Pages Navigation Menu

Jærkysten: Ølberg – Vigdel

Jærkysten: Ølberg – Vigdel

På Vigdel finner vi den minste av de naturlige sandstrendene på Jæren. Denne turen mikser det med fascinerende geologi og krigsminner på Ølberg.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Dette er en variert tur på berg, knauser og stein, og gjennom utmark mellom to flotte sandstrender. Turstien er merket langs neset, mens returen godt kan ta snarveien over høydene. Alternativt kan man følge bilveien tilbake til utgangspunktet.

Som nevnt under forrige tur, er Ølberg et trivelig sted. Der finner vi en flott liten havn med fiskebåter og molo. Bunkersanleggene med løpegraver er spennende for barn og voksne, og sandstranda med campingplassen bak er en av de fineste på Jæren.

Vigdelvika er også kalt Vigdelstranda og er om mulig enda penere. Den er liten og intim og et fint utgangspunkt for turer nordover og sørover, eller bare til solbading en varm sommerdag. Strålende utsikt fra fjelltoppen Vigdelsveten rett ved stranda. Med sine 67 meter er det den høyeste toppen i Jæren landskapsvernområde. Madlatuå ved Hafrsfjord er litt høyere, men ligger ikke i landskapsvernrådet.

 

Praktisk

Både på Ølberg og Vigdel finner vi gode parkeringsplasser, og et nesten ikke eksisterende kollektivtilbud. Turen på 2 km en vei er ikke egnet for syklister, barnevogner eller uføre. Det er en kiosk med norsk gatekjøkkenmat på Ølberg.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Vigdelneset

Nordover: Solastranda til Ølberg

 

 

Kommenter