Pages Navigation Menu

Jærkysten: Revtangen – Orrestranda

Jærkysten: Revtangen – Orrestranda

Flott strandtur. Gå gjerne i sanden i sjøkanten en vei og på sanddynene på returen. Denne turen går nordover til Revtangen, men kan selvsagt bli utvidet så langt du vil. Ta en kopp kaffe på Friluftshuset og les deg opp på den faste utstillingen om naturen på Jæren.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Klepp kommune.

 

Opplevelser

Orrestranda (også kalt Orresanden) er den kanskje mektigste av sandstrendene på Jæren. Sanddynene er høye, bakdynene sør for Friluftshuset er vide, den er svært bred, og sandstranda synes å fortsette i det uendelige. Det er sagt at den er landets lengste, og det kan godt være.

Vår rute på 2,5 km en vei gikk fra Friluftshuset bak Orrestranda og nord til Revtangen. Det er en flott tur på sandstrender hele veien. Mellom Orresanden og forlengelsen på Revesanden finner vi avdekkete rullesteiner på Søreneset. Her ligger det et fascinerende, rustent båtvrak. Det er nordover denne delen som benyttes som halv-offisiell naturiststrand.

For variasjonens skyld gikk vi i sanden langs sjøkanten den ene veien og på sanddynene på returen. Det var fascinerende å se hvor smalt landskapsvernområdet er her: Jordene kommer helt ned til sanddynene. Det var sannelig ikke rart at sandflukten ble et stort problem på 1800-tallet, før de kom på å plante marehalm og strandrug som bindingsverk for sanden. Les mer om dette i bakgrunnsartikkelen, se lenke nederst.

Friluftshuset har et godt besøkssenter med fast utstilling om Jæren landskapsvernområde. Bygningens arkitektur er verdt et besøk i seg selv, men de har også skiftende kunstutstillinger som kan være verdt et besøk.

 

Praktisk

Ingen parkering ved Revtangen, men ved Friluftshuset finner vi en stor og god parkeringsplass. Dessuten har de servering med enkelt tilbud. Man kan også ta med egen mat og sitte bak store glassvinduer ute i atriet under halvtak. Dette er en tur som passer alle med evne til å gå på sandstrand.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Orre – Skeie – Hå Gamle Prestegård

Nordover: Borestranda til Revtangen

 

 

Kommenter