Pages Navigation Menu

Jærkysten: Solastranda – Ølberg

Jærkysten: Solastranda – Ølberg

Denne turen går sørvestover fra Solastranda mot Ølberg. Vi følger en løype over sanddyner, steiner og fjell, og over myr og marker. Ølberg har en nydelig sandstrand, en trivelig liten havn og omfattende festningsverker fra 2. verdenskrig.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Mellom de flotte sandstrendene er det her litt turvei på Solasiden, på det som kalles Rægestranda, og bak sanddynene på Ølberg. Det meste er likevel merket sti over mark og berg. Ikke få har plumpet nedi gjørmehull på turen over markene. En liten kikk inn i kolonihagen med det misvisende stedsnavnet Ølberg strandhager innenfor Rægestranden, kan anbefales.

Ølberg havn og bunkersanleggene fra Andre verdenskrig er interessante å besøke i seg selv, men også Ølbergstranda er et utmerket reisemål og svært populær på varme badedager.

 

Praktisk

Man trenger gode føtter og godt fottøy på denne 3,5 km lange turen. Mulighetene for rundtur er begrenset, så det blir nok på de fleste en tur-retur langs sjøkanten. I begge ender er det greit med parkering. Her er ikke mye bussforbindelse å satse på, men bedre servering enn på Strandhotellet er knapt å oppdrive på Jærkysten. Dessuten: Det er kommet et veldig ålreit spisetilbud på Ølberg.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Ølberg til Vigdel

Nordover: Solastranda

 

Kommenter