Pages Navigation Menu

Jærkysten: Orre – Skeie – Hå Gamle Prestegård

Jærkysten: Orre – Skeie – Hå Gamle Prestegård

En variert tur på gress, grusveier, rullesteiner og sandstrender. Der er noen veldig fine sandstrender, ukjente for de fleste. Dette er også en vrien tur: Glem å krysse Orreelva, se opp for utstrakt bruk av piggtrådgjerder og elektriske gjerder til og med innenfor landskapsvernområdet. Der er få gjerdeklyvere og angripende fugler treffer deg faktisk i hodet.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Hå kommune.

 

Opplevelser

Denne turen krysser kommunegrensen mellom Klepp i nord og Hå i sør. Vi startet i sør, ved parkeringsplassen på Hå Gamle Prestegård. Prestegården har foruten servering i våningshuset skiftende utstillinger i to gamle driftsbygninger. Den inneholder også et gammelt jærhus og gamle gravhauger like ved. Hå Gamle Prestegård er uten tvil et av de mest populære stedene å besøke langs Jæren. Håelva renner ut i sjøen like nord for prestegården og vi finner noen trivelige naust ute på tangen. Ettersom turen nordover er 9,1 km, og returen også skulle gjøres til fots lot jeg være å gå ned til sjøhusene denne gangen.

Holder man «til høyre» bak prestegården kan man følge stien ned til Håelva. Her er det en hengebru som nok volder mye stress under Nordsjørittet på sykkel. Den gynger ganske godt på sine tre spenn. På andre siden ser vi den flotte sveitservillaen «Jonsahuset», oppført av en Stavangerfamilie en gang på begynnelsen av 1900-tallet, men nå eid av lokale for utleieformål. Vi følger sykkelveien nordover et stykke, forbi «Thiisahuset» som skal være det kanskje eldste bygget i Hå kommune. Det er så velholdt utenpå at 1700-talls historikken nok må være godt skjult inni et sted.

Snart kommer vi fram til den ene gressmark og sandstrand etter den andre. I Saltebukta er Refsnesstranda en flott badestrand, med parkeringsplass. Lenger nord kommer vi til Skeie med nydelig rullesteinstrand og flystripe. Herfra og nordover er turen bare for spesielt interesserte.

 

Praktisk

Denne turen har det beste og det verste på hele Jæren. Det beste er at Hå Gamle Prestegård har opplevelser i fleng, og at de første fire kilometerne nord til Skeie er veldig lettgåtte og kjekke. Følg sykkelruta og sandstranda (eller dynene). Hundre meter inn fra sjøen er det ei bru over Salteåna.

De neste fem kilometerne i Klepp kommune er derimot usedvanlig strevsomme og ikke bare dårlig tilrettelagt. Her er alt gjort for at fotgjengere skal holde seg borte. Det er verre enn Kolnes. Få gjerdeklyvere, svært mange piggtrådgjerder og elektriske gjerder helt ned i taresumpen. De er godt vedlikeholdte så kryssing av gjerdene er vrient. Strømmen var på merket jeg også. Fuglefredningsområdet håndheves av fuglene selv, solbrillene på toppen av hodet mitt ble effektivt kastet vekk av en ivrig soldat.

Dessuten: Den lange vakre Orrestranda er utilgjengelig sørfra. Vi får med oss et lite stykke nord til Orreelva. Der må man vade helt ytterst i munningen eller svømme over. Til alt overmål lar det seg heller ikke gjøre å gå den lange kilometeren opp til hovedveien for å komme til nærmeste bru.

Hva i all verden er det bønder og friluftsmyndigheter holder på med? Jeg valgte å legge det meste av returen på riksveien, men svingte tilbake til kyststripa ved Refsnesstranda de siste tre kilometrene. Med pauser tok hele turen noe over fire timer, tur-retur. Mitt beste råd: Gå fra Hå til Skeie og returner samme vei, 8 km. Det ville vært en flott tur om du i tillegg stikker nedom Håtangen på veien.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes southern3

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Kongevegen mellom Hå Gamle Prestegard og Varhaug Gamle Kirkegard

Nordover: Orre til Revtangen

 

Kommenter