Pages Navigation Menu

Jærkysten: Sandestranda – Børaunen

Jærkysten: Sandestranda – Børaunen

Bukta og stranda på Sande i Randaberg er et godt utgangspunkt for en tur på sandstrand, grasstier, singel og rullestein ut til odden med to karakteristiske varder.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

 

Opplevelser

Over 2,5 km følger vi strand og sti ut til den eiendommelige og unike rullesteinstranda på Bø i Randaberg kommune. Du finner ikke maken andre steder i Europa. Turen fortsetter deretter ut til raunen med sine mange steingjerder og to karakteristiske varder. Her ytterst på Bø i Randaberg slår alltid bølgene mot land. Steingardene er mange, rullesteinene i strandkanten likeså. Her kommer man kun til fots.

Vårt startsted på Sandestranda gir oss også mulighet til å gå tur i strandkanten mot Tungenes fyr og å klatre opp på Randabergfjellet like bak. Stranda er utmerket for badeliv en varm sommerdag – det er en nydelig, langgrunn sandstrand.

 

Vi klatrer imidlertid over gjerdet mot sørvest og legger utover strandlinjen på grei sti. Like innenfor er der ført opp et høyt steingjerde som beskytter landskapsvernområdet fra det aktive jordbruket på andre siden av gjerdet. Vi går nemlig i et verneområde. Noen naust har heldigvis fått stå innenfor det regulerte området, og i Bøvika finner vi også spor av aktivt fiske, med båter, utstyr, og sjøhus.

Lenger framover er det mer uberørt, der tangen er skylt inn mot land og på våren gir liv til et stort antall summende og ikke-summende insekter. Dette er selvfølgelig mye til glede for fuglelivet som også våkner til liv om våren. Det er et stort antall fugler som kommer hit for å hekke.

Snart kommer vi til den svært vakre rullesteinstranden. Den går for å være den største av sitt slag i Europa. Stranden er formet som en halvmåne, men steinene som utgjør den kan like godt være fjernet som fullmåner. Her kan vi gå forsiktig langsmed og lete etter de mest perfekte i formen, eller de med peneste fargesjatteringer.

 

Neste etappe er å fortsette langs det svært grunne sundet ut mot tvillingvardene ytterst ute på Børaunen. Legg underveis merke til alle steingjerdene som er satt opp. Noen steder går du i en geil, andre steder er det tydelig merket opp rektangulære teiger. Det tidligere fellesbeitet ble i 1838 delt mellom gårdene på Ytre Bø og inndelt i et antall strimler. På slutten av 1800-tallet var det også et anlegg for sildesalting på grunnen innenfor teigene.

Så var det vardene til slutt. De fungerte en gang som sjømerker, altså merker på land for å avhjelpe navigasjon til sjøs. Nå er de mer perfekte mål for en fin fottur.

 

Praktisk

 

Sandestranda har en god parkeringsplass, andre enden av turen har ingen slik adkomst. Det er bussholdeplass oppe på hovedveien, men med dårlig tilbud.

Denne turen er ikke egnet for barnevogner, vaklende ben eller normale syklister. Den er på ca 2,5 km en vei, og kan gjøres på en halvtime. Man bør likevel bruke minst det dobbelte for å nyte alle detaljene.

Her er en video fra en av mine turer ut hit:

 

 
Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over foreligger også i en engelskspråklig artikkel.

«Langs Kysten i Randaberg» er et informasjonshefte fra kommunen.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Tungenes

Sørover: Vistnes

 

Kommenter