Pages Navigation Menu

Jærkysten: Risavika – Kolnes – Solastranda

Jærkysten: Risavika – Kolnes – Solastranda

På vår vandring fra nord til sør på Jæren er vi nå tilbake i landskapsvernområdet for resten av turene sørover til Ogna. Dette er en tur over gressmarker og sand i Sola. Behovet for å forsere piggtrådgjerder gjør at turen er alt annet enn enkel.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Denne turen på ca 3,1 kilometer går mellom nordre del av Solastranda og industriområdet i Tananger/Risavika. Den ville vært lettgått dersom det ikke hadde vært for alle steingjerdene og piggtrådgjerdene som må forseres. Her oppleves ikke turgåere å være velkomne. Årsaken kan være fuglefredning. Jæren landskapsvernområde dekker det meste av kysten, men altså ikke strekket mellom Vistnes i Randaberg og Risavika i Sola. Derfor er vi nå tilbake i landskapsvernområdet for en tur i gress og mark langs sandstrander og rullesteiner.

Ettersom turen ikke omfatter Solastranda, parkerer vi ved Kurs- og misjonssenteret på nordenden av Solastranda. Her kan vi godt kikke inn gjennom vinduene i det lille hvitmalte kapellet. Deretter legger vi i vei. Ved Grytnes noen få meter lenger framme passerer vi noen få hytter og interessante båtopptrekk. Nordover er det flatt lende der jordene strekker seg innover adskilt av steingjerder, og med en blanding av sandstrand og rullesteinstrand i sjøkanten. Den første kilometeren langs Søra Stranda er lett å vandre langs, på gress innenfor stranden.

Etter den første viken nærmer vi oss Kjeilå, og da begynner det å bli litt mer vanskelig. Herfra er der en rekke steingjerder å forsere, og til og med piggtrådgjerder som løper langt ut i sjøen. Her var der under min vandring ingen gjerdeklyvere heller. Denne strekningen har nemlig et aktivt jordbruk helt ned i landskapsverneområdet, beiteland for kyr eller sauer. (Jeg vet ikke helt hvilke, for turen ble tatt i mars uten utegående husdyr.) Uansett er dette også et fuglefredningsområde og myndighetene synes ikke å oppmuntre til vandringer langs disse strendene. Likevel: Turgåere har lov til å vandre, det er helt klart. 

 

Der har vært mange skipsforlis langs Jærkysten, og lengre sør utviklet de en profesjonell redningstjeneste. Ved Kjeilå legger vi merke til den eiendommelige bautaen noen lokale aktivister ulovlig satte opp til minne om et skipsforlis for over hundre år siden. Dampskipet Victoria hadde en stormfull kveld i 1903 kommet ut av kurs på vei til Stavanger. Skipet traff et skjær ved Kolnesholmane, noen få hundre meter fra land. Tross desperate redningsforsøk ble bare fem reddet. 18 omkom

Ellers finner vi på ferden videre naust i strandkanten, en kanonstilling fra krigen og en rusten, henslengt gravemaskin. Typisk jærske kulturminner, med andre ord.

Først fortsetter vi forbi store sjøhus/naust på Vestre Stranda. Her begynner vi å øyne industriområdet i Risavika foran oss, mot nord. Ut mot havet ser vi treplantingen på øya Rott. Det er et fascinerende lokalsamfunn, forøvrig også omfattet av Jæren landskapsvernområde. Rott når man med båt fra Tananger. Neste landemerke er Ådnaberget.

Der er mange minner fra Andre verdenskrig langs Jærkysten. De flate strendene ville ha vært perfekte landgangsområder for en alliert invasjon. Som kjent fant akkurat den invasjonen sted på andre strender, men tyskerne tok ingen sjanser og satte inn store ressurser for å bevokte sitt okkuperte territorium. En lang rekke krigsminner er blitt bevart opp til vår tid, og er nå beskyttet som viktige kulturelle og historiske verdier. På Ådnaberget finner vi en bunker og den eneste eksisterende antiluftsskytsstilling (8,8 mm) jeg har sett på Jærkysten. 

Under Ådnaberget finner vi det eneste fyllittberget på denne turen. Nord-Jæren har mengder av dem, men ikke på akkurat denne strekningen. 

Snart øyner vi småbåthavnen i Brunnavika. Her har vi vandrere to valg. Det ene er å gå rundt marinaen og opp på den nye gang- og sykkelstien bakenfor. Den fører forbi industriområdet til Hestholmen. På denne tidlige kvelden i mars var jeg lite fristet til det, og gjorde etter 3,1 km vendereis samme vei som jeg kom. 

 

Praktisk

 

Parker aller helst i nordenden av Solastranda nær kurs- og misjonssenteret, eller et eller annet sted i Risavika. Ingen servering tilgjengelig og heller ikke bussforbindelser i umiddelbar nærhet.

 

 

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er ganske lik en engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Tananger – Risavika er inntegnet med rød farge på kartet ovenfor som lite aktuell å gå grunnet industriområde. Usikker trase (6,6 km). Vi hopper derfor videre til Tananger.

Sørover: Solastranda

 

Kommenter