Pages Navigation Menu

Jærkysten: Kongevegen fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård

Jærkysten: Kongevegen fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård

Mange vil nok mene at denne turen er selve juvelen i kronen på Jærkysten. Den har to av de største severdighetene i hver ende, den har mektige rullesteinstrender, høye brattkanter, et stolt fyrtårn, en sjarmerende båthavn, og masse historikk. Det eneste den mangler er faktisk en sandstrand.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Hå kommune.

 

Opplevelser

Vi valgte å gå denne turen fra sør til nord. Nordover fra Varhaug er det litt vei, men mest sti mellom rullesteiner nær strandkanten, eller på brattkanter over stranda.

Varhaug Gamle Kirkegård med det lille, hvite kapellet er et nydelig sted uansett vær og årstid. Dette er et godt utgangspunkt for turer på den gamle Kongevegen. Strekningen forbi her kom av en kongelig forordning til lokale bønder om å sørge for en kjerrevei på 1600-tallet, den gang det nesten ikke fantes veier i kongeriket Norge. Så veldig mange kongelige fartet ikke forbi, men vi får uansett en flott tur nordover. Nedenfor får du noen hovedtrekk, les mer i videoen og hovedteksten i eget innlegg.

Grødalandstunet kommer vi til lenger nord. Tunet inneholder de eldste bevarte jærhusene i landet, komplett med skuter og løer. Her finner vi også Grødalandskogen og Grødalandsstemmen. Sistnevnte er et koselig lite tjern inne i skogen. Tilsammen tilbyr Grødaland nok opplevelser til at det fortjener et eget besøk. Vi valgte da også å legge turen innom hit på returen sørover fra Hå, og fortsatte turen nordover Kongevegen ved kysten nedenfor tunet.

Det gjorde at vi fortsatte over høye gressbakker og kom fram til Obrestad havn. Det er en liten havn bak en ganske stor molo med et malplassert og demoraliserende monument oppå. Like nord for havna finner vi Obrestad fyr. Overnatting er mulig her oppe på høyden. Fyret har flere bygninger og en fast utstilling i selve fyrhuset.

Hå Gamle Prestegård er kort beskrevet under forrige oppslag (nordover).

 

Praktisk

Det er grei parkering i begge ender av turen. Dersom man velger å ta avstikkeren opp fra strandkanten til Grødalandstunet og videre fra prestegården helt ned til utløpet av Hå-elva, blir turen på 10,6 km. Turbeskrivelser på nettet opererer med 8,5 km fra kirkegården til prestegården. Lengden gjør at de fleste uansett vil være tilfredse med å gå ene veien og dermed planlegge med to biler.

Turen kan selvsagt også stykkes opp, f.eks ved å parkere på Grødaland, Obrestad Havn eller på fyret. Dette betyr at disse tre stedene kan besøkes selv uten å gå Kongevegen.

Kollektivtilbudet er fraværende. Hjemmebaksten i prestegarden er på Jæren kun slått av damene på Tungenes fyr.

Se videoer fra Kongevegen og Grødalandstunet under.

 

 

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

Les  også spesialartiklene fra Hå gamle prestegard og Grødalandstunet.

 

Map hikes southern3

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Varhaug Gamle Kirkegard til Kvassheim Havn

Nordover: Orre til Hå Gamle

 

Kommenter