Pages Navigation Menu

Jærkysten: Kvassheim – Brusand – Ogna

Jærkysten: Kvassheim – Brusand – Ogna

Dette er en variert tur. Kvassheim har en trivelig liten havn og et fyrtårn, og de første kilometrene sørover går på gressmarker forbi store og små rullesteiner. På Brusand går vi langs en meget lang sandstrand. Når vi kommer til Ogna får vi et markant skifte i geologien – høydedragene markerer slutten på Jæren. 

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Hå kommune.

 

Opplevelser

Vi valgte å gå sørfra, men det er smak og behag. Dette er en veldig artig tur, for den er så variert. Den utgjør hele Jærkysten i et nøtteskall, og mer til. I sør finner vi nemlig overgangen til Dalanedistriktets nakne bergnabber og den siste rest av sandstrendene på Jærkysten. For de som ønsker mer av disse klippeformasjonene kan det anbefales å følge turveien videre til Sirevåg, eller å starte denne turen der.

Midt på finner vi den fantastiske sandstranda på Brusand med de spesielle Hitlertennene langs riksveien og våtmarksområdet Vaulen mellom sanddyner og hovedvei.

I nord er det en blanding av sandstrender, rullesteiner og grasmarker. Naustene av stein på Holmestø er noen av de mest pittoreske på hele Jæren, og de som er opphengt i krigsminner vil finne en passe dose av dem på en høyde som heter Ørnekula. Kvassheim havn og fyr er et spennende sted å besøke om man så bare er på biltur langs Rv44. Se omtale av Kvassheim på forrige tur.

Vi valgte å bruke to biler og parkerte i begge ender. På returen stoppet vi ved Hitlertennene på Brusand og på Varden sjøredningsmuseum ved Ogna camping for å ta bilder.

 

Praktisk

Turen er på ca. 9,4 km, og nokså lettgått for personer med normale bein og kondisjon. Turen kan selvsagt stykkes opp om man vil. En mulighet er å stoppe på Kvalbein midtveis. Helt sør på Ogna er det parkering og togstasjon på Jærbanen. Der er også parkering i «Svingen» ved Ognasanden og på campingplassen.

På Brusand er det parkering litt nord for sentrum. Nede i sentrum er det også togstasjon for Jærbanen. Det går selvsagt fint å ta toget til Brusand, spasere langs stranda ned til Ogna og ta toget hjem derfra. Eller motsatt. Servering er sannsynligvis tilgjengelig i Ogna-Brusand området, og de har delvis åpent for servering også på Kvassheim fyr.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes southern3

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Ingen. Vi er kommet til veis ende på denne ferden fra Tungenes til Ogna.

Nordover: Strekningen mellom Kvassheim og Varhaug Gamle Kirkegård

 

Kommenter