikke desto mindre er sjøen kald å bade i, men det behøver ikke være til sjenanse om viljen er stor og lufttemperaturen høy nok. Mellom strendene er der en merket sti over sand, berg, gress og en høyde. Gamle forsvarsanlegg fra krigens dager forfølger oss hele veien. Stien er markert med blåmaling på merkestolper og på steiner. 

Fra Regestranda til Ølberg

Dersom vi starter ved søndre enden av Solastranda, på det som kalles Regestranda, finner vi etter et par hundre meter en slags kolonihage ved navn Ølberg strandhager. Dette er en noe annerledes kolonihage enn de vi for eksempel finner i Stavanger. Denne kolonihagen er bare hundre meter eller så fra stien vår. Det går greit å svinge av for en liten titt. Den består av 47 parseller hver på 300 kvadratmeter, med identiske hytter på 30 kvadratmeter. De ovale parsellene er godt synlige ovenfra, for eksempel på Google kart.

Etter kolonihagen fortsetter vi langs sjøkanten. Snart blir den lette stien noe mer vrien og svinger rundt mellom berg og knauser. En større del av den neste strekningen går over jordbruksland, eller rettere sagt beitemarker. Det kan føles litt myrlendt dersom det har regnet over en lengre periode. Ikke få har plumpet nedi gjørmehull på turen over markene. Godt fottøy er derfor en selvfølge på denne turen. 

Bilder fra turen

Her følger noen bilder fra selve turen. Les mer nedenfor.

Ølberg strand og havn

Ølberg har en av de beste sandstrendene på Jæren. Den er av middels størrelse, sanden er finkornet, der er vakre sanddyner og om sommeren er campingplassen bak dynene full av campingvogner, bobiler og gjester i utleiehyttene. Ølberg er flott året rundt, men selvsagt best om sommeren. Her finner vi også et populært og nybygget spisested med både restaurant og kioskutsalg. 

Ved siden av stranden er der to andre attraksjoner i Ølberg. Den mest iøynefallende er den lille havnen innenfor moloen, pittoresk så det holder med sjøhus og fiskebåter. Den andre er forsvarsverkene fra Andre verdenskrig med skytestillingen på toppen av berget og løpegraver i terrenget rundt. Her oppe får vi også panoramautsikt i alle retninger, inklusive sørover mot Vigdel der neste etappe i vår vandring langs jærstrendene går. 

Russerhytta

Litt inneklemt finner vi Russerhytta. I kulturminneplanen for Sola finner vi en omtale som er særdeles interessant. Tyskernes tok under sine felttog mange til fange, og til Norge ble mange russere flyttet. De som kom hit til distriktet ble først samlet på det som nå er idrettsplassen på Sola. Mange omkom som følge av sykdom, matmangel eller vanskjøtsel.

Noen ble også regelrett henrettet. Alle ble gravlagt på en liten gravplass på Åsen. De ble senere tatt opp og begravd på Eiganes gravlund i Stavanger. Denne hytta lå opprinnelig lenger inne på land, men ble flyttet til Ølberg havn på 1950-tallet. I hver av tre slike tolvkantede hytter bodde det 10 til 12 russiske krigsfanger som arbeidet på de tyske krigsanleggene ved Ølberg. 

Det som ble hetende russerhytter var prefabrikerte og flatpakkede anleggsbrakker som ble fraktet hit med tog. De ble satt opp på de forskjellige anleggene rundt om, og flyttet videre ved behov. Det skal visstnok nå bare være to slike brakker igjen i Norge.

Bilder fra Ølberg havn

Se disse bildene fra Ølberg havn. Les mer nedenfor.

Finn fram (kart)

I begge ender er det greit med parkering. Her er ikke mye bussforbindelse å satse på. Mat kan man få på både Sola strandhotell og Strandhuset i Ølbørhavna. Restaurantene er ikke spesielt rimelige, men derfor kan det være greit å merke seg at tilbudet i Ølberg også omfatter is og småretter fra kiosk/gatekjøkken.

Kartet under viser ruten vi går fra Solastranda til Ølberg, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

 

Video

Videoen under er satt sammen av filmsnutter og fotografier. Den ble publisert i 2013. Bildene i artikkelen du nettopp har lest, er fra et vinterbesøk i 2018.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene langs Jærkysten og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over finnes noenlunde lik som en engelskspråklig artikkel.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Solastranda

Sørover: Ølberg til Vigdel