Pages Navigation Menu

Jærkysten: Jåsund – Tananger

Jærkysten: Jåsund – Tananger

Dette er en fabelaktig rute på hvitvaskete svaberg og lyngheier mellom Tananger havn og Hafrsfjord bru langs ytterkanten av Tanangerhalvøya.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

 

Opplevelser

Dette er et ennå nesten «urørt» område for allmennheten, men de igangsatte store boligprosjektene vil gjøre en slutt på det de neste årene. Turen er på 6,7 km.

Inntil videre finnes det her ingen merket løype, knapt noen oppgåtte stier og i alle fall ingen tilrettelegging for de som ikke har gode bein og godt fottøy. For de priviligerte gjelder det da å holde tunga beint i munnen og hoppe fra stein til stein, og nyte den frie naturen. Boligfeltet sør ved Tananger er ikke påtrengende, og jo lenger ut mot nordenden av halvøya vi kommer jo lenger er vi fra menneskelig aktivitet. Ennå aner vi noen gårdsbruk her ute, men også de går formodentlig fløyten når gravemaskinene gjør sitt inntog de neste årene.

Vi finner noen usedvanlig koselige viker med hytter og naust på denne turen. I Tananger havn er der dessuten et spennende «sørlandsmiljø». Her kan vi besøke en gammel losstasjon og et kystkultursenter, og bli servert god mat på Hummeren.

 

Praktisk

God førlighet i alle kroppens deler er påkrevd for denne turen. Meget god bussforbindelse og gode parkeringsmuligheter i Tananger. Parkering kan være en utfordring i andre enden. Det gikk utmerket å sette bilen i Tananger og ta bussen tilbake fra Jåsund (Hafsfjordbrua) for å hente den.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Tananger – Risavika er inntegnet med rød farge på kartet ovenfor som lite aktuell å gå grunnet industriområde. Usikker trase (6,6 km). Vi hopper derfor videre til Kolnes.

Nordover: Det blir ikke helt nordover i dette tilfellet. Strekningen mellom Jåsund og Grannes er her en illustrativ rute som er lite realistisk å gjennomføre (inntil videre). Usikker trase også på 19 km. Vi hopper likegodt over til strekningen mellom Grannes og Møllebukta og følger Hafrsfjord utover på Stavangersiden.

 

Kommenter