Pages Navigation Menu

Jærkysten: Risavika – Kolnes – Solastranda

Jærkysten: Risavika – Kolnes – Solastranda

På vår vandring fra nord til sør på Jæren er vi nå tilbake i landskapsvernområdet for resten av turene sørover til Ogna. Dette er en tur over gressmarker og sand i Sola. Behovet for å forsere piggtrådgjerder gjør at turen er alt annet enn enkel. 

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Jæren landskapsvernområde dekker det meste av kysten, men altså ikke strekket mellom Vistnes i Randaberg og Risavika i Sola. Derfor er vi nå tilbake i landskapsvernområdet for en tur i gras og mark langs sandstrander og rullesteiner.

Denne turen på ca 3,1 kilometer går mellom nordre del av Solastranda og industriområdet i Tananger/Risavika. Den ville vært lettgått dersom det ikke hadde vært for alle steingjerdene og piggtrådgjerdene som må forseres. Her oppleves ikke turgåere å være velkomne. Årsaken er fuglefredningsområdet.

Legg merke til den eiendommelige bautaen noen lokale aktivister ulovlig satte opp til minne om et skipsforlis for over hundre år siden. Ellers finner vi enkelte naust i strandkanten, en kanonstilling fra krigen og en rusten, henslengt gravemaskin. Typisk jærske kulturminner, med andre ord.

Ingen stimerking, men følg sjøkanten på det som egentlig er en fin tur.

 

Praktisk

Parker aller helst i nordenden av Solastranda nær kurs- og misjonssenteret, eller et eller annet sted i Risavika. Ingen servering tilgjengelig og heller ikke bussforbindelser i umiddelbar nærhet.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Solastranda

Nordover: Tananger – Risavika er inntegnet med rød farge på kartet ovenfor som lite aktuell å gå grunnet industriområde. Usikker trase (6,6 km). Vi hopper derfor videre til Tananger.

 

Kommenter