Pages Navigation Menu

Jærkysten: Ølberg – Vigdel

Jærkysten: Ølberg – Vigdel

På Vigdel finner vi den minste av de naturlige sandstrendene på Jæren. Denne turen mikser det med fascinerende geologi og krigsminner på Ølberg.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Beskrivelsen, og den ledsagende videoen nederst i artikkelen, viser til en vandring i motsatt retning av hva overskriften viser. Vi gikk altså fra sandstranden på Vigdel til sandstranden på Ølberg. Mellom disse to utmerkede badevikene er det alt annet enn sand vi får oppleve. Avstanden er bare på 2,1 km, men et tur-retur vandring kan fort ta litt tid. 

Vigdelvika er også kalt Vigdelstranda og er riktig så pen, faktisk en av mine favoritter på Jærkysten. Den er liten og intim og et fint utgangspunkt for turer nordover og sørover, eller bare til solbading en varm sommerdag. Dersom vi klatrer opp fra parkeringsplassen til toppen sørøst for stranda, Vigdelsveten, havner vi på den høyeste toppen i Jæren landskapsvernområde. Høyden på 67 meter over havet er forsåvidt slått av Madlatuå ved Hafrsfjord, men den ligger ikke i landskapsvernrådet.

En «vete» var et fyrtårn oppført på en bakketopp som en del av et varslingssystem mot fiendtlige skip. De lokale bøndene var forpliktet til å stå vakt hele året og tenne et bål hvis fem eller flere fiendtlige skip ble oppdaget. Dette systemet ble skrevet inn i Gulatingsloven av Kong Håkon den Gode omkring 950 e.Kr. Det var mer enn 1200 slike varder langs kysten. Regelen var at det ikke skulle ta mer enn sju netter å sende advarselssignalene fra sør til nord i landet.

 

Der er lagt tresviller langs stien fra parkeringsplassen ned til Vigdelstranda, for å gjøre det enklere for oss og for å skåne den skjøre naturen. Varme sommerdager frister det helt klart å bare legge seg i sanden, men på akkurat denne gråværsdagen i februar var der andre fristelser. Vi legger derfor i vei mot nord, oppover bakken og innover en slette. Snart kommer vi fram til Nudavika. 

Her ligger det tre hytter, to av dem med ganske uventet moderne arkitektur. Vi går ned og passerer dem i en runde rundt vika, og følger de rødmalte punktfestene som markerer stien. Her innover møter vi en spennende geologi med bergarter av svart amfibolitt, kvartsitt og fyllitt i pene bretter. Foldene kom som følge av kollisjon med Grønland for 400 millioner år siden!

Så tar vi peiling på Ølberg, vi ser bebyggelsen ikke veldig langt unna. Dette er en variert tur på berg, knauser og stein. Turgåere bør legge merke til den store gamle stammen strandet i Taravika, den siste bukten før vi kommer til Ølberg. Ølberg vil man raskt finne å være et trivelig sted. Der finner vi en flott liten havn med fiskebåter og molo. Bunkersanleggene med løpegraver er spennende for barn og voksne, og sandstranda med campingplassen bak er en av de fineste på Jæren. Et godt, nytt og oppgradert spisetilbud finner vi også her. 

Returen kan godt tas over høydene som en snarvei, men det kan være litt myrlendt her og der. Alternativt kan man følge bilveien tilbake til utgangspunktet, men det er et kjedelig valg.

 

Praktisk

 

Både på Ølberg og Vigdel finner vi gode parkeringsplasser, og et nesten ikke eksisterende kollektivtilbud. Turen på 2 km en vei er ikke egnet for syklister, barnevogner eller uføre. Spise kan vi gjøre med matpakke eller stikke innom kafeen i Ølberg havn.

 

 

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er noenlunde den samme som i en engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Solastranda til Ølberg

Sørover: Vigdelneset

 

Kommenter