Pages Navigation Menu

Jærkysten: Solastranda – Ølberg

Jærkysten: Solastranda – Ølberg

Denne turen går sørvestover fra Solastranda mot Ølberg. Vi følger en løype over sanddyner, steiner og fjell, og over myr og marker. Ølberg har en nydelig sandstrand, en trivelig liten havn og omfattende festningsverker fra 2. verdenskrig.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Man trenger gode føtter og godt fottøy på denne 3,5 km lange turen. Mulighetene for rundtur er begrenset, så det blir nok for de fleste en tur-retur langs sjøkanten. 

Begge strendene, Solastranda og Ølbergstranda, er utsøkte sandstrender og umåtelig populære på varme sommerdager. Ikke desto mindre er sjøen kald å bade i, men det behøver ikke være til sjenanse om viljen er stor og lufttemperaturen høy nok. Mellom strendene er der en merket sti over sand, berg, gress og en høyde. Gamle forsvarsanlegg fra krigens dager forfølger oss hele veien. 

Dersom vi starter ved søndre enden av Solastranda, på det som kalles Rægestranda, finner vi etter et par hundre meter en slags kolonihage ved navn Ølberg strandhager. Dette er en noe annerledes kolonihage enn de vi for eksempel finner i Stavanger. Denne kolonihagen er bare hundre meter eller så fra stien vår, så det er greit å svinge av for en liten titt. Den består av 47 parseller hver på 300 kvadratmeter, med identiske hytter på 30 kvadratmeter. De ovale parsellene er godt synlige ovenfra, for eksempel på Google kart.

 

Etter kolonihagen fortsetter vi langs sjøkanten. Snart blir den lette stien noe mer vrien og svinger rundt mellom berg og knauser. En større del av den neste strekningen går over jordbruksland, eller rettere sagt beitemarker. Det kan bli litt myrlendt dersom det har regnet over en lengre periode. Ikke få har plumpet nedi gjørmehull på turen over markene. Godt fottøy er derfor en selvfølge på denne turen. 

Ølberg har en av de beste sandstrendene på Jæren. Den er av middels størrelse, sanden er finkornet, der er vakre sanddyner og om sommeren er campingplassen bak dynene full av campingvogner, bobiler og gjester i utleiehyttene. Ølberg er flott året rundt, men selvsagt best om sommeren. Her finner vi også et svært populært spisested

Ved siden av stranden er der to andre attraksjoner i Ølberg. Den mest i øynefallende er den lille havnen innenfor moloen, pittoresk så det holder med sjøhus og fiskebåter. Den andre er de høyt utviklede forsvarsverkene fra Andre verdenskrig med skytestillingen på toppen av berget. Her oppe får vi også panoramautsikt i alle retninger, inklusive sørover mot Vigdel der neste etappe i vår vandring langs jærstrendene går. 

 

Praktisk

 

I begge ender er det greit med parkering. Her er ikke mye bussforbindelse å satse på, men bedre servering enn på Sola strandhotell er knapt å oppdrive på Jærkysten. Dessuten: Det er kommet et veldig ålreit spisetilbud på Ølberg.

 

 

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over finnes noenlunde lik som en engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Solastranda

Sørover: Ølberg til Vigdel

 

Kommenter