Jærkysten: Hellestø – Sele – Borestranda

Sist endret 09.02.2022 | Publisert 07.10.2013Jærkysten, Rogaland | ,

Anslått lesetid:

Mye av denne turen fra Hellestø til Borestranda i kommunene Sola og Klepp går i strandkanten på sand, eller over store og små sanddyner på landskapsvernområdets smale stripe innenfor rullesteinene. Jordbrukslandet er tett på nesten hele strekningen på 3,4 km fra Hellestø til havna på Sele. Det er annerledes å gå de neste 1,4 km forbi hytteområdet på Sele til Elvenes på Borestranda, rett ved utløpet av Figgjo-elva. 

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver to av turene langs kyststripa i kommunene Sola og Klepp.

Orientering

Denne artikkelen dekker to av turene oppsummert i introduksjonsartikkelen fra Jærkysten. Den som går fram og tilbake fra Hellestø til Borestranda får opplevelsen av å strekke seg litt lengre, men det går an å bruke to biler som jeg skal komme tilbake til mot slutten. Vi starter i nord, på parkeringsplassen ved enden av Hellestøstranda.

Når vi går ned mot en av de mest populære sandstrendene på hele Jærkysten kan vi koste på oss et blikk mot nord. Der ser vi det kuperte Vigdelneset dominert av fjellknauser øverst og svaberg under. Det er faktisk de siste bergene vi møter på vår reise sørover på Jærens kystlinje. Fra Hellestø helt til Ogna er det bare endeløse sandstrender og rullesteinstrender.

Hellestøstranda

Jeg har allerede benyttet betegnelsen Hellestøstranda, og det er det den kalles av de fleste. Det offisielle navnet er Skardasanden. Her er det bare å legge i vei sørøver. Mitt inntrykk er at Solastranda er den mest oppsøkte sandstranden langs Jærkysten, med Hellestø som en god nummer to, sommer som vinter. Hellestø er noe kortere, men bredere. Den har dessuten noen herlige lange dønninger som slår innover stranden langs hele lengden.

Langt der ute ser vi også det karakteristiske fyret på Feistein, et syn som følger oss hele veien sørover. Det ser ut som et fyr på norskekysten tradisjonelt skal se ut, høyt og rakt. Det er malt i røde og hvite striper og bolighusene under har lys kledning. Av de fire fyrene på Jæren er fyret på Feistein det mest karakteristiske. Og forlokkende. Innover ser vi deler av boligfeltet på Hålandsmarka langt der oppe på høydedraget. Landskapet bak sanddynene på Hellestø er for øvrig blant de mest omfattende og spennende på kysten, og jeg anbefaler å legge returen der.

Bybergstranda

På slutten av Hellestøstranda beveger vi oss videre på flatt gressunderlag noen hundre meter. Denne delen heter Bybergstranda. Når vi kommer til en bred bukt kalt Båtmannsvika med to hytter, stopper vi. Grensen mellom kommunene Sola og Klepp er tydelig merket her. Like bortenfor ser vi restene av en betongpram som ligger skylt opp mot land ved Nordre Tangen. Jeg tror jeg leste et sted at den stammer fra krigens dager, men er ikke sikker. Uansett framstår konstruksjonen som et moderne landemerke. 

Mitt inntrykk er at mange tar turen på Hellestøstranda hit for så å returnere til bilen. Vi skal imidlertid videre. 

Videoen under er fra 2013, mens bildene over er av nyere dato. Les om Hellestødelen av turen på engelsk.

Lyratangen og Sele havn

Videre sørover på denne turen fra Hellestø til Borestranda passerer vi Lyratangen med rullesteiner i sjøkanten, gressganger å gå på og etter hvert også flere sanddyner å vandre blant og over. Sant å si kan vi her velge hvilket underlag vi ønsker å gå på. Rullesteinene er det greiest å unngå. Dersom man velger å gå opp på sanddynene får man straks litt utsikt innover jordbrukslandet, men den som går opp må også komme seg ned.

Så kommer vi til Sele havn. Man kan lett våge påstanden at dette er Jærens mest pittoreske havn. Årsaken er ikke moloen og området innenfor, men de usedvanlig fargerike naustene innenfor. De ser ut til å være holdt i svært god stand, og gir med sine fargevariasjoner et uklanderlig inntrykk. Fargespillet er heftig i solrenningen. 

Like bak naustene ligger Tangarhaugen. Det er en stor gammel gravhaug fra bronsealderen som nok er mer karakterisert ved sjømerket på toppen, enn av hva som måtte ligge inni. Litt lenger nord, og noen hundre meter fra turveien, ligger for øvrig Dødsjødnå, en stjerneformet steinrøys fra jernalderen. I stedet for å gå over dyrket mark, kan det heller være greit å komme seg dit bilveien.

Figgjoelva og Borestranda

Vi har nå vandret ca. 3,4 km og gir oss ikke. Vi skal nemlig fram til utløpet av Figgjoelva. Der begynner Borestranda som blir neste tur i denne serien. Innenfor Selehavna og videre sørover ligger det en lang rekke hytter. De har en stripe våtmark foran seg, men ikke så våt at vi ikke kan krysse. På den annen side har jeg faktisk vært her midtvinters og observert skøyteløpere. Noen hundre meter sør fra havna ligger det en aldeles utsøkt rullesteinstrand, en av de tre vakreste langs hele kysten. (De to andre finner vi på Børaunen i Randaberg og Skeie i Klepp.) Balanser ut på kanten og nyt synet av de hvite, velformede steinene.

Så kommer vi endelig fram til Borestranda. Den møter oss med et fantastisk panorama. Sandstranden er lang, bred og veldig åpen. Kitere og windsurfere har det bra her når vinden er gunstig. Det er den ofte. Dernest ser vi utløpet av Figgjo-elva. Dette er et gammelt, tradisjonelt lakseeldorado hvor Kong Harald i mange år har besøkt Bjelland-villaen et par hundre meter innenfor munningen. Her ligger det også en rødmalt, langstrakt bygning tilhørende lakse-adelen, og like bortenfor finner vi en hengebru som tar oss over til Borestranda.

Videoen under er fra 2013, mens bildene over er av nyere dato. Les mer om Seledelen av turen på engelsk.

Finn fram

Kartet under viser ruten vi går, fra Hellestø til Borestranda eller omvendt. Markørene viser særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

 

 

Det er en stor parkeringsplass ved Hellestøstranda, men den kan ofte bli temmelig full for stranden er en av de mest populære sommer som vinter. På Sele er det også god parkering. På Bore ligger det flere parkeringsplasser. Den som ligger nærmest Figgjoelva kalles Elvenes. Det er vel og merke elendige bussforbindelser til alle tre steder på turen fra Hellestø til Borestranda, så her ruler privatbilismen. Mange vet å benytte seg av to biler på slike turer, men det blir litt småkronglete akkurat her fordi det er store omveier med bil for å komme fra Hellestø til Sele og ikke minst til Bore. Men det går det også.

Servering finnes det ikke på noen av stedene, så ta med egen niste. 

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er en bearbeidet versjon av to engelskspråklige artikler. Klikk på lenkene over til hver av turene.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Vigdelneset

Sørover: Bore til Revtangen